Yeni Kaledonya'da bağımsızlık isyanı: 6 ölü

HABER MERKEZİ
Yeni Kaledonya Fransa

Fransa'ya bağlı özerk bölge Yeni Kaledonya'da tansiyon yüksek. Olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısı 6'ya yükseldi.

Fransa'nın Hint-Pasifik'teki özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da sular durulmuyor.

Öfke dalgasının arkasında Fransa Ulusal Meclisi'nin adada 10 yıl yaşamış Fransızların oy kullanmasına izin veren değişikliği onaylaması var. Bağımsızlık yanlıları, yasak değişikliğin adadaki etkilerini azaltacağını savunuyor. Bu yüzden günlerdir sokaktalar.

Hayatını kaybedenlerin sayısı 6'ya yükseldi. Şiddeti giderek tırmanmasıyla Macron yönetimi adadaki polis sayısını artırma kararı almıştı. Ek kuvvetler başkent Noumea'ya ulaştı. Böylece adadaki polis ve jandarma sayısı 2700'e yükseldi.

Yeni Kaledonya'daki tüm havaalanları ve limanlar hala kapalı. 3200 turist adada mahsur kalmış durumda. Yağmalama olayları nedeniyle çok sayıda markette raflar boş kaldı. Dükkanların çoğu kapalı. Bölge sakinleri temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çekiyor.

Pasifik Okyanusu'ndaki Yeni Kaledonya, 1946'ya kadar Fransa sömürgesi altındaydı. 2003'teki anayasa değişikliği sonucu Fransa'ya bağlı özerk bir bölge oldu. Adanın yerli halkı Kanaklar, tam bağımsızlık istiyor. Fakat Fransa Cumhurbaşkanı Macron bu fikre tamamen karşı çıkıyor.

Macron Yeni Kaledonya için, Fransa Anayasası'nı uzlaşı temelinde değiştirme sözü verdi. Bu söz 2024'ün başında yerine getirilecekti ama süreç hep ertelendi.