Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias: Erdoğan'ın saltanatı henüz bitmedi

yunanistan 14 Mayıs Seçimleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, 14 Mayıs seçimlerinin sonucunu yorumlarken "Batı'daki tahminlerin aksine Erdoğan'ın saltanatı henüz bitmedi" ifadesini kullandı. Yunan basınında ise "Erdoğan siyasi açıdan yedi canlı, 2. tura yara almadan ilerliyor" yorumu dikkat çekti.

21 Mayıs'ta yeni seçim sistemiyle sandığa gitmeye hazırlanan Yunanistan, Türkiye'de 2. tura kalan cumhurbaşkanlığı seçimlerini yakından izliyor.

Seçimler hakkında Atina'dan ilk açıklama, Yunanistan Dışişleri Bakanı'ndan geldi.

Nikos Dendias, Batı'daki tahminlerin aksine Erdoğan'ın saltanatının henüz bitmediğini söyledi, ve Yunanistan için asıl meselenin Ankara'nın dış politikasında strateji değişikliği olduğunu vurguladı.

Türkiye'yi yeni Osmanlıcılık ideolojisini benimsemekle suçlayan Dendias, "seçimlerde en iyi sonuçlar için her zaman umutluyuz ancak kendimizi en kötüsüne de hazırlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Peki Yunan basınında hangi yorumlar var?

Ta Nea gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siyasi açıdan "yedi canlı" olduğunu yazdı.
Haberde "ne olursa olsun, 69 yaşındaki Tayyip Erdoğan siyasi olarak "ölemeyecek kadar sağlam. Muhalefetin benzersiz ittifakına karşı "hayatta" kaldı ve ikinci tura doğru yara almadan ilerliyor" ifadeleri kullanıldı.

Kathimerini gazetesi, Yunanistan'ın Türkiye'deki seçimlerden beklentilerini ve tercih ettiği senaryoyu aktardı. Buna göre Atina'daki birçok yetkili, öngörülemeyen kemal Kılıçdaroğlu'nun ve heterojen bir koalisyonun iktidara gelmesindense, "tanıdık bir düşman" olan Erdoğan'ın yeniden seçilmesini daha tercih edilir görüyor. Ancak Erdoğan'ın iktidarını koruması halinde, Türkiye'nin mavi vatan stratejisinde değişim beklenmiyor.

Kathimerini gazetesi, Atina'da 6 Şubat depremleri sonrası açılan sükûnet penceresinden yararlanmak için siyasi irade var diyor, ve öncelikli yapılması gerekenin Erdoğan ile Yunanistan başbakanı arasında doğrudan diyalog kanallarını açarak karşılıklı güveni tesis etmek olduğunu vurguluyor.

Gazeteye göre 1.5 yıl içinde daha iyiye yönelik somut gelişme sağlanamazsa, Ankara ile Atina'nın depremden önceki çatışmacı döneme geri dönmesi ihtimal dahilinde...

 

 

Kaynak: Haber Global TV

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Yunan basını 14 Mayıs seçimleri