Ukrayna: Rus uçakları sivillerin saklandığı tiyatro binasını bombaladı

Rusya Ukrayna Savaşı BM ABD

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali 22. günde de devam ediyor.  Ukrayna, Rus uçaklarının Mariupol şehrinde yüzlerce sivilin saklandığı tiyatro binasını bombaladığını açıkladı. Rusya'dan ise yalanlama geldi. ABD ve 5 ülke Ukrayna'da "savaş suçu" işlendiği gerekçesiyle BMGK'yi toplantıya çağırdı.

Rus ordusu Ukrayna'nın başkenti Kiev'e yaklaşırken bombardımanın şiddeti de her geçen gün artıyor.

Kiev'de, Rusların düzenlediği saldırılarda bir apartmana daha roket isabet etmesi sonucu en az 1 kişi hayatını kaybederken 3 kişi de yaralandı.

Ukrayna Acil Durum Servisi'nden yapılan açıklamaya göre binanın 16'ncı katına isabet eden roket büyük hasara yol açtı. Olay yerinden 30'a yakın kişi tahliye edildi.

SİVİLİN SAKLANDIĞI TİYATRO BİNASINI BOMBALADI

Dün akşam saatlerinde Rus uçaklarının Ukrayna’nın Mariupol şehrinde yüzlerce sivilin saklandığı tiyatro binasını bombaladığı bildirildi.

Ukrayna'nın Mariupol Belediye Meclisinden yapılan açıklamada, Rus uçaklarının yüzlerce sivilin saklandığı Mariupol Dram Tiyatrosu’na bombardıman yaptığı kaydedilirken, saldırıda ölenlerin sayısının henüz tespit edilemediği vurgulandı.

BU KORKUNÇ BİR SAVAŞ SUÇU

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba da twitter hesabından Rus saldırısını savaş suçu olarak niteledi. Tiyatro binasının fotoğraflarını paylaştı.

Kuleba, "Mariupol'da bir başka korkunç savaş suçu. Yüzlerce masum sivilin saklandığı Drama Tiyatrosu'na Rusya'nın kitlesel saldırısı. Bina şimdi tamamen harap durumda. Ruslar bunun sivil bir sığınak olduğunu biliyor olmalılar. Mariupol'u kurtarın. Rus savaş suçlularını durdurun." ifadesini kullandı.

Hafta başında kaydedilen uydu fotoğraflarında, binanın çevresinde büyük harflerle Rusça "ÇOCUKLAR" yazısı dikkat çekiyordu.

RUSYA'DAN YALANLAMA

Rusya Savunma Bakanlığı ise sivillerin bulunduğu tiyatro binasını bombaladıklarına ilişkin haberleri yalanladı.

Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, Ukraynalı silahlı güçlerin mayınlanmış tiyatro binasını bombalayarak provokasyon gerçekleştirdiğini savundu.

BMGK TOPLANTIYA ÇAĞRILDI

İngiltere, ABD, Fransa, İrlanda, Norveç ve Arnavutluk, BMGK'yi Ukrayna için toplantıya çağırdı. Çağrıya ilişkin yapılan açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'da savaş suçu işlediği ve sivilleri hedef aldığı savunuldu. 

 

Kaynak: AA

Rusya ukrayna