Uzayda mahsur kalan astronotlar: Garip sesler geliyor

NASA Dünya haberleri Uzay haberleri

Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki astronotlar, uzay kapsülünden garip sesler geldiğini bildirdi. Houston'daki Görev Kontrol'e durumu bildiren ilk kişi olan Astronot Butch Wilmore, ""Buna neyin sebep olduğunu bilmiyorum "dedi.

Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki astronotlar, Boeing'in Starliner uzay kapsülünden garip sesler geldiğini bildirdi.

Astronot Butch Wilmore, 31 Ağustos Cumartesi günü Houston'daki Görev Kontrol'e durumu bildiren ilk kişi oldu. Uzay aracının içinden gelen tuhaf seslerden bahseden Wilmore, "Buna neyin sebep olduğunu bilmiyorum "dedi.

Starliner, helyum sızıntıları ve tahrik sistemindeki arızalar da dahil olmak üzere çeşitli teknik sorunlarla karşılaştı. Wilmore ve arkadaşı astronot Suni Williams, haziran ayındaki kalkıştan bu yana yaşanan bu aksaklıklardan dolayı ISS'te 6 aydan daha fazla süre mahsur kalmıştı.

NASA astronotların Starliner'la dünyaya dönmesinin güvenli olmadığına karar verdi ve Şubat 2025'te Boeing'in rakibi SpaceX'in kapsülüyle dönmelerine onay verdi.

Duyulan seslerin sonar benzeri bir ses olduğu belirtilirken sesin kaynağını arama çalışmaları sürüyor. Wilmore, Houston'daki uçuş kontrolörlerinin gürültüyü dinlemelerini isterken NASA, bu tür gürültülerin uzay istasyonunda yaygın olarak duyulduğunu söyleyerek gürültünün Starliner'daki hoparlörler ile yanaştığı Uluslararası Uzay İstasyonu arasındaki bir geri besleme sorunundan kaynaklandığını bildirdi.

2003 yılında Çinli astronot Yang Liwei de görevi sırasında kovaya vurulan çekice benzer bir ses duyduğunu bildirmişti.