Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy: Yaptırımları uygulamak için çatışmayı beklemeyin

Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna Rusya
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy: Yaptırımları uygulamak için çatışmayı beklemeyin

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın Donetsk ve Luhansk'ı tanımasının ardından yaptığı yeni açıklamada, "Yaptırımları uygulamak için çatışma çıkmasını beklemeyin" dedi. Zelenskiy, Rusya ile diplomatik ilişkileri kesebileceklerini açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in  Ukrayna'nın doğusunda yer alan ve Rus ayrılıkçıların elinde bulunan Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanımasının ardından tüm gözler bölgeden gelen haberlerde.

Son açıklama Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'den geldi. Zelenskiy, Rusya ile diplomatik ilişkileri kesebileceklerini açıkladı.

Estonyalı mevkidaşı ile birlikte konuşan Zelenskiy, dışişleri bakanlığının ilişkileri kesme talebini değerlendirdiğini söyledi. Ayrıca Ukrayna'nın müttefiklerine, Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattının kapatılmasını da içermesi gereken yaptırımları uygulamak için daha fazla tırmanışı beklemeleri gerektiği çağrısı yaptı. Zelenskiy, savaş çıkacağına da tansiyonun büyük oranda düşeceğine de inanmağını açıkladı ancak böyle bir şey olursa sıkıyönetim uygulamaya hazır olduğunu söyledi.

Zelenskiy, şu ifadeleri kullandı:

NATO'da olup olmadığımız fark etmez, silahlanma ve askeri konularda bize yardımcı olmanız lazım çünkü bizim askerimiz yarın sizin için de savaşacak.  Bugün sadece Ukrayna değil, tüm Avrupa tehditle karşı karşıyadır.

Bugün biz, Rusya'dan gelen tehdide karşı Avrupa ülkeleriyle birlikte olmalıyız. Bizim sınırımızda olan tehdit, bütün dünya için bir tehdittir. Biz Avrupa Birliği, NATO üyesi değiliz fakat burada şu an çok büyük bir kriz yaşanıyor. Yarın, Ukrayna, Moldova, Estonya... Herkes tehditle karşı karşıya olabilir.

Hiç kimse savaş istemiyor. Ukrayna'daki insanlar sadece barış istiyor ama biz her ihtimale hazırlıklı olmalıyız.  Rusya'ya karşı yaptırımlar, Kuzey Akım 2'nin tamamen durdurulmasını içermelidir.

"KİMSEYE BİR ŞEY VERMEYECEĞİZ"

Zelenskiy daha önce yaptığı açıklamada, partnerlerinden net ve etkili adımlar beklediklerine dikkati çekti. Sınırlarının iyi şekilde korunduğunu hatırlatan Zelenskiy, kendi topraklarında olduklarını ve hiçbir şeyden korkmadıklarını söyledi.

Kimseye bir şey borçlu olmadıklarını ifade eden Zelenski, "Kimseye bir şey vermeyeceğiz. Bundan eminiz. Çünkü 2014 Şubat değil, 2022 Şubat'tayız. Başka bir ülke, başka bir ordu. Tek amaç Ukrayna'da barış" dedi. Zelenski, ülkesinin siyasi-diplomatik çözüme bağlı olduğunu kaydetti.

 

 

Rusya