Üç Afrika yaban köpeğinin 2 bin km'lik yaşam yolculuğu!

Üç Afrika yaban köpeğinin 2 bin km'lik yaşam yolculuğu!

Üç kız kardeş, aslanlara, timsahlara, kaçak avcılara, coşkun nehirlere meydan okuyarak 2 bin kilometre yürüdü. Yeni bir hayata adım atmak için bu akılalmaz yolculuğu yapan üç Afrika yaban köpeği, tehlikedeki türün geleceği için de hayati bir iş başardı!

Yaşadıkları yeri terk etmek zorunda olduklarını biliyorlardı. Sahra-altı bölgesinin elit yırtıcıları arasında gösterilen Afrika yaban köpekleri aynı zamanda soyu tükenmek üzere olan memeliler arasında ve tehlikeli listenin tepelerinde yer alıyorlar. Üç yaşındayken canlılıklarının, gaddarlıklarının yer çekimine meydan okuyan süratlerinin zirvesindeler. Ancak bir şekilde doğum yapmak zorundalar... Yoksa yaşadıkları gibi ölecekler. Doğum yapmaları onlar için güvence anlamını da taşıyor.

Bu içgüdüyle Ekim 2021'de üç kız kardeş, zaten geniş kapsamlı bir gezgin olarak bilinen bir etobur olan Lycaon pictus türünün tarihine geçecek bir yolculuğa adım attı. Dokuz ay boyunca yaklaşık 2 bin kilometre kat ettiler. Bilim insanları bu yolculuğun, türün rekorunun iki katından da fazla olduğunu söylüyor.

ÜLKELER GEÇTİLER...

Doğu Zambiya'daki Luangwa Vadisi'ndeki doğum yuvalarından çıktılar, Zambiya'yı ve Mozambik'in bazı kısımlarını diyagonal olarak geçtiler, Zimbabwe sınırını takip ettiler ve sonunda Zambiya'nın ortasına döndüler en nihayetinde Zimbabve'deki Zambezi Ulusal Parkı'na yerleştiler.

Ormanlık alanlarda, çayırlarda, çalılıklarda, tarlalarda gezindiler, sarp kayalıklardan tırmandılar, çamurla kaplı geçitlerden yuvarlandılar ve efsanevi Büyük Rift Vadisi'ni üç kez geçtiler. Köy yollarında trafikten kaçtılar, aslanlardan, kaçak avcılardan ve diğer tüm düşmanlarından parmak uçlarında kaçtılar; timsahlarla dolu dalgalı suları geçtiler...

Üç Afrika yaban köpeğinin 2 bin km'lik yaşam yolculuğu! - Resim : 1

Montana Eyalet Üniversitesi'nden ekolojist Dr. Scott Creel ve kız kardeşlerden birine GPS takmayı başaran Zambiya Etobur Programı'ndaki meslektaşları üçlünün çok yüksek ihtimalle hiç ayrılmadığını ifade ediyor. Program'ın CEO'su Matthew Becker, “Hayatta kalmış olmaları mucizevi. Bu inanılmaz yolculuğu sonlandırabilecek çok sayıda insani ve ekolojik tehdit vardı” diyor.

İşte yolculuktan satır başları...

10 EKİM 2021

Yağmur aslında tipik olarak kasıma kadar başlamazdı ancak şimdi neredeyse nehirler taşmak üzere. Vahşi köpekler altı milyon yıl önce diğer köpekgillerden ayrılmış bir tür. Havlamaz ya da ulumazlar. Bu sürü de yaklaşık 185 km2'lik yuvasında av arıyor. Bu tür, akrabalık bağı olan kolonilerle çiftleşmiyor. Kız kardeşler Luamfwa sürüsünden ayrıldılar. Şafakta ve alacakaranlıkta seyahat edip gün boyu dinlenecekler...

8-24 KASIM 2021

Kız kardeşler, onlar için yabancı topraklara, beraberindeki tüm tehditlerle girdiler. Sürüden ayrılmak büyük bir riskti. Gezici vahşi köpeklerin yarısından fazlası sürüden ayrıldıkları ilk yıl içinde ölüyor. Üç kız kardeş bu verileri bilemez; onlar şimdi diğer vahşi köpeklerin, taze yüzlerin, potansiyel eşlerin belirtilerini arıyor.

25 KASIM 2021

Luangwa Nehri'nin kıyılarına ulaştılar. Su yağışlardan dolayı çok yüksek. Nehir, Afrika'nın en büyük timsah popülasyonlarından birine ev sahipliği yapıyor. Yolculukları boyunca en büyük tereddütü burada yaşadılar ancak nehri geçmeyi başardılar.

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram'da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zambian Carnivore Programme (@zcp_zambia)'in paylaştığı bir gönderi

26 KASIM – 13 ARALIK 2021

Batıya doğru ilerleyen kız kardeşler, Luembe'ye ulaştılar. Burada bir vahşi köpek sürüsü bulunuyor. Alfa dişisine ve nedimelerine göz kestirdiler ancak sayıca çok azlar. Yaralanma riskini almadılar.

24 ARALIK 2021 – 17 OCAK 2022

Büyük Rift Vadisi'ne ilk kez geldiler. İlk hedefleri insanların da yaşadığı bu alanı hızla geçmek. Dr. Creel, “Zor arazilerde ilerlemeye çok önceden adapte oldular” diyor.

7-25 MART 2022

Dr. Creel ve ekibi endişeli. İki hafta boyunca köpekler hiç hareket etmedi.

26 MART 2022

Araştırmacılar rahat bir nefes aldılar. Yerleşim yerinden hızla ayrılan kardeşler tam gaz güneydoğuya doğru ilerlemeye başladı.

2 MAYIS

Nihayet Zambezi Ulusal Parkı'nı buldular. Burada hedef, geniş sürüdeki bekar havuzuna baskın yapmak. Yeni bir hanedan başlatmanın yolu birkaç bekarı buradan koparmak olacaktır.

14-23 MAYIS

Garip bir şekilde kız kardeşler Zambezi Ulusal Parkı'nı terk ettiler. Etrafa baksalar da 2.5 milyon nüfuslu Lusaka onlar için fazlasıyla güvensiz... Parka geri dönme kararı aldılar.

11 HAZİRAN 2022'DEN GÜNÜMÜZE

Üç köpek parka iyice yerleşti. Eş bakıyorlar. Acele etmelerine artık gerek yok. Yaklaşık 2 bin kilometrelik bir deneyimle doğru yerde olduklarını biliyorlar. Dr. Creel, “Sabır” diyor, “Vahşi bir köpeğin en güçlü zırhıdır...”

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı The New York Times'ta “The Incredible Journey of Three African Wild Dogs” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel