Ukrayna ile gerilim yükseliyor: Rusya filolarını Karadeniz'e gönderdi

Karadeniz Rusya Ukrayna
Ukrayna ile gerilim yükseliyor: Rusya filolarını Karadeniz'e gönderdi

Ukrayna ile Rusya arasında giderek yükselen tansiyon Karadeniz'de suların ısınmasına neden oldu. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Hazar Denizi'ndeki filoların tatbikat çerçevesinde Karadeniz'e sevk edildiği bildirildi.

Rusya Savunma Bakanlığı’na bağlı Güney Askeri Bölgesi misyonu tarafından yapılan açıklamada, Rus ordusunun Hazar bölgesindeki filosunun buradaki tatbikatlarını tamamladıktan sonra Karadeniz’e sevk edildiği ifade edildi. Açıklamada, "Kontrollü kış eğitim döneminin bir parçası olarak Güney Askeri Bölgesi’ne ait 10’dan fazla çıkarma botu ve gemisi Hazar’dan, Karadeniz’e sevk edildi" denildi.

Hazar’da eğitimleri tamamlanan askerlerin Karadeniz’e gönderildiği ve burada tatbikatlara katılacağı belirtilerek, "Kontrollü geçiş planına göre bot ve gemi mürettebatı Karadeniz Filosu ile iş birliği içerisinde deniz tatbikatlarına katılacak" ifadeleri kullanıldı.

KIRIM AÇIKLARINDA TATBİKAT YAPILDI

Güney Askeri Bölgesi Basın Servisinin Hazar’dan Karadeniz’e filo sevkiyatını duyurmasından sonra Kırım kıyılarının korunmasına yönelik bin 500 silahlı askeri botlarla tatbikat yapıldığı bildirildi. Tatbikatta radyasyon, kimyasal ve biyolojik saldırılara ve aynı zamanda hava savunma sistemleri ve elektronik harp sistemleri muharebe ekipleri tarafından olası saldırılara karşı koruma sağlandığı belirtildi.

KREMLİN'DEN ABD AÇIKLAMASI: EN KÖTÜ SENARYOYA HAZIRIZ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD’nin, Rusya’ya yönelik öngörülemeyen ve hasmane bir tutum sergilediğini belirterek "ABD tarafının tutumu nedeniyle Rusya ilişkilerde en kötü senaryolara hazırlıklı durumda." dedi.

Rusya’ya yönelik tehditleri de kabul etmelerinin mümkün olmadığını anlatan Peskov, "Washington ile ilişkileri uçurumdan atma fikrine sıcak bakmıyoruz ama elbette ABD dahil hiç kimsenin de bizi tehdit etmesine, bize bir şey dikte etmesine ve çıkarlarımıza zarar vermesine asla izin vermeyeceğiz." diye konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, ABD’nin Rusya’ya yönelik yaptırım politikasını "aptalca" olarak tanımlamasını desteklediklerini belirten Peskov, "ABD'nin ülkemize yönelik öngörülemez, saldırgan ve hasmane tutumu, bu politikayı tanımlamak için her türlü jargonu kullanmayı mümkün kılmaktadır. Lavrov, her zaman olduğu gibi ifadelerinde oldukça haklıdır." ifadelerini kullandı.

UKRAYNA-RUSYA SINIRINDA GERGİNLİK

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, 30 Mart'ta mecliste yaptığı konuşmada, Rusya'nın tatbikat bahanesiyle Ukrayna sınırları yakınlarına asker sevkiyatı yaptığını belirtmişti. Donbas bölgesindeki krizin çözümüne ilişkin Rusya, Ukrayna ve AGİT'ten oluşan Üçlü Temas Grubu, 27 Temmuz 2020'den itibaren kapsamlı ateşkes kararı almıştı.

Bölgede sözde bağımsızlığını ilan eden Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Kiev yönetimi arasında 2014'ten bu yana süren çatışmalarda 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

 

Kaynak: İHA

ukrayna Rusya Karadeniz