Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkileri müttefikliğe taşıyan tarihi Şuşa Beyannamesi 1 yaşında

Dünya haberleri Azerbaycan

Bir yıl önce Şuşa'da atılan imzalar, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerini zirveye çıkardı. Şuşa Beyannamesi'yle iki kardeş ülkenin müttefikliği tüm dünyaya ilan edildi.

Bir yıl önce bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Şuşa Beyannamesi'ni imzaladı. Bu tarihi gelişmenin arkasında, sarsılmaz kardeşlik bağları var. İtici gücüyse Azerbaycan'ın öz topraklarını işgalden kurtardığı 'Vatan Muharebesi' oldu. Azerbaycan ordusu, 2. Karabağ Savaşı'nda 44 gün canla başla mücadele edip zafer kazandı, adını tarihe altın harflerle yazdırdı.

Türkiye, o savaşta kardeş ülkenin hep yanındaydı. Bayraktar SİHA'ları Ermenistan'a darbe üzerine darbe indirdi.

Erdoğan ve Aliyev, savaştan sonra ilk kez 10 Aralık 2020'de Bakü'deki zafer töreninde buluştu. Sonraki görüşmelerinin işgalden kurtarılan Şuşa'da yapmak üzere sözleştiler. 15 Haziran geldiğinde, Karabağ'ın incisine ayak basan ilk dünya lideri Erdoğan oldu.

İki lider tarihi ziyarette, tarihi belgeyi, Şuşa Beyannamesi'ni imzaladı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "İlk defa Karabağ toprağında, Şuşa'da bir aradayız. Bu seferin tarihi ehemmiyeti var. Bugün imzalanan ortak beyanname ilişkilerimizi en yükseğe, zirveye taşıyor" dedi.

Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkileri müttefikliğe taşıyan tarihi Şuşa Beyannamesi 1 yaşında - Resim : 1

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün tabii farklı bir heyecan, duygu içerisindeyiz. Şuşa beyannamesiyle ilişkilerimizin yeni dönemdeki yol haritasını belirledik" dedi.

Tören, Azerbaycan'ın milli kurtuluş gününde, 15 Haziran'da yapıldı. Karabağ için çok önemli olan Kars Antlaşması'nın 100. yıl dönümüne denk getirildi.

100 yıl önce olaylar Rusya desteğiyle Ermenistan'ın çıkarlarına uygun gelişmişti ama 100 yıl sonra Azerbaycan, Güney Kafkasya'da yeni bir gerçeklik yarattı. Karabağ'da işgale dayalı statükoya 'Demir yumruk' indirip şanlı zaferiyle tarihi adaleti sağladı.

Peki, Şuşa Beyannamesi'nin öngördüğü maddeler ne?

Belge, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki müttefikliğe resmi boyut katıyor. İki ülkenin ortak çıkarlarını koruma imkanlarını birleştiriyor. Diğer deyişle, Ankara ve Bakü'nün önderlik ettiği 'Yeni bir bölgesel jeopolitik işbirliğinin' miladını oluşturuyor.

Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkileri müttefikliğe taşıyan tarihi Şuşa Beyannamesi 1 yaşında - Resim : 2

Beyannameye göre Türkiye ve Azerbaycan saldırı veya tehdit halinde, Birleşmiş Milletler ilkelerine uygun şekilde birbirine yardım edecek. Bu madde, Ermenistan'da intikam peşinde koşan güçlerle, diğer ülkeler için çok güçlü bir mesaj niteliğinde.

Şuşa Beyannamesi, savunma sanayiinde de ortak araştırma ve üretim öngörüyor. İki ülke orduları arasında koordinasyonun artırılmasını hedefliyor.

Belgede Zengezur Koridoru'nun önemli bir yeri var. Türkiye ile Azerbaycan'ı karayoluyla birleştirecek Zengezur Koridoru'nun açılacağını bir kez daha teyit ediyor.

Maddelerden biri medya işbirliğiyle ilgili. İki ülkenin medya kurumları arasında koordinasyon ve ortaklık güçlendirilecek. Ermenistan'ın asılsız iddiaları ve tarihi çarpıtma girişimleriyle birlikte mücadele edilecek.

Şuşa Beyannamesi her ne kadar Türkiye ve Azerbaycan arasında imzalanmış olsa da, etki sınırları daha geniş.

Özellikle Türk dünyasının birlik ve refahına hizmet eden çabaların artırılması hedefi kritik önemde.

Türkiye ve Azerbaycan, sadece Güney Kafkasya'da değil, tüm Türk dünyasında da örnek ilişki modeli sunuyor.

Kaynak: Haber Global TV

şuşa beyannamesi türkiye Azerbaycan Recep Tayyip Erdoğan İlham Aliyev