Yunan basını manşetten verdi: Almanya Yunanistan'a karşı Türkiye'yi destekliyor

yunanistan Almanya Türkiye
Yunan basını manşetten verdi: Almanya Yunanistan'a karşı Türkiye'yi destekliyor

Doğu Akdeniz ve Ege'de tansiyonu yükselten Yunanistan'da panik hakim. Yunan medyası, Almanya'nın Ege'de Türkiye'ye olan desteğinden ötürü rahatsız olduğunu dile getirdi

Haziran ayında Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Almanya'dan Türkiye'ye yönelik denizaltı satışının durdurulması talebinde bulundu. Ancak Yunanistan, bu talebi karşısında beklediği yanıtı alamadı.

YUNANİSTAN'A SOĞUK DUŞ 

Ancak Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, satışın durdurulamayacağını, hatta ertelenemeyeceğini söyleyerek Yunanistan'ın talebini reddetti. Alman bakanlığına göre, altı tip U-214 denizaltısını inşa eden Thyssen şirketi, 2002 yılında imzalanan sözleşmeye bağlı kaldı.

Haberde Türkiye'nin, hem süper güçlerin, hem de NATO'nun ve Rusya'nın onlarca yıldır rekabet ettiği hassas, stratejik bir alan olan, jeopolitik öneme sahip Doğu Akdeniz'de su altında da güçlenmeye başladığı dile getirildi.

Yunan gazeteci Philip Chrysopoulos'un Greek Reporter için kaleme aldığı haberde, Atina'nın görmek isteyeceği son şeyin su altında güçlendirilmiş bir Türk Donanması olduğu ifadelerine yer verildi. 

"ALMANYA, TÜRKİYE'Yİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDİYOR"

Yunan gazeteci Philip Chrysopoulos'a göre, "Bugün Atina'nın görmek isteyeceği son şey, özellikle su altında güçlendirilmiş bir Türk Donanması. Ancak Yunanistan'ın, AB'nin Ankara'ya askeri ambargo uygulanmasına yönelik taleplerine rağmen, Almanya bu konuda Türkiye'yi desteklemeye devam ediyor."

Chrysopoulos'a göre, Almanya hem göçmen sorunu hem de stratejik ve ekonomik nedenlerle Türkiye ile anlaşmazlıktan kaçınıyor.

Yunan basını manşetten verdi: Almanya Yunanistan'a karşı Türkiye'yi destekliyor - Resim : 1

"ATİNA'NIN AVANTAJINI ORTADAN KALDIRIYOR"

Greek Reporter'da (GR) yer alan bir habere göre, "Yunanistan, U-214 tipi yeni Alman denizaltıları faaliyete geçtiğinde Türkiye'nin denizaltı gücünün artacağını biliyor ve Erdoğan'ın donanma cephaneliğini güçlendirmesini endişeyle izliyor."

Habere göre bu denizaltılar, dizel motorunu besleyen oksijene erişmek için yüzeye çıkmak zorunda kalmadan çalışabiliyor. Böylece denizaltı haftalarca görünmeden ve neredeyse hiç ses çıkarmadan su altında seyredebiliyor.

Öte yandan, Yunanistan da U-214 tipi dört adet denizaltıya sahip. Ancak "Almanya'nın bu gemilerin Türk tersanelerinde inşa edilmesini kabul etmesi ve bu teknolojiyi Ankara'ya satarak Türkiye'yi desteklemesi Atina'nın avantajını ortadan kaldırıyor."

YUNANİSTAN'IN HAYAL KIRIKLIĞI

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, geçen ay Alman parlamentosunda yaptığı konuşmada, denizaltı satışlarını durdurma çabalarının boşa çıkmasından duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi. Dendias gazetecilere demecinde, "Başbakan Miçotakis ve ben Almanya'daki hemen herkesle Ege'de dengeyi korumanın gerekliliği hakkında konuştuk" dedi. 

Yunanistan geçen ay Avrupa Birliği'nden Türkiye'ye silah ambargosu uygulanmasını talep etmiş, ancak Almanya, İspanya ve İtalya bu talebi reddetmişti. 

Atina yönetimi, uluslararası toplantılarda, Türkiye ile Almanya arasındaki denizaltı anlaşmasının, Ege Denizi'ndeki dengeleri Ankara lehine değiştirme riski taşıdığını dillendiriyor.

Yunanistan, Aralık ayında yıllık savunma harcamalarını ikiye katlayarak 6.6 milyar dolara çıkardığını duyurdu ve Ocak ayında Fransa'dan 18 adet Rafale tipi savaş uçağı satın almak için 3 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı.

Kaynak: Haber Global TV

Doğu Akdeniz Ege Almanya Yunanistan türkiye