Tutuklu eski devlet başkanının 34 yıl hapsi isteniyor

Ajans Bizim
Siyaset Peru Dünya haberleri
Tutuklu eski devlet başkanının 34 yıl hapsi isteniyor
Fotoğraf: DepoPhotos

Peru savcılığı, 2022 yılının sonlarında Kongre'yi feshetme girişiminin ardından dramatik bir şekilde görevden alınan ve tutuklanan eski Devlet Başkanı Pedro Castillo için resmen 34 yıl hapis cezası istedi. 

Görevden alınması, bakır zengini ülkenin kilit madencilik sektörünü vuran ve aylarca süren ölümcül protestolara yol açan Castillo halen tutuklu yargılanıyor.

Savcılık, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Castillo'nun "isyan, görevi kötüye kullanma ve kamu barışını ciddi şekilde bozma suçlarından" hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.

Mahkemeye sunulan iddianamede Castillo "darbe yapmakla" suçlanıyor.

Peru kırsalından eski bir öğretmen olan ve 2012 yılında seçilen Castillo, ülkenin elitlerle bağı olmayan ilk lideriydi ve ülkenin ilk yoksul başkanı olarak tanınıyordu.

Solcu lider göreve gelir gelmez muhalefetin başını çektiği Kongre ile iktidar mücadelesine girişti. Başsavcı tarafından ailesi ve müttefiklerinin de dahil olduğu, kamu ihalelerini para karşılığı dağıtan bir suç örgütüne liderlik etmekle suçlandı.

Castillo, Aralık 2022'de görevden alınmadan önce, Kongre'yi "geçici olarak" feshetme planının ülkede "hukukun üstünlüğünü ve demokrasiyi yeniden tesis etmek" olduğunu savundu.

Ancak muhalif siyasetçiler bu kararın Peru anayasasına aykırı olduğunu söylediler. Kongre ezici bir çoğunlukla Castillo'yu ülkenin en üst makamından indirmek için oy kullandı.

Castillo, sağcı muhalefet ile başsavcı arasındaki siyasi bir komplonun kurbanı olduğunu savundu. Tutuklanmasından bu yana mahkeme duruşmalarında "Ben asla silah almadım" dedi.

Castillo'nun yerine başkan yardımcısı Dina Boluarte getirildi. Bu da bazılarının istifa etmesi ve erken seçime gidilmesi çağrısıyla protestolarla karşılaştı.

Perulu yetkilileri yargısız ve keyfi öldürmelerle suçlayan İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün tahminlerine göre güvenlik güçlerinin baskısı yaklaşık 50 kişinin ölümüne neden oldu.

Boluarte protestocuların ölümüyle ilgili bir soruşturmayla karşı karşıya olsa da görev süresi 2026'da sona erene kadar dokunulmazlığını koruyor.