Yaşlıları ölüme terk eden Belçika aşı önceliğini onlara verecek

koronavirüs
Yaşlıları ölüme terk eden Belçika aşı önceliğini onlara verecek

Belçika hükümeti, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen aşının öncelikli olarak bakımevlerinde kalan yaşlılar ve bakımevi çalışanlarına yapılacağını açıkladı.

Ülkenin aşılama stratejisini açıklayan hükümet yetkililerinin verdiği bilgiye göre, aşıların onay almasından ve dağıtımından sonra ilk olarak bakımevlerinde kalan yaşlılar ve burada çalışanlarla gönüllü olarak görev yapanların tamamı aşılanacak.

Ardından sağlık kuruluşlarının çalışanları aşılanacak ancak bu kişilerde hastalarla doğrudan temasa ve virüsle temas risklerine göre öncelik sıralaması belirlenecek.

Daha sonra 65 yaş üzerindeki kişilere sıra gelecek. Aşı stoklarının durumuna bağlı olarak bu yaş grubunun tamamı kısa sürede veya yaş sıralamasına göre aşılanacak.

Bundan sonra 45 ve 65 yaş arasında olan ve obezite, diyabet, tansiyon ile kalp, böbrek, karaciğer, akciğer rahatsızlığı bulunan kronik hastalara sıra gelecek. Bu gruptan sonra da kritik işlerde çalışanlara aşı yapılacak.

Belçika, Kovid-19'a karşı geliştirilen aşıya onay çıkması halinde aşılamaya 5 Ocak'ta başlamayı planlıyor.

Avrupa İlaç Ajansı'nın Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech ve yine Amerikan şirketi Moderna'nın geliştirdiği aşılar için şartlı pazar onayının aralık sonu ve ocak başında çıkması bekleniyor.

YAŞLILARI ÖLÜME TERK ETMİŞLERDİ

Uluslararası Af Örgütünün salgın döneminde Belçika'daki yaşlı bakım evleri hakkında hazırladığı raporda, bakım evlerinin krizlere hazırlıksız olduğu belirtildi.

Mart ile ekim arasında bakım evlerindeki kişiler, çalışanlar, yöneticilerle yapılan görüşmelerle hazırlanan raporda, ülkede bu dönemde hayatını kaybedenlerin yüzde 61'ini bu tür bakım evlerinde kalanların oluşturduğu belirtildi.

11,4 milyon nüfuslu Belçika'da salgının başından bu yana 535 bin vaka ile 14 binden fazla ölüm kaydedildi. 

Bakım evlerinde bu kadar fazla kişinin ölmesinin nedeni olarak enfekte kişilerin tedavi için hastanelere götürülmemesi gösterildi. Rapora göre, yetkili makamlar bakım evlerinde kalan yaşlıları korumak için tedbir almakta gecikti.

 

Kaynak: AA

Belçika