Putin, Ukrayna'nın doğusuna barış gücü göndermeye karar verdi

Rusya Ukrayna Savaşı Vladimir Putin Rusya Ukrayna
Putin, Ukrayna'nın doğusuna barış gücü göndermeye karar verdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Silahlı Kuvvetleri'ne Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinde barışın korunması talimatını verdi. Sınırı geçen Rus tankları ve askerleri Donetsk ve Luhansk'a ilerliyor. Rusya Parlamentosu da ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını tanıdı.

8 yıldır iç savaşa sahne olan Donetsk ve Luhansk bölgeleri Rusya ile Ukrayna arasında tırmanan krizin patlama noktası oldu. Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'in kendilerine ayrılıkçıların yönettiği bölgeleri "bağımsız birer devlet" olarak tanıdı.

Putin, Ukrayna'nın doğusundaki krizin barışçıl yoldan çözülmesini öngören Minsk anlaşmasını, çöpe attı ve bir kez daha Ukrayna'nın egemenlik haklarını ihlal etti. Kırım'dan sonra Donetsk ve Luhansk'ı da Ukrayna toprağı olarak tanımadığını ilan etti.

DUMA'DAN ANLAŞMAYA ONAY

Rusya Parlamentosu da ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını tanıdı. Duma, sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyeti ile imzalanan Dostluk, İşbirliği ve Yardımlaşma Anlaşması’nı onayladı. 

RUS ORDUSUNA TALİMAT

Putin, Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı bölgeler Donetsk ve Luhansk'ın  bağımsızlığını tanıyan kararnamelere imza atmasının ardından bölgeye barış gücü gönderme kararı aldı.

Putin’in açıklaması uluslararası camiada tepki yaratırken, aylardır devam eden Ukrayna gerilimini de tırmandırdı. Barış gücünün bölgeye ne zaman intikal edeceği ve kaç askerden oluşacağı gibi konular henüz netlik kazanmadı.

Kremlin gönderilecek askerleri "barış gücü" olarak tanımladı. Yapılan açıklamada, “Lugansk Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı'nın Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı'na ilettiği talep üzerine Rus Silahlı Kuvvetleri, Lugansk Cumhuriyeti topraklarında barışı koruma misyonları icra edecek" denildi.

"ANLAŞMALAR RUSYA'YA ÜS KURMA HAKKI TANIYOR"

Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların yönetimlerinin tanınmasına dair imzaladığı iki ayrı kararname, ülkenin yasal bilgi sisteminde yayınlandı. Beşer maddeden oluşan kararnamelerde, Putin'in Rusya Silahlı Kuvvetlerine Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinde barışın korunması için faaliyetlerde bulunması talimatını verdiği belirtildi.

Ayrıca, Putin, Rusya Dışişleri Bakanlığına da Donetsk ve Lugansk tarafları ile diplomatik ilişkilerin sağlanması konusunda anlaşmaların yapılması talimatını verdi. Söz konusu kararnamelerin, imzalandığı tarihte yürürlüğe girdiği kaydedildi.

Reuters ajansı, Rusya ile Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçıların yönetimleri arasında yapılan anlaşmaların, Rusya'ya bu bölgelerde askeri üs kurma hakkı verdiğini duyurdu.

RUSYA'DAN YANIT: GEREKİRSE HAREKETE GEÇMEYE HAZIR

RIA haber ajansının bildirdiğine göre, Rus Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, Moskova'nın henüz doğu Ukrayna'da askeri üsler kurmayı düşünmediğini, ancak iki anlaşma taslağının bunu yapmasına izin vereceğini söyledi. Rudenko, ayrıca "Rusya, gerekirse harekete geçmeye hazır" dedi. 

Rudenko, milletvekillerinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Pazartesi günü bağımsız olarak tanıdığı Ukrayna'nın iki ayrılıkçı bölgesiyle dostluk anlaşmalarını tartışıp oylamaya hazırlanırken bu yorumu yaptı.

RUS TANKLARI VE ASKERLERİ İLERLİYOR

Putin’in kararı sonrasında görgü tanıkları, tankların Ukrayna'nın doğusuna doğru ilerlemeye başladığını  aktardı. Reuters haber ajansı, Donetsk’in eteklerinde en az 5 tank görüldüğü belirtilirken kasabanın farklı bölgelerinde de iki tank daha görüldüğünün altını çizdi. Haberde tankların üzerinde herhangi bir resmi yazı veya işaret bulunmadığı da vurgulandı.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya askerleri ve tanklarının bölgeye girdiği iddialarıyla ilgili konuştu: 

Rus güçlerinin Donbas'a girip girmediği konusunda bilgim yok. Esas mesele Ukrayna silahlı kuvvetlerinin sürekli provokasyonlarına maruz kalan nüfusun güvenliğini sağlamak ve hayatlarını kurtarmaktır. Donetsk ve Luhansk'ı tanıma kararı sükunetin tesisine yardım edecek." 

Peskov, olası Biden-Putin zirvesi hakkında "Her türlü temasa açığız" dedi.

NE OLMUŞTU?

15 Şubat'ta Rusya Parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kurduğu yönetimlerin tanınması için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e çağrıda bulunulmasına yönelik kararı kabul etmiş, kararı Kremlin'e göndermişti.

Ukrayna'nın doğusunda 2014'te Kiev yönetimine rağmen Rusya yanlısı ayrılıkçılar Ukrayna topraklarında Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti isminde iki ayrı yönetim oluşturmuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Rusya Silahlı Kuvvetleri donetsk Lugansk