Wimbledon şampiyonundan Çin'in eski Başbakan Yardımcısı'na suçlama: Beni sekse zorladı

Çin
Wimbledon şampiyonundan Çin'in eski Başbakan Yardımcısı'na suçlama: Beni sekse zorladı

Eski Wimbledon şampiyonu tenisçi Peng Shuai, Çin'in emekli başbakan yardımcısı Zhang Gaoli'nin kendisini seks yapmaya zorladığını açıkladı. 30 dakika için sansür harekete geçti. İşte yaşananlar.

Çin, büyük bir skandalla sarsıldı. Eski Wimbledon ve Fransa Açık çiftler şampiyonu Çinli tenisçi Peng Shuai, Weibo'daki hesabından Çin'in eski emekli başbakan yardımcısı Zhang Gaoli'nin kendisini seks yapmaya zorladığını yazdı.

Paylaşım bir anda yayılınca Shuai'nin paylaşımı hızla 30 dakika içinde internetten silindi. Ancak ekran görüntüleri kaldı. Fakat çok geçmeden tüm ekran görüntüleri de sansürlendi. Peng'in hesabı kapatılmadı ancak Weibo'daki aramalarda engellendi. Gönderilerinin altındaki yorum bölümleri de kapatıldı. Hatta tenisle ilgili bir Weibo tartışma sayfası da aynı gerekçeyle yorumlara kapatıldı.

Pen, silinen paylaşımında 10 yıl içinde aralıklı sürelerle Gaoli'nin kendisini sekse zorladığını, kendisine evine götürdüğünü yazmıştı. "Hiçbir kanıtım yok ve kanıt olması da imkansız. Ne kadar iğrendiğimi anlatamam, kendime hâlâ 'İnsan mıyım?' diye soruyorum. Yürüyen bir ceset gibi hissediyorum. Her gün rol yapıyordum, gerçek ben kim?" diye yazdı.

İddiaların hedefindeki Zhang Gaoli, 2017'ye kadar iktidardaki Komünist Parti'nin en yüksek liderlik organı olan 7 kişilik Politbüro Daimi Komitesi'nde görev yapmıştı. 2018'de başbakan yardımcısı olarak emekli oldu.

Çin'de bir süre önce başlayan #MeToo hareketiyle birçok akademisyen, STK çalışanı ve ünlülerle ilgili cinsel saldırı iddiaları yayılmaya başlamıştı. Bu iddialar ilk kez Komünist Parti'nin üst kademelerine ulaştı.

peng shuai zhang gaoli çin komünist partisi