Ukrayna'da kalan Ruslar anlatıyor: 'Ahlaki olarak kabul edilemez...'

Ukrayna Rusya Rusya Ukrayna Savaşı
Ukrayna'da kalan Ruslar anlatıyor: 'Ahlaki olarak kabul edilemez...'

Savaş, Rusya'da doğan ancak yaşamını Ukrayna'da sürdüren insanların da zor günler geçirmesine neden oluyor. Ukrayna'da kalmayı tercih edenlerin pek çoğu Putin'e ve savaşa karşı ancak bu dönemde ekstra tedbirler de alıyorlar...

Ukraynalı yetkililere göre gelecek haftalarda 60 heykel yıkılacak, 460 sokak ismi değiştirilecek hatta Kiev'deki Leo Tolstoy metro durağının bile ismi değişecek. Şubat ayının sonunda Rus işgali başladığından bu yana Ukrayna, Rusya'yla ortak SSCB bağlarını silmek için büyük efor harcıyor. Ancak SSCB dönemine ilişkin yapılar, isimler bir şekilde ortadan kaldırılsa da Ukrayna topraklarının bir gerçeği de ülkede yaşayan Rus asıllı binlerce insan. Pek çoğu Vladimir Putin'e tamamen karşı ancak şu sıralar kimliklerini gizlemeye ve mümkünse komşularıyla karşılaşmamaya özen gösteriyorlar.

Artan öfkeden endişe duyanlar ağırlıkta ancak büyük duygusal yoğunluklar yaşayan komşularını tetiklemekten çekinenler de var. Bazısı aksanını gizliyor, bazısı evinden gerekmediği müddetçe çıkmıyor, bazısı arkadaşlarıyla bir süredir görüşmüyor bazısı da şu sıralar resmi bir evrak ibraz etmesi gereken işlemlerden kaçınıyor.

'POLİTİKACILAR ARASINDAKİ MESELELER OLARAK GÖRÜRDÜK...'

Bunlardan biri Yuliya. Konuşmayı ve deneyimini anlatmayı kabul eden ender insanlardan olan 31 yaşındaki Yuliya, St. Petersburg'da doğmuş ve üç yıl önce erkek arkadaşıyla Kiev'de yaşamaya başlamış. Rus füzeleri Kiev'i vurmaya başlayınca o da herkes gibi şehrin metro duraklarına sığınmak zorunda kalmış. Şubat ayının sonundan bu yana her şeyin nasıl değiştiğini şöyle anlatıyor:

“Arkadaşlarım arasında bile Kırım'ın ilhakını veya Donetsk ve Luhansk'taki savaşları her zaman kişisel arkadaşlık ilişkilerimizin ötesinde, politikacıları arasındaki meseleler olarak görüyorduk ama artık durum böyle değil.”

Yuliya iki taraftaki halkta da biriken duyguları anlayabildiğini söylüyor:

“Her iki tarafın da tepkisini anlıyorum. Bir yanda bu işgale nedeniyle Ukrayna'da oluşan korku ve nefret... Diğer yanda Rusya'daki mevcut felç durumu ve Putin hükümetinin halk arasında yarattığı korku nedeniyle sokakta ve sosyal ağlarda protesto ve kendini alenen ifade etme çekincesi.”

'AHLAKİ OLARAK KABUL EDİLEMEZDİ!'

Bir yıl öncesine kadar bir finans şirketinde yönetici olarak çalışan Yuliya, “Evimi terk edip sığınaklara inmek zorunda kaldığımda elbette Ukraynalıların acısını ve korkusunu yaşadım. Ayrıca yaptırımlar nedeniyle parama da ulaşamıyorum” diyor ve tüm bunlara rağmen Ukrayna'yı terk etmeyeceğini de ifade ediyor:

“Akrabalarımın çoğu, kardeşlerim bile, benimle konuşmayı bıraktı. Sadece annem ve babamla konuşuyorum. Ukrayna'da kalmaya karar verdim çünkü Rusya'ya dönmek benim için ahlaki olarak kabul edilemezdi.”

Rusya esintileri taşıyan her şey yavaş yavaş silinirken buna bazı partiler ve dernekler de eklendi. Meclisin de onayıyla “Ukrayna karşıtı kararkterli, ülkenin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü baltalamaya çalışan, işgali 'iç çatışma' ya da 'iç savaş' olarak tanımlayan” beş parti ve derneğin kapatıldı ve söz konusu parti ve derneklerin mallarına el kondu.

Ukrayna'da bir Rus olmak için en zor şehirlerden biri de Odessa. Ukrayna'nın en büyük üçüncü şehri olan Odessa, SSCB'nin ve Rusya tarihinin en önemli coğrafi ve kültürel sembollerinden biri. Rus asıllı vatandaşların varlığının en yoğun olduğu şehirlerden biri olan Odessa'da geçmişte Ukraynalı ve Rus milliyetçiler arasında sokak çatışmaları da yaşanmış ve bu çatışmalarda onlarca kişi yaşamını yitirmişti.

Mevcut işgal koşulları arasında ise durum artık daha farklı. Bundan 35 yıl önce Moskova'da doğan Ludmila, Odessa'da yaşıyor. Butiğini kapatmak zorunda kalan Ludmila, “Daha yeni bebeğim oldu ve yaptırımlar nedeniyle maddi olarak sıkıntılar yaşıyorum ve ayrıca herkesi gibi savaş nedeniyle ölmekten de korkuyorum” diye konuşuyor.

'UMARIM ZAMAN GÖSTERECEK Kİ...'

Bir Ukraynalı ile evli olan Ludmila, Rus kökenli olduğu için çocuğunu kaydettirememiş. “O zamandan beri herhangi bir olaya sebebiyet vermemek için belge ibraz etmem gereken yerlerden kaçınıyorum” diyen Ludmila, “Ukraynalıların öfkesini anlıyorum ancak umarım zaman, Ukrayna'da yaşayanların bu savaşı yürütenlerle hiçbir ilgisi olmadığını gösterecektir” ifadelerini kullanıyor.

Kendisini idrak etmesi zor bir gerçekliğin elçisi olarak gördüğünü söyleyen ve Rusya'ya dönmeyecek olan Ludmila propaganda savaşına da dikkat çekiyor:

“Birçok Rus, muazzam bir propagandanın baskısı altında yaşıyor. Geniş çaplı bir medya savaşı var; bu sebeple Ukraynalılar da tüm Rusların aslında Putin yanlısı olmadığını veya savaşı desteklemediğini anlamakta zorluk çekiyor.”

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı El Pais'te “La vida entre las sombras de los rusos que viven en Ucrania” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Rusya ukrayna Rusya Ukrayna savaşı