Yıllarca gizli tuttuğu restoranı halka açtı: 'Buradaki eşyalar müzede bile yok!'

Japonya
Yıllarca gizli tuttuğu restoranı halka açtı: 'Buradaki eşyalar müzede bile yok!'

Video oyun sektörü dünyada ve özellikle Japonya'da büyük bir çılgınlık. Eski bir Nintendo çalışanı olan Toru Hashimoto da 84 adlı mekanıyla bu güzel çılgınlığa katkı veriyor. Kısa zaman önce sadece üyelerin girebildiği gizli bir mekan olan 84'ü halka açan Hashimoto'nun mekanı adeta bir müze gibi...

Eski bir Nintendo çalışanı olan Toru Hashimoto, Tokyo'da yıllar boyu sadece üyelerin girebildiği gizli bir restoran işletmekteydi. Restoranın üye müdavimleri arasında video oyun endüstrisinden isimler yer almaktaydı. Geçen yıl pandemi öncesinde kapılarını kapatan Hashimoto, kısa bir süre evvel sessiz bir şekilde mekanını kafe olarak yeniden açtı ancak bu kez küçük bir farkla...

Artık rezervasyon yapabilen herkes Hashimoto'nun mekanında vakit geçirebilecek. Mekanı özel kılan ise aslında gizli olması değil. Nintendo'nun unutulmaz oyunlarını anımsatacak hatıralıklar, çizimler, biblolar ve aklınıza gelebilecek tüm nostalji unsuruyla dolu olması.

84'ÜN SIRRI...

Tokyo'nun önemli ticaret ve finans merkezleri arasında başı çeken Shibuya bölgesinde yer alan bu gizli mekanın adı 84. Hashimoto'nun “ha-şi” şeklinde okunan ilk iki hecesi 84 demek. 1984 ayrıca Hashimoto'nun Nintendo'da işe başladığı tarih ve ayrıca “8'in 4'ü” unutulmaz Mario oyununun final bölümü.

Mekandan içeri girerken kapıyı açtığınızda bir başka unutulmaz Nintendo oyunu Zelda'nın başarım müziği ile karşılaşıyorsunuz. Duvarlarda Pokemon, Dragon Quest ve Mega Man gibi efsanevi oyun serilerinin yaratıcılarının çizimleri yer alıyor.

Yıllarca gizli tuttuğu restoranı halka açtı: 'Buradaki eşyalar müzede bile yok!' - Resim : 1

59 yaşındaki Toru Hashimoto, NES (Fotoğrafta: Nintendo Entertainment System ☝️) adlı devrim niteliğindeki konsolun yerel pazarda satışa çıktığı 1983 yılında şirkette çalışmaya başlayan Hashimoto, o günden işten ayrıldığı 1995 tarihine kadar aralıklarla ofisten minik hatıralıklar toplayıp 84'e getirmiş:

“Restoranımda sergilemek için hepsinden birer küçük parça taşıdım. Arkadaşlarımın görünce nostaljik hissedeceğini umuyordum. Bu eşimi de mutlu etti ki evin düzenini bozmamış oldum.”

MÜZEDE BİLE YOK!

84 adlı kafede sergilenen şeylerin büyük bir kısmı biricik hatta öyle ki Nintendo'nun müzesinde bile yer almayan şeyler bu kafede kendilerine yer bulmuş durumda. Mario için tasarlanmış ancak hiç kullanılmamış 1985 tarihli bir çıkartma da bunlardan biri.

Kafenin detaylarını bu videoda bulabilirsiniz. ? (Video dili İngilizcedir)

Bir restorandan çok bir müzeyi andıran mekan 2015'te açıldı. İşletmecilik geçmişi olmayan, daha önce yiyecek-içecek sektöründe hiç çalışmamış olan Hashimoto, arkadaşlarıyla bir araya gelebilecekleri bir mekan oluşturmak istemiş. Sadece arkadaşları gelince, sektörde toy olmasının getirdiği hataların da daha kolay affedilebileceğini düşünmüş.

84'ü gizli bir lokasyonda açan Hashimoto, mekanın tam adresini bulmak isteyenlere bir dizi görev veriyor. Oyun sektörü çalışanları için hayatın içinde bir Zelda macerası gibi, yapbozun parçalarını birleştirmek oldukça keyifli bir süreç olmuş. Mekana girişin bir diğer yolu da 84'ün yerini bilen birini tanıyor olmak.

Shigeki Morimoto da 84'ün müdavimlerinden biri. Pokemon çatısı altında çalışan Morimoto “Hashimoto'yu uzun zamandır tanıyorum. Pokemon'un piyasaya çıkış sürecinde birlikte çalışma şansı bulmuştuk. 84 en sevdiğim mekan. Bazen tek başıma gelip vakit geçiriyorum bazen de oğlumla Pokemon kart oyunu oynuyoruz. Burada evimde gibi hissediyorum” diyor.

Yıllarca gizli tuttuğu restoranı halka açtı: 'Buradaki eşyalar müzede bile yok!' - Resim : 2

PANDEMİ ETKİLEMİŞ

Duvarda asılı duran ve Pokemon çalışanlarının imzalarının bulunduğu çizimde Shigeki Morimoto'nun da imzası bulunuyor. Mekan ayrıca ünlü konuklara da ev sahipliği yapmaya başlamış ve ünlü dergilerde boy göstermiş. Ancak tüm bu samimi ortama ve sektör içindeki şöhretine rağmen pandemi Hashimoto'yu sert biçimde etkilemiş. 

Ocak 2020'de şefinin ayrılmasıyla ortada kalan Hashimoto yenisini bulamamış. Kyoto'ya gidip bir bar açmayı düşünmüş ancak 84'ü bir kafeye dönüştürmek fikri ona daha cazip gelmiş. 84 artık gizli bir mekan değil, yemek servis etmeyecek. Bu müşteri kitlesini de değiştirebilir ancak deneyim aşağı yukarı aynı kalacak.

Bununla birlikte 84 bazı geleneklerini de korumakta. Hashimoto yalnızca rezervasyon yaptıran kişilere mekanın açık adresini veriyor ve oyun tutkunlarına yaşatmak istediği deneyimden vazgeçmiyor:

“Adresi sadece onayladığınızda söylüyorum. Hatta sadece kendinize saklamanızı istiyorum ki diğer insanlar için macera devam etsin. Ayrıca ileride bir gün taşınacak olursam bunu kimseye söylemeden yapacağım ve 84'ü bulma macerası yeniden başlayacak.”

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Bu haberde yer alan bilgilerin büyük bir kısmı Bloomberg'de yayınlanan "Secret Nintendo Café in Tokyo Opens Doors to the Public" adlı makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

nintendo pokemon zelda japonya Tokyo