Ülkeyi terk etmişti! Biden ile Gani arasındaki son telefon görüşmesinin detayları deşifre oldu

ABD Joe Biden Afganistan
Ülkeyi terk etmişti! Biden ile Gani arasındaki son telefon görüşmesinin detayları deşifre oldu

Taliban'ın başkent Kabil'e girmesiyle birlikte ülkesi Afganistan'ı, iddialara göre 4 araba dolusu parayı da alarak terk eden Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ABD Başkanı Joe Biden'la yaptığı son telefon görüşmesinin detayları ortaya çıktı

15 Ağustos'ta başkent Kabil çevresini kuşatan Taliban, kenar mahalleleri almaya başlarken hükümete yönetimi ve başkenti barışçıl şekilde devir çağrıları yaptı. Cumhurbaşkanı Eşref Gani aynı gün akşam saatlerine doğru ülkeyi terk etti.

Rusya Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, uçağa binerek ülkeyi apar topar terk eden Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani'nin nakit dolu 4 araba ve 1 helikopterle ülkeden kaçtığı öne sürüldü. abil'in Taliban güçleri tarafından kuşatılmasının ardından ülkeyi terk eden Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin kaçışı büyük olay yaratmıştı. 

"ALGIYI DEĞİŞTİR" BASKISI

Reuters haber ajansı, Gani'nin ülkeyi terk etmeden önce ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı son telefon görüşmesinin detaylarını yayınladı. Biden ile Gani arasında 23 Temmuz'da gerçekleşen son telefon görüşmesinde ABD Başkanı'nın, Gani'nin Taliban'ın ilerlemesine karşı ülke içindeki ve dış dünyadaki algıyı değiştirmesi için baskı yaptığı ortaya çıktı.

Reuters'ın ismi açıklanmayan bir kaynağa dayandırdığı haberine göre görüşmenin sesli kaydı ve dökümünde Biden'ın algı değiştirme çabaları da ifşa oldu.

 

HAVA DESTEĞİ SÖZÜ VERDİ

Kayıttaki konuşmanın seyrinden, her iki ismin de Taliban'ın bu denli hızlı ilerleyeceğini öngörmediğinin anlaşılırken, Biden'ın Gani'ye olayların gidişatını değiştirmesi için baskı yapmaya çalıştığı ifade edildi.

Biden'ın, Gani'nin ülkedeki durumu kontrol alına alma planı konusunda bilgi vermesi halinde, kendisine hava desteği sağlamayı sürdüreceği taahhüdü verdiği bilgisinin geçtiği haberde, "Biden, son görüşmesinde Gani'ye Taliban'a karşı mücadelede işlerin iyi gitmediğine inandığını söyledi" ifadeleri de yer aldı.

Reuters haberinde ayrıca, Biden'ın görüşme sırasında Gani'ye, "Hiç şüphesiz en iyi orduya sahipsin" dediği ve "70-80 bine karşı 300 bin iyi donanımlı askerleri var ve açıkçası iyi de savaşabiliyorlar" detayına da dikkat çekti.

Beyaz Saray'dan konuya ilişkin henüz bir açıklama henüz gelmezken, Biden'ın durumu örtbas etme çabaları büyük yankı uyandırdı.

ŞREF GANİ'DEN İLK AÇIKLAMA: AFGANİSTAN'A DÖNECEĞİM

Tüm gözlerin çevrildiği Cumhurbaşkanı Gani, Birleşik Arap Emirlikleri'nde kameraların karşısına geçerek sosyal medya hesabından video yayınlayan Gani, Birleşik Arap Emirlikleri’nde olduğunu ve yakın bir zamanda Afganistan’a döneceğini açıklamış, "Kan döküldüğü için Afganistan’dan ayrıldım ve hiç param yok" ifadesini kullanan Gani, bir çift ayakkabı ve birkaç parça eşyadan başka bir şey yanına almadığını belirtmişti.

 

Kaynak: Haber Global TV

Afganistan Taliban Kabil Eşref Gani Joe Biden ABD