Yemen'de Husiler intikam yemini etti: İsrail'e büyük bir karşılık vereceğiz

Ajans Bizim
Yemen İsrail Husiler 3. Dünya Savaşı
Yemen'de Husiler intikam yemini etti: İsrail'e büyük bir karşılık vereceğiz

Yemen’deki Husi isyancıları, İsrail'i, halen alevler içindeki Hudeyde limanına yönelik ölümcül saldırılarına "büyük bir karşılık" vermekle tehdit etti.

İsrail'in ezeli düşmanı İran'ın müttefikleri Yemenli Husi isyancılar ve Lübnanlı Hizbullah, 7 Ekim'den bu yana durmaksızın kuşatılan ve bombalanan küçük Filistin topraklarında Filistinlilere "destek" için İsrail'le birlikte cephe açtılar.

Husiler tarafından Tel Aviv'e düzenlenen ölümcül insansız hava aracı saldırısından bir gün sonra İsrail hava kuvvetleri, savaşın yıkıma uğrattığı batı Yemen'de isyancıların elindeki stratejik Hudeyde limanını bombaladı ve isyancılara göre üç kişi öldü, yaklaşık 90 kişi de yaralandı.

İsrail ordusu, Tel Aviv'deki "saldırıda kullanılan insansız hava aracı" da dahil olmak üzere, "İran'dan Yemen'e giden İran silahlarının ana ikmal yolu" olarak hizmet verdiğini söylediği liman bölgesini hedef aldığını duyurdu.

İtfaiyeciler pazar günü, İsrail'in Yemen'e yakıt ve insani yardım için önemli bir giriş noktası olan Hudeyde'ye yönelik saldırılarının başlattığı büyük yangına karşı mücadele etmeye devam ederken, Husiler İsrail'e yönelik tehditlerini yineledi.

Kıtlık korkusu

Limandaki yangını kontrol altına almak için yeterli araç-gerecin bulunmaması nedeniyle 2014'ten bu yana Husiler ile hükümet arasındaki savaşın büyük bir insani krize yol açtığı Arap Yarımadasındaki bu yoksul ülkede kıtlığın daha da kötüleşmesi korkusunu arttırıyor.

İsrail'in Yemen'de üstlendiği ilk saldırı olan limana yönelik saldırının ardından İsrail ordusu, Yemen'den Eilat kentine doğru "İsrail'e yaklaşan" bir füzenin önlendiğini açıkladı. 

Uluslararası toplum tarafından tanınan ve Suudi Arabistan tarafından desteklenen Yemen hükümeti, İsrail saldırılarını kınadı ve İsrail'i "kötüleşen insani krizden sorumlu tuttu. 

Hükümet, Husileri de ülkeyi "İran rejiminin çıkarlarına ve bölgedeki yayılmacı planlarına hizmet eden anlamsız savaşlara" sürüklememeleri konusunda uyardı.

Gazze'deki savaşın başlamasından bir ay sonra Husiler Yemen açıklarında İsrail'le bağlantılı olduğuna inanılan gemilere saldırılar düzenledi ve İsrail kentlerine füzeler fırlattı. Ancak bu füzelerin çoğu engellendi. Yemen'den çok daha yakın olan ve İsrail'den yaklaşık 1.800 km uzaklıkta bulunan Lübnan'daki Hizbullah cephesinde ise İran yanlısı güçlü hareket ile İsrail ordusu arasında neredeyse her gün çatışmalar cereyan ediyor.

Yıkıcı saldırı

İsrail ordusu, bugün yaptığı açıklamada, İsrail'in kuzey sınırındaki güney Lübnan'da Hizbullah'a ait "roket ve diğer silahların bulunduğu iki silah deposunu" hedef aldığını duyurdu. Acil ateşkes çağrılarına ve bölgesel bir yangına ilişkin uluslararası korkulara rağmen, İsrail'in yıkıcı saldırıları sürerken Gazze'deki savaş da hız kesmeden devam ediyor.

Pazar günü İsrail askerleri bölgenin güneyindeki Refah'ta yoğun bombardıman ve Hamas ile çatışmaların çıktığı geniş çaplı bir operasyona girişti.,

Hamas liderliğindeki Gazze hükümetinin Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de çoğu sivil 38 bin 983 kişi hayatını kaybetti.