Ukrayna Tarım Bakanı istifa etti

Ajans Bizim
Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı
Ukrayna Tarım Bakanı istifa etti
Reuters

Ukrayna Tarım Bakanı Mikola Solski, hükümete katılmadan önce devlete ait arazilere el koymakla suçlanıyor. Bu nedenle 25 Nisan Perşembe günü Parlamento Başkanlığı tarafından yayınlanan bir mektuba göre istifasını sundu.

Parlamento Başkanı Ruslan Stefançuk, Facebook'ta yayınladığı mesajında, "Mikola Solski'den bir istifa mektubu aldık" dedi ve el yazısıyla yazılmış mektubu mesajına ekledi.

Mektupta "Tarım Politikası ve Gıda Bakanlığı görevinden istifamı kabul etmenizi rica ediyorum" deniyor. Parlamentonun istifayı onaylaması gerekiyor.

Ukrayna’da, Şubat 2022'de Rus işgalinin başlamasından bu yana özellikle de ordu içinde çok sayıda yolsuzluk vakası ortaya çıktı. Ancak bunlar genellikle daha az kıdemli pozisyonlardaki yetkilileri kapsıyor.

Mikola Solski, Bakanlığı tarafından yayınlanan bir mesajda mektubu yazdığını doğruladı ve bunun "yapılacak doğru şey" olduğunu söyledi ve Parlamentonun istifasını kabul etmemesi halinde "çalışmaya devam etmeye" hazır olduğunu belirtti.

Ulusal yolsuzlukla mücadele kurumu, salı günü, Mikola Solski’nin "yaklaşık 6,9 milyon avro" değerinde kamu arazisini ele geçirdiğinden ve yaklaşık 4,5 milyon avro değerinde "başka bir araziye el koymaya çalıştığından" şüphelenildiğini açıkladı.

Yetkililer, Solski'nin bu amaçla devlet tapu ve harita dairesi yetkilileriyle birlikte hareket ettiğini söylüyor. Bu kişilerin 2017 ve 2021 yılları arasında, resmi belgelerin kötüye kullanılmasını içeren bir sistem aracılığıyla kuzeydoğudaki Sumi bölgesinde yaklaşık 2 bin 500 hektarlık bir alanı ele geçirdiklerinden şüpheleniliyor.

Mikola Solski, resmi biyografisine göre 2019 yılına kadar bir hukuk firmasında çalıştı, o yıl parlamentoya seçildi ve Mart 2022'de Bakan olarak atandı.

Ulusal yolsuzlukla mücadele ajansı, sanıkların ayrıca 3 bin 282 hektarlık bir araziye daha el koymak istediklerini, ancak savcılar ve yolsuzlukla mücadele görevlileri tarafından "engellendiklerini" bildirdi.

Tarım Bakanlığı, Mikola Solski’nin bu suçlamalara verdiği ve 2017-2018 yıllarında avukat olarak görev yaptığını ve kamu sorumluluğu taşımadığını belirttiği yanıtı kamuoyuyla paylaştı.

Açıklamaya göre, Solski, "Gerçeği ortaya çıkarmak için azami şeffaflık sözü veriyorum" dedi.

Ukrayna'da yaygın olan yolsuzluğa karşı mücadele, Avrupa Birliği'ne katılma koşullarından en önemlilerindendir.