Ukrayna'da savaşın süreceğini işaret eden karar: Rusya savunma bütçesini yüzde 68 artırılacak!

Rusya Ekonomi haberleri
Ukrayna'da savaşın süreceğini işaret eden karar: Rusya savunma bütçesini yüzde 68 artırılacak!
Fotoğraf: DepoPhotos

Rusya'nın savunma bütçesi 2024 yılında yüzde 68 oranında artarak 100 milyar euro'yu aşacak veya GSYİH'nin yüzde 6'sına ulaşacak. Maliye Bakanlığı, bu artışın, Ukrayna'daki askeri müdahaleyi sürdürme kararlılığının bir yansıması olduğunu söyledi.

Bakanlığın bütçe tasarısına göre, savunma harcamaları 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 68 oranında artarak 10 trilyon 800 milyar rubleye (106 milyar euro) ulaşacak. Bu, 2024 yılında toplam federal harcamaların yaklaşık yüzde 30'unu ve GSYİH'nin yüzde 6'sını oluşturacak ve Rusya'nın modern tarihinde bir rekor olacak.

İç güvenliğe ayrılan bütçe ise 3 trilyon 400 milyar rubleye (33 milyar euro) yükselecek ve yıllık federal harcamaların neredeyse yüzde 10'unu temsil edecek. Bu bütçenin öncelikleri arasında "ülkenin savunma kapasitesini güçlendirmek," Ukrayna'nın ilhak edilen bölgelerini entegre etmek ve 2024 baharındaki başkanlık seçimlerinden önce "en fakir vatandaş kesimlerine sosyal yardım sağlamak" bulunuyor.

Buna karşılık, eğitim, sağlık ve çevre koruma harcamalarının toplamı, Savunma bütçesinin sadece üçte birini oluşturacak.

Toplam federal harcamalar, 2023 yılına kıyasla yüzde 20'den fazla bir artışla 36 trilyon 661 milyar rubleye (359 milyar euro) yükselecek.

Rusya'nın büyümesine öncülük eden petrol ve doğal gaz sektörü, uluslararası yaptırımların etkisi ve enerji bağımlılığını sona erdirme çabaları nedeniyle payını kaybediyor.

Son olarak, bütçenin, doların yaklaşık 90 ruble değerinde olacağı tahminine dayandığını ve ulusal para biriminin orta vadede zayıflayacağı beklentisini yansıttığını belirtmek önemlidir.

2024-2026 bütçe yasa tasarısının, Rus Parlamentosunun alt kanadı Duma'ya sunulması bekleniyor.

Kaynak: Ajans Bizim

Rusya rus ekonomisi savunma bütçesi