Ülkesini Almanya'dan yöneten Tayland Kralı Maha krize neden oldu

Almanya
Ülkesini Almanya'dan yöneten Tayland Kralı Maha krize neden oldu

Tayland'da anayasal reform ve Başbakan Prayut Çan-oça'nın istifası için bir süredir gösteriler düzenleyen hükümet karşıtı gruplar, kraliyet ailesinin lüks harcamalarını protesto etmek üzere sokaklara döküldü. Kral, Almanya'nın başını ağrıttı

Tayland Kralı Maha Vajiralongkorn ve kraliyet ailesinin gayrimenkul varlıklarından sorumlu Kraliyet Mülk Bürosu'nun başkent Bangkok'taki merkez binası önünde toplanan binlerce protestocu, monarşiye ait mal varlıkları ve harcamaların şeffaf bir şekilde açıklanması talebinde bulundu.

Buradaki gösterinin ardından Tayland Kralı Vajiralongkorn'un hisse ortağı olduğu Siam Ticaret Bankası merkez binasına yürüyen protestocular, burada da monarşi reformu sloganları attı.

Protestocular, bu bankada hesabı olanların paralarını çekmesi için kampanya başlattı.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan protestocu gruplardan Özgür Gençlik, "Halkın paralarıyla yapılan harcamalar açıklanmalıdır. Bize ve milletimize ait olan varlıkları geri almak istiyoruz." ifadesini kullandı.

Hükümetin protestocuları susturmak için Kral'a hakaret yasasını koz olarak kullandığını öne süren protestocu grup, "Uluslararası camia, Tayland hükümetini uyarmalı ve protestocularla diyalog ortamı kurulması için tavsiyede bulunmalıdır." açıklamasında bulundu.

Dün 12 protesto lideri, Kral Vajiralongkorn'a hakaret suçlamasıyla mahkemeye çağrılmıştı.

ALMANYA SINIR DIŞI ETMEYİ KONUŞUYOR

Alman Federal Meclisi, Tayland Kralı Maha Vajiralongkorn'un Bavyera'da bulunan villasından kararlar çıkarması halinde Almanya'dan sınır dışı edilebileceğini söyledi.

Salgının başından beri Tayland Kralı Maha Vajiralongkorn'un Bavyera'da bulunan villasında kalıyor. Alman Federal Meclisi'nin uzun süredir bu misafirlikten rahatsız olduğu biliniyor. Diplomatik dokunulmazlığa sahip olan Kral için Alman Hükümetinin ülkeden sınır dışı etme yetkisini kullanabileceği duyuruldu. Federal Meclis'in sosyalist Sol parti tarafından görevlendirilen bir değerlendirmesine göre, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın son tehditlerine rağmen, Tayland Kralı'nı yargılamak için yeterince güce sahip değiller. Federal Meclis, kralı "istenmeyen kişi" olarak Almanya'dan kovmak yerine, kanun uygulayıcılarının Tayland'ı tatilde olsa bile temsil eden kralı yargılamanın bir yolu olmadığını belirtti. 

Almanya Dışişleri Bakanı Maas, Kral Vajiralongkorn'un Almanya'daki varlığından rahatsız olduğunu dile getirmişti. Kral'ın Almanya'da bulunduğu süre içerisinde yasal olmayan faaliyetlere başvurması halinde bunun sonuçları olacağını söyleyen Maas, yaptığı açıklamada, Tayland Kralı'nın ülkesini Almanya'dan yönetmesine müsamaha gösterilmeyeceğini ifade etmişti. 

HAREMİYLE BİRLİKTE ALMANYA'DA OTELE KAPANIP KARANTİNAYA GİRMİŞTİ

Ülkesi tüm dünyada olduğu gibi koronavirüs salgınıyla mücadele eden kral, salgının en zorlu günlerinde yanına tartışmalı haremini de alıp kendini Almanya'da lüks bir otele kapatmıştı. Kral Maha, Almanya'da sefahat içinde geçirdiği karantina günlerinden aylar sonra Eylül ayında ilk kez Tayland'da görüntülenmişti. Kralın karantina sürecini 20 kadınla birlikte bu otelde geçireceği bilgisi ortalığı karıştırmış, Almanya'nın Bavyera Alpleri'nde 4 yıldızlı otelin sözcüsü, bütün mekanın kral tarafından özel olarak kapatıldığını ve grubun koronaya karşı herhangi bir tehlike oluşturmadığını söylemişti. 

68 yaşındaki kralın 20 kadınla birlikte karantinada bulunması, Tayland halkını çileden çıkarmış, protestocular Kral Maha'nın hem ülkede bulunmaması hem de ailesi ve haremiyle birlikte Almanya'daki masraflarını sorgulamıştı. 

Kraliyet ailesi mensuplarına hakaret edenler 15 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanabiliyor.

ALMANYA: ARAŞTIRACAĞIZ

Almanya ise, iddiaların hedefi olmuştu. Alman medyasının manşetlerinden inmeyen sefahatıyla dikkat çeken Kral Maha, 35 milyar euroluk servetiyle dünyanın en zengin kişileri arasında yer alıyor. 

HÜKÜMET KARŞITI PROTESTOLAR

Tayland'da hükümet karşıtları, tartışmalı 2019 genel seçiminin ardından muhalefetteki İleri Gelecek Partisinin kapatılarak meclisten ihraç edilmesi üzerine 14 Aralık 2019'da protestolara başlamıştı.

29 Ekim'de Başbakan Prayut, protestocuların taleplerinden bazılarına olumlu cevap vererek, hükümetin atadığı senato üyelerinin genel seçimlerden sonra parlamentodaki başbakanlık oylamasına katılmasını sağlayan düzenlemenin kaldırılacağını açıklamıştı.

Siyasette askeri vesayet ve monarşinin baskılarına karşı çıkan farklı muhalif gruplar, kendi oluşturduğu anayasal değişiklikler sayesinde iktidarını sürdüren askeri cunta hükümetinin istifasını, adil seçimler için anayasada reform yapılmasını ve monarşinin dokunulmazlığının kaldırılarak hukukun üstünlüğüne tabi kılınmasını talep ediyor.

"KRALA HAKARETTEN YARGILANABİLİRLER"

Tayland'da Başbakan Prayut Çan-oça, hükümetin istifası ve monarşide reform talebiyle protestolar düzenleyenlerin, Ceza Kanunu'nun 112. Maddesi ile düzenlenen "lese majeste" (Kral'a hakaret) suçundan yargılanabilecekleri uyarısında bulundu. 

 

Kaynak: Haber Global TV

Tayland Almanya Kral Maha