Vladimir Putin, Birleşik Arap Emirlikleri’nde

Vladimir Putin Rusya Birleşik Arap Emirlikleri
Vladimir Putin, Birleşik Arap Emirlikleri’nde

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, resmi temaslarda bulunmak üzere Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) gitti. Kremlin’den yapılan açıklamada, Putin’in BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid en-Nehyan ile bir araya geleceği aktarıldı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, resmi temaslarda bulunmak üzere BAE’ye gitti.

Putin’in programına ilişkin Kremlin’den yapılan açıklamada, “BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid en-Nehyan ile yapılacak görüşmelerde, çok yönlü Rusya-BAE işbirliğinin daha da geliştirilmesine yönelik durum ve beklentilerin yanı sıra Orta Doğu bölgesindeki duruma vurgu yapan güncel uluslararası meselelerin ele alınması bekleniyor” denildi.

Putin, daha sonra Suudi Arabistan’a gidecek. Putin’in burada Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüşmesi bekleniyor.

PUTİN'İN TEMASLARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Şubat 2022'de Ukrayna'da geniş çaplı işgali başlattığından bu yana Çin, İran ve eski Sovyet ülkelerinin dışına seyahat etmeyen Putin'in bir gün içinde hem BAE'yi hem de Suudi Arabistan'ı ziyaret edeceğini söylemişti.

Görüşmeler, Ukrayna'nın savaş çabaları için Batı'dan yardım almaya çalıştığı ve ABD'de desteğin azaldığına dair işaretlerin olduğu bir dönemde gerçekleşiyor. Devlet Başkanı Volodymyr Zelenski Salı günü ABD Senatosuna hitap ederek Amerikan mali ve askeri desteğinin sürdürülmesinin aciliyetini vurgulayacak.

New York Times'ın haberine göre, Kremlin gündemde olduğunu belirtmese de Ukrayna, Putin'in görüşmelerinde öne çıkan bir diğer konu olacak. Suudi Arabistan, Ağustos ayında 40 kadar ülkeyi bir barış konferansına davet ederek ve geçen yıl Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın arabuluculuğuyla Amerikan ve İngiliz vatandaşlarının da dahil olduğu başarılı bir esir takasının gerçekleştirilmesine yardımcı olarak savaşta arabulucu olmaya çalıştı.

PUTİN, REİSİ İLE DE GÖRÜŞECEK

Öte yandan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Rusya’nın başkenti Moskova’ya Perşembe günü bir ziyaret gerçekleştirecek. Kremlin tarafından yapılan açıklamada, Reisi’nin Putin ile bir araya geleceği aktarıldı. Görüşmelerde iki ülkenin ekonomik ve askeri işbirliği gibi konuların ele alınması bekleniyor.

Kaynak: DHA