Ukrayna'ya sürpriz ziyarette bulunan ABD Başkanı Biden: Ne kadar sürerse sürsün, savaşmaya değer

Rusya Ukrayna Savaşı ABD Joe Biden Volodimir Zelenski
Ukrayna'ya sürpriz ziyarette bulunan ABD Başkanı Biden: Ne kadar sürerse sürsün, savaşmaya değer

Kiev'e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirerek Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile görüşen ABD Başkanı Joe Biden, "Ne kadar sürerse sürsün, Rusya'ya karşı özgürlük uğruna savaşmaya değer" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya habersiz bir ziyaret gerçekleştirerek, Moskova'nın doğudaki cephe hatlarında büyük bir saldırı başlattığı Rusya'nın ülkeyi işgalinin birinci yıldönümü öncesinde büyük bir destek gösterisi yaptı.

Biden, "Bugün Kiev'de Devlet Başkanı Zelenski ve ekibiyle bir araya gelerek Ukrayna'ya desteğimiz konusunda uzun bir görüşme yapacağım. Ne kadar sürerse sürsün, Rusya'ya karşı özgürlük uğruna savaşmaya değer" dedi. ifadelerini kullanırken Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna-Rusya savaşının başladığı 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna'ya bir ABD Başkanı tarafından gerçekleştirilen ilk ziyarete işaret edildi.

Ukrayna'ya sürpriz ziyarette bulunan ABD Başkanı Biden: Ne kadar sürerse sürsün, savaşmaya değer - Resim : 1

Açıklamada Biden'ın topçu mühimmatı, zırh önleyici sistemler ve hava gözetleme radarı da dahil olmak üzere Ukrayna'ya birçok kritik ekipman teslimatını duyuracağı belirtildi. Beyaz, ayrıca ABD'nin bu hafta içinde Rus elitlerine ve şirketlerine yönelik ek yaptırımlar açıklayacağını duyurdu.

Biden, Kiev'i ziyaret ederken Ukrayna'nın başkentinde hava saldırısı sirenleri çaldı ancak bir hava saldırısı olduğuna dair herhangi bir haber gelmedi.

ZELENSKİ: UKRAYNALILAR İÇİN SON DERECE ÖNEMLİ BİR DESTEK İŞARETİ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ABD Başkanı Joe Biden ile çok verimli ve önemli görüşmeler yaptıklarını belirterek, bunun sonuçlarının savaş alanını etkileyeceğini kaydetti.​​​​​

Zelenski, Ukrayna’nın başkenti Kiev’e sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren ABD Başkanı Biden ile yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuştu. Ukrayna’yı zor bir dönem beklediğini belirten Zelenski, ancak ülkesinin ABD ve diğer müttefik ülkelerin desteğiyle “tarihi başarıyı” elde edeceğini dile getirdi.

Ukrayna'ya sürpriz ziyarette bulunan ABD Başkanı Biden: Ne kadar sürerse sürsün, savaşmaya değer - Resim : 2

Başkan Zelenski, “Biden ile görüşmeler çok verimli, çok önemli ve çok belirleyiciydi, sonuçları kesinlikle savaş alanını etkileyecektir." dedi.

Biden’ın Ukrayna ziyaretinin Ukrayna-ABD arasındaki ilişkilerin tarihinde çok önemli olduğunun altını çizen Zelenski, "Çünkü bu dönem, devletimizin kendi özgürlüğü, tüm Avrupalıların özgürlüğü ve özgür dünyanın tüm insanları için mücadele ettiği en zor dönemdir." ifadesini kullandı.

Volodimir Zelenski, Biden ile görüşmesinde, uzun menzilli silahlar ve Ukrayna’ya tedarik edilebilecek diğer silahlar konularını da müzakere ettiklerini aktardı.

ABD’nin Ukrayna’ya M1 Abrams tankları sağlama kararının tank koalisyonunun temelini attığını kaydeden Zelenski, “Hava savunması konusundaki ilerleme, tarihsel olarak önemlidir ve bu Patriotlar şehirlerimizin koruması için önemli. Bu, gerçekten temel bir destek.” diye konuştu.

Yerel medyaya göre, Biden, Zelenski ile Mihayilov Meydanı'nda savaşta ölenlerin anısına saygı duruşunda bulundu.

Ukrayna'ya sürpriz ziyarette bulunan ABD Başkanı Biden: Ne kadar sürerse sürsün, savaşmaya değer - Resim : 3

Her iki lider, Ukrayna Devlet Başkanlığına ait Mariyinskiy Sarayı'nda bir araya gelirken Biden'ı, Zelenski ve eşi Olena Zelenska birlikte karşıladı.

Rusya-Ukrayna savaşı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla geçen yıl 24 Şubat'ta başlamıştı. Biden'ın, 20-22 Şubat'ta Polonya’ya ziyaret gerçekleştireceği açıklanmıştı.

Bununla birlikte Biden'ın Kiev'e ziyareti, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta başlattığı savaşın ikinci yılında Rusya'nın hedeflerini ortaya koyması beklenen önemli bir konuşma yapmasından bir gün önce geldi.

Rusya son haftalarda doğu cephesindeki donmuş siperlere yaptığı saldırılarda şimdiye kadar çok az kazanım elde etti. 

Diğer taraftan Zelenski, Aralık 2022'de, savaşın başlamasından bu yana Ukrayna dışına yaptığı ilk seyahatte, Beyaz Saray'da Biden ile görüşmüştü. 

Kaynak: Ajanslar

ABD Başkanı Joe Biden Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski Rusya Ukrayna savaşı