Yemen, Suriye, Irak...! Uzmanlardan dünya için 'savaş' uyarısı
Dünyada savaş ve çatışmalar, can ve mal kayıplarına yol açmasının yanı sıra ekolojik dengeyi bozuyor ve çevrede büyük hasarlar bırakıyor.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunun 5 Kasım 2001'de aldığı kararla her yıl 6 Kasım'da, dünya genelinde "Savaş ve Silahlı Çatışmalarda Çevrenin İstismarının Önlenmesi Günü" çerçevesinde çeşitli etkinlikler düzenleniyor.
İngiltere merkezli Çatışma ve Çevre Gözlemevinin (CEOBS) Araştırma ve Politika Direktörü Doug Weir, savaş ve çatışmaların yol açtığı çevresel ve toplumsal hasarlara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Weir, dünyanın çeşitli yerlerinde meydana gelen çatışmaların etkilerine bakıldığında, yerel bağlamda hepsinin birbirinden farklı olduğunu belirtti.
Savaşın nerede ve nasıl gerçekleştiğinin, ne kadar sürdüğünün, insanlar üzerindeki etkisinin önemli olduğunu ifade eden Weir, "Her çatışmanın kendine özgü unsurları var. Hepsinin farklı çevresel parmak izleri var." diye konuştu.
Savaş ve çatışmaların çevreye zararlarının tartışılmaz olduğunu vurgulayan Weir, bombalı saldırı ya da benzerlerinin yaptığı direkt hasarın yanı sıra savaşların toplumsal değişikliğe de yol açtığını kaydetti.
Weir, "İnsanların savaşlara karşılık verme şekli de önemli. Birçok ülkede yaşanan çatışmalar nedeniyle insanlar ülkelerini terk etmek zorunda kaldı. Örneğin Suriye’deki çatışmalar sadece bu ülkeyi değil, komşu ülkeleri de etkiledi. Ülkelerini terk eden Suriyelilere ev sahipliği yapan Lübnan, Ürdün ve Türkiye’ye olan etkisi de çok önemli. Savaşlar ve çatışmalar, sınır ötesini aşarak komşu ülkeleri de etkilemektedir." dedi.