Ukrayna Genelkurmay Başkanı duyurdu: Çok az mühimmatımız var

Ajans Bizim
Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna
Ukrayna Genelkurmay Başkanı duyurdu: Çok az mühimmatımız var
Fotoğraf: DepoPhotos

Ukrayna Genelkurmay Başkanı General Oleksander Sirski, ordunun "çok az ya da hiç silah ve mühimmatla" savaştığını söyledi ve Hava Kuvvetlerini daha fazla kullanmaya başlayan Rus ordusu karşısında Batı'yı bir kez daha "daha hızlı" mühimmat göndermeye çağırdı.

General Sirski, Ukrayna ajansı Ukrinform'a verdiği ve bugün yayınlanan röportajda, "Savunma güçleri geniş cephe hattı boyunca çok az ya da hiç silah ve mühimmat olmadan görevlerini yerine getiriyor" dedi.

General Sirski, "Birkaç gün önce, ateşlenen mühimmat açısından düşmanın avantajı 6'ya 1'di" dedi durumun yer yer "gergin" olduğu değerlendirmesinde bulundu.

General Sirski, halk tarafından çok sevilen selefi General Valeri Zalujni'nin görevden alınması üzerine Şubat ayında Ukrayna ordusunun başına geçmişti.

Ukrayna askerî lideri, Rusya'nın "Hava Kuvvetlerinin faaliyetlerini önemli ölçüde arttırdığını, özellikle de Ukrayna mevzilerini tahrip eden" güdümlü hava bombaları kullandığını söyledi.

Başkomutana göre, "sürekli bombardıman" ve mühimmat eksikliği, Ukrayna birliklerini Donetsk bölgesinde Ruslar tarafından kısa süre önce ele geçirilen müstahkem kasaba Avdiyevka’dan çekilmeye zorladı.

General Sirski, “Daha fazla silah ve hava savunma sistemi ile Ukrayna şüphesiz kaybettiği bazı mevzileri elinde tutabilirdi” dedi.

Batılı müttefiklere "daha hızlı ve yeterli miktarda" mühimmat ve silah göndermeleri çağrısında bulunan General Sirski ayrıca, Devlet Başkanı Volodimir Zelenski tarafından aralık ayında dile getirilen ordu için 500 bin ek asker sayısının aşağı doğru revize edildiğini belirtti. 

General Sirski, "İç kaynaklarımızı gözden geçirdikten ve silahlı kuvvetlerin muharip yapısını netleştirdikten sonra bu rakam önemli ölçüde azaltıldı" dedi.

Ukrayna ordusu uzun süredir cephede olanların yerine yeni askerler almakta zorlanıyor ve askere alımlar çetrefilli bir toplumsal tartışmanın konusu oluyor.