Wagner'in kurucusu Prigojin'e 'askeri isyan' suçlaması! Kremlin'den ilk açıklama

Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna Rusya Dünya haberleri

Wagner'in kurucusu Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Şoygu'nun emriyle Wagner kamplarının bombalandığını ileri sürdü. Prigojin'in açıklamalarının ardından, Kremlin, Putin'in bilgilendirildiğini ve gerekli önlemlerin alındığını bildirdi. Prigojin son olarak, ''Yolumuza çıkanı yok edeceğiz.'' dedi.

Son dakika haberine göre, Wagner'in kurucusu Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Şoygu'nun emriyle Wagner kamplarının bombalandığını ileri sürdü. Prigojin'in açıklamalarının ardından Kremlin, Putin'in bilgilendirildiğini ve gerekli önlemlerin alındığını bildirdi.

Paralı asker grubu Wagner'in Kurucusu ve Başkanı Yevgeniy Prigojin, Telegram hesabından yayımladığı mesajlarda, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun emriyle Wagner kamplarının bombalandığını ileri sürdü.

PRİGOJİN: YOLUMUZA ÇIKAN HERKESİ YOK EDECEĞİZ

Telegram kanallarında paylaşılan Prigojin'e ait olduğu belirtilen ses kaydında, şu ifadeler yer aldı:

"Şu anda sınırı her yerde geçtik. Sınır güçleri savaşçılarımızı kucakladı. Şu anda Rostov'a giriyoruz. Savunma Bakanlığının bizi önlemek için gönderdiği askerler yolumuzdan çekilin. Çocuklarla savaşmıyoruz. (Rus) Savunma Bakanlığının bizi önlemek için gönderdiği askerler yolumuzdan çekilsin. Çocukları öldürmüyoruz. Çocukları eğitmeden cepheye atarak öldüren Şoygu. Yolumuza çıkan herkesi yok edeceğiz. Sonuna kadar gideceğiz."

Ayrıca yayılan kayıtlarda, şunlar da kaydedildi:

"(Rus) Genelkurmay Başkanı, uçakları havalandırma ve sivillerin arabaları ve tırlar arasında giden konvoyumuza ateş açma talimatı verdi. Onun için kimi öldüreceği önemsiz. Onlar 1,5 yıldan fazla düşmanı öldürmenin yerine kendi sivillerini öldürüyor. Suç içerikli eylemleri yerine gitmekten vazgeçen pilotlara teşekkür ediyorum."

''BİZİ VURMAYA ÇALIŞAN İKİ UÇAK VAR''

Şu anda havada bizi vurmaya çalışan iki uçak var, vatanınız kendi topraklarına yapılan saldırıları affetmez. Kimsenin cephede savaşmasına engel olmuyoruz, 100 bine yakın Rus askerini yok eden caniler Gerasimov ve Şoygu'nun arkalarını kurtarmalarına engel oluyoruz.

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

CNN'nin haberine göre, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adam Hodge, konuya ilişkin açıklama yaptı.

Hodge, "Gelişmeleri takip ediyoruz. ABD Başkanı Joe Biden da konuya ilişkin bilgilendirildi." ifadelerini kullandı.

Sözcü Hodge, müttefikler ve ortaklarla Rusya'daki gelişmeleri görüşeceklerini bildirdi.

PRİGOJİN: BİZİ ALÇAKÇA KANDIRDILAR

Prigojin açıklamasında, "Bizi alçakça kandırdılar ve evlerimizi savunma fırsatından bizi mahrum etmeye çalıştılar. Savunma Bakanlığı'na tavizler vermeye, silahlarımızı teslim etmeye, vatan savunmasına nasıl devam edeceğimize dair bir çözüm bulmaya hazırdık. Ancak bu pislikler sakinleşmedi. Bugün dağılmadığımızı görünce arka kamplarımıza roketli saldırılar düzenlediler. Bir sonraki adım biz atacağız" dedi.

KREMLİN: PUTİN BİLGİLENDİRİLDİ

Kremlin Sözcüsü Peskov, Prigojin ile ilgili durum hakkında Putin'in bilgilendirildiğini belirterek, "Gerekli tüm önlemler alınıyor" dedi.

"SİLAHLI İSYAN" ÇAĞRISI GEREKÇESİYLE CEZAİ SORUŞTURMA

Rusya Federal Güvenlik Servisi FSB "Prigojin'in açıklamalarıyla silahlı isyan çağrısı yaptığı" gerekçesiyle cezai soruşturma başlattı.

RUS BORSASINDA YÜZDE 5'i BULAN DÜŞÜŞ

Prigojin'in sert açıklamalarının ve hakkında "silahlı isyan" soruşturması açılmasının ardından Moskova Borsası endeksi yüzde 3 düştü.  

Bazı hisse senetlerinde yüzde 5'i bulan oranlarda düşüş yaşanıyor.

Yandex yüzde 4'ten, Rustelecom yüzde 3'ten, Gazprom ve Rosneft yüzde 1'den fazla düştü.

"YASADIŞI EYLEMLERİ DURDURUN" ÇAĞRISI

Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komitesi Prigojin'i yasa dışı eylemleri durdurmaya çağırdı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in olayın ardından acilen Kremlin Sarayı'na geçtiği bildirildi. 

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun, Rostov'da bulunduğu ve Rusya sınırındaki polisin yüksek alarm durumuna geçtiğini bildirildi. Kent merkezinde zırhlı araçların konuşlandığını gösteren fotoğraflar paylaşılıyor.

 

RUS ORDUSU VE WAGNER ARASINDA ÇATIŞMA YOK

Rusya'da hükümet yanlısı ve muhalif basın Prigojin'in açıklamalarına rağmen ordu ve Wagner arasında henüz çatışma emaresi olmadığını aktarıyor.

ZIRHLI ARAÇLAR ROSTOV KENTİNE KONUŞLANDIRILDI

Wagner tehdidine karşın önlem almak isteyen Rusya, zırhlı araçları Rostov kentine konuşlandırdı.

PRİGOJİN HAKKINDA SİLAHLI İSYAN SORUŞTURMASI

Rusya Devlet medyası RIA Novosti'ye göre Rusya Federasyonu Başsavcılığı, Wagner Grubu lideri Yevgeny Prigojin'in eylemlerinin "ceza davası çerçevesinde uygun bir yasal değerlendirmeye tabi tutulacağını" söyledi .

Buna göre Prigojin aleyhine 23 Haziran 2023 tarihinde Rusya FSB Soruşturma Departmanı'nca Rusya Federasyonu'nun 279. maddesine göre (Silahlı isyan) soruşturma başlatıldı. Bu suç için 12 ila 20 yıl arasında hapis cezası öngörülüyor.

MOSKOVA'DA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILDI

Rus basınında çıkan haberlere göre, Moskova'daki önemli tesisler, devlet kurumları ve ulaşım altyapı tesislerinin tamamı güçlü koruma altına alındı.

Sosyal medyada, Moskova caddelerinde askeri araçların varlığına ilişkin görüntüler paylaşılıyor.

Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti. Bu durum üzerine Federal Güvenlik Servisi (FSB) "silahlı isyan" suçlamasıyla ceza davası açmıştı.

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada ise Wagner'in kamplarına saldırı düzenlediği yönündeki iddialar yalanlanmıştı.

RUS GÜVENLİK SERVİSİ: PRİGOJİN'İ YAKALAYIN

FSB'den yapılan açıklamada, Prigojin'in açıklamaları ve eylemlerinin "silahlı bir iç çatışmanın başlatılması için çağrı" olduğu bildirdi.

Prigojin'in açıklamaları nedeniyle ceza davası açıldığı hatırlatılan açıklamada, "Wagner'i savaşçılarını hata yapmamaya, Prigojin'in suç içerikli emirlerine uymamaya ve yakalamaya çağırıyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Rusya Başsavcılığından yapılan açıklamada ise "Prigojin'in Rusya'da silahlı isyan düzenleme yönündeki eylemlerine ilişkin başlatılan soruşturma yasal ve doğrudur. Eylemleri değerlendirilecek." ifadelerine yer verildi.

Wagner'in kurucusu Prigojin, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti. Bu durum üzerine FSB "silahlı isyan" suçlamasıyla ceza davası açmıştı.

 

 

Kaynak: Haber Global TV

Wagner Prigojin Sergey Şoygu Rusya ukrayna Kremlin Sarayı