'Uçuş utancı' giderek artıyor ve bu iyi bir şey!

Almanya
'Uçuş utancı' giderek artıyor ve bu iyi bir şey!
Fotoğraf: DepoPhotos

McKinsey tarafından yapılan bir anket Almanya'da özellikle iç hatlarda uçakla seyahat etme oranının düşmeye başladığını gösterdi. Nedeni ise 'uçuş utancı'.

Ankete katılan 5 bin 500'den fazla kişinin yüzde 58'i iklim değişikliğine dair endişeli. Önceki ankette bu aran yüzde 54'tü. Almanya'da ise bu oran yüzde 61'e tırmanmış durumda.

Yine ankete katılanların yüzde 74'ü ulaşım maliyeti artsa da havayollarından kaynaklanan CO2 emisyonlarını azaltmak için daha katı önlemler alınmasını istiyor.

Anket sonuçları özellikle Almanya'da uçuş utancının hızla arttığını gösteriyor. Almanlar uçakla seyahat ettikleri için vicdan azabı duyuyorlar. Bu oran geçen yıl yüzde 23'ken bu yıl yüzde 45'e çıkmış durumda. Almanların aksine Japonlar ise bu konuda pek vicdan azabı çekmiyor. Japonya'daki vicdan azabı oranı yüzde 15.

Özellikle korona pandemisinin ardından ankete katılanların yüzde 45'inin hava yoluyla daha az seyahat etmeye dikkat ediyor. Yüzde 37'si de artık daha az havayolu kullanmayı planlıyor. Bunun nedeni ise uçakla seyahatlerin CO2 emisyonunun artırması.

Eurocontrol verilerine göre Almanya'da iç hat uçuşları 2019'a göre 3'te 1 oranında azalmış durumda. Bazı iç hat uçuşlarını yasaklayan Fransa'da bu oran yüzde 15.

Kaynak: Diğer

Almanya uçak