Virüsün kökenine ilişkin çarpıcı iddiaya Çin'den şok yanıt!

Çin koronavirüs
Virüsün kökenine ilişkin çarpıcı iddiaya Çin'den şok yanıt!

ABD hükümetine bağlı bir laboratuvarın koronavirüsün ortaya çıkışı hakkında hazırladığı gizli bir raporda virüsün Çin'in Vuhan kentindeki bir laboratuvardan sızmış olması makul bir varsayım olarak nitelendi ve doğruluğunun araştırılması tavsiye edildi. Çin, 'Irak yalanından farklı değil' dedi

Wall Street Journal gazetesinin gizli rapor hakkındaki bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı habere göre araştırma Kaliforniya'daki Lawrence Livermore Ulusal Laborotuvarı tarafından Mayıs 2020'de hazırlandı ve Trump yönetiminin son aylarında salgının ortaya çıkışına ilişkin inceleme yürütüldüğü dönemde Dışişleri Bakanlığı'na gönderildi.

GEN ANALİZİNE DAYANIYOR

WSJ'nin haberine göre Lawrence Livermore'un araştırmasındaki tespitler COVID-19 virüsünün gen analizine dayanıyor.

Lawrence Livermore labarotuvarı WSJ'den çıkan habere ilişkin sorulara yanıt vermedi.

ABD Başkanı Joe Biden, istihbarat teşkilatlarının virüsün nasıl ortaya çıktığı konusunda iki ana varsayımı değerlendirdiğini belirtmişti. Buna göre bir varsayım virüsün laboratuvarda yaşanan bir kazada, diğeri ise enfekte olan bir hayvan ile insanın temasından ortaya çıktığıydı. Ancak virüsün nasıl ortaya çıktığı konusunda istihbarat teşkilatları henüz bir sonuca varmadı. 

ABD hükümet kaynaklarının verdiği bilgiye göre Trump döneminde hazırlanan diğer bir gizli istihbarat raporunda da Çin'in Vuhan Viroloji Enstitüsü'nde çalışan üç araştırmacının Kasım 2019'da ağır rahatsızlık geçirerek hastaneye başvurduğu iddiasında bulunulmuştu.

ÇİN'DEN YANIT GECİKMEDİ

Çin’in ABD’deki büyükelçiliğinin sözcüsü Liu Pengyu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Covid-19’un laboratuvardan sızdığı iddialarına yanıt verdi. Pengyu, Covid-19’un kökeninin bir bilim meselesi olduğunu belirterek, "Covid-19’un kökeni bilim meselesidir ve politikleştirmek yerine dünya çapındaki bilim insanları tarafından ortaklaşa incelenmelidir. Herhangi bir sonuç, DSÖ prosedürlerine ve bilim temelli yöntemlere uygun olarak çıkarılmalıdır. Çin’i karalama ve köken araştırmalarını politikleştirme kampanyası, Irak’ın 12 yıl önce kitle imha silahlarına (WMD) sahip olduğuna dair yalanlardan farklı değildir" ifadelerini kullandı.

FAUCI'NIN E-POSTALARININ BASINA SIZMASI TARTIŞMALARA NEDEN OLDU

ABD Başkanı Joe Biden'ın Sağlık Başdanışmanı ve ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci'nin basına sızan e-maillerinde "virüsün laboratuvardan çıktığı" yönündeki iddia ve maske ile ilgili tutumunun görünenden farklı olduğunun ortaya çıkması, tartışmalara yol açmış, söz konusu e-maillerde, o dönem Beyaz Saray'da Donald Trump yönetimiyle çalışan Fauci'nin, çıktığı canlı yayınlar ve basın toplantılarında "virüsün laboratuvardan çıktığı" teorisini şiddetle reddetmesine rağmen, aslında ekibinin bu teori üzerinde çalıştığı anlaşılıyordu. 

Yine maskenin herkes için zorunlu olması gerektiğini savunan Fauci'nin Şubat 2020'de dönemin ABD Sağlık Bakanı Alex Azar'a gönderdiği e-mailde, "Maskeler aslında enfekte olmuş kişilerin virüsü yaymasını engellemek için kullanılmalıdır. Bunlar, enfekte olmayan kişileri korumak için kullanılmaz." diye yazdığı ortaya çıktı.

Kaynak: Reuters

Wall Street Journal ABD koronavirüs Çin Vuhan Irak