Ukraynalı milliyetçi eski milletvekili öldürüldü

AJANS BİZİM
Rusya Ukrayna
Ukraynalı milliyetçi eski milletvekili öldürüldü

Eski bir Ukraynalı milliyetçi milletvekili Irina Farion, batıdaki Lviv kentinde sokak ortasında vurularak öldürüldü.

Irina Farion 2023 yılında Ukrayna'nın “gerçek vatanseverlerinin” hiçbir koşulda Rusça konuşmaması gerektiğini öne sürerek tartışmalara neden olmuştu.

Polis, 60 yaşındaki dilbilim profesörünün Cuma günü öldürülmesi soruşturuluyor ve bunun hedefli bir saldırı olabileceği belirtiliyor.

Saldırganın kimliği henüz tespit edilemedi. Polis, elektrik kesintisinin bölgedeki güvenlik kameralarını etkilediğini açıkladı.

Lviv Bölge Valisi Maksim Kozitski Telegram üzerinden yaptığı açıklamada Farion'un vurulduktan sonra hastanede öldüğünü söyledi.

İçişleri Bakanı Ihor Klymenko “bunun spontane bir cinayet olmadığını” ve polisin bir neden aradığını belirtti. Klymenko, Telegram’da, “Elimizde halihazırda birkaç versiyon var. Bunlardan başlıcalarının Farion'un sosyal ve siyasi faaliyetleri ve kişisel hoşnutsuzluğu ile bağlantılı olduğunu söyleyebilirim. Cinayetin görevlendirilmiş bir karakteri olduğunu göz ardı etmiyoruz” dedi.

Devlet Başkanı Volodimir Zelenski büyük bir polis operasyonunun devam ettiğini belirtti ve “Rusya'ya giden versiyon da dahil olmak üzere tüm versiyonların araştırıldığını” söyledi.

İrina Farion'un üyesi olduğu katı milliyetçi Svoboda (Özgürlük) siyasi partisi cinayetten doğrudan Rusya'yı sorumlu tuttu. Partiden yapılan açıklamada “Moskova, Ukrayna dili için tapınakta ateş ediyor” denildi.

RUSÇA KONUŞMAYA SERT ELEŞTİRİ

BBC'nin haberine göre, İrina Farion, Ukrayna'nın gerçek vatanseverlerinin, saldırgan ülkenin dili olduğu için cephe hatları da dahil olmak üzere hiçbir ortamda Rusça konuşmaması gerektiğini söyledi.

Rusça'yı “kendilerini öldüren, ayrımcılık yapan, hakaret eden ve tecavüz eden düşmanın dili” olarak tanımlayan Farion, “Ukrayna ordusunda savaşmak ve Rusça konuşmak için çılgın olmalısınız?” demişti.

Bu sözleri o dönemde Ukrayna'da büyük tepkiye yol açmış, insanlar onu dilsel tercihlere dayalı nefreti körüklemekle suçlamıştı.

Ukrayna'nın batısındaki bir üniversiteden kovuldu ve Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) tarafından hakkında soruşturma başlatıldı. Mayıs ayında Lviv Temyiz Mahkemesi'nin kendisini görevine iade eden bir karar verdiği bildirildi.