Ukrayna: "AB'den daha fazla askeri yardım bekliyoruz"

Rusya Ukrayna Savaşı AB Romanya Dünya haberleri Gündem haberleri
Ukrayna: "AB'den daha fazla askeri yardım bekliyoruz"

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, ülkesinin AB'den daha fazla askeri yardım beklediğini açıkladı. Kuleba "Sizlerden ordumuza 1 milyon merminin temini kararını onaylamanızı bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

 Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Avrupa Birliği'ne (AB), ülkesi için "daha fazla askeri yardımda" bulunma çağrısı yaptı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Kuleba, AB'ye üye ülkelerin Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katıldı.

Toplantıda konuşan Kuleba, Rusya ile savaşta Ukrayna Kara Kuvvetlerinin gücünün özel anlam taşıdığını belirterek, şunları kaydetti:

"Hava ve deniz kuvvetleri önemli. Ancak şu an asıl yük kara kuvvetlerinin omzunda. Siyasi konuları bir tarafa bırakarak, 'Ukrayna askerine nasıl yardımcı oluruz?' sorusuna yanıt verelim. Sizlerden ordumuza 1 milyon merminin temini kararını onaylamanızı bekliyoruz. AB'den daha fazla askeri yardım bekliyoruz."

Kuleba, Rusya'ya yönelik 12'nci yaptırım paketinin yürürlüğe girmesi talebinde bulundu.

AB Komisyonu'nun Ukrayna ile tam üyelik müzakerelerinin başlatılmasını tavsiye ettiğini anımsatan Kuleba, bu sayede Ukrayna halkının moral bulduğunu vurgulayarak "Bu karar mücadelemizin boş olmadığını bir daha ortaya koydu." ifadesini kullandı.

Bakan Kuleba, Ukrayna'nın üyeliği süreciyle ilgili diyaloğu başlatma kararının aralıkta açıklanacağına ilişkin umudunu paylaştı.

UKRAYNALI PİLOTLARA ROMANYA'DA F-16 EĞİTİMİ

Romanya Savunma Bakanlığı, Ukraynalı pilotlara F-16 savaş uçağı eğitimi verilecek merkezin faaliyete geçtiğini bildirdi.

Bükreş yakınındaki bir hava üssünde bulunan merkezin açılışını, Romanya Savunma Bakanı Angel Tilvar ile Hollanda Savunma Bakanı Kajsa Ollongren yaptı.

Romanya Savunma Bakanlığı, eğitim tesisinin, Avrupa içinde uluslararası bir merkez olacağını, aynı zamanda müttefik ülkeler için ortak çalışmalara imkan tanıyacağını belirtti.

Şubat 2022'den beri Rusya ile savaşan Ukrayna, Batılı ülkelerden uzun süredir savaş uçakları istiyordu. Danimarka, Hollanda, Norveç ve Belçika, Ukrayna'ya F-16 savaş uçağı temin edebileceklerini açıklamıştı.

Danimarka Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya ilk F-16 uçağının Nisan 2024 verileceğini duyurmuştu. Belçika'nın ise 2025'te ilk uçakları vermesi bekleniyor.

Hollanda'ya ait 5 adet F-16 uçağı geçen hafta Romanya'ya ulaştı. Bu uçaklar, Ukraynalı pilotların eğitiminde kullanılacak. Hollanda'nın eğitim için göndereceği uçak sayısının 18'e kadar çıkması bekleniyor. Hollanda Savunma Bakanlığı, uçakların sadece Romanya'nın da üyesi olduğu NATO hava sahasında uçurulacağını bildirdi.

 

Kaynak: AA