Çavuşoğlu ve Bayramov'dan ortak açıklama: Şuşa Beyannamesi vurgusu

Azerbaycan Mevlüt Çavuşoğlu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, ortak basın toplantısında konuştu. Şuşa Beyannamesinin önemine vurgu yapan iki bakan, önemli konuların görüşüldüğünün altını çizdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu'nun açıklaması:

Şuşa Beyannamesi ile biz tarihi bir adım attık ve bu çerçevede önümüzdeki süreçte, içinde önemli unsurlar var. Askeri konular, ekonomi, enerji bilim var... Bu konularda somut adım atmak için tüm bakanlıklarımızla birlikte çalışıyoruz. Pandemiye rağmen ikili ticaret hacmimiz 5 milyar dolara ulaştı, liderlerimiz 15 milyar dolar hedef koydu. Serbest ticaret anlaşmasının müzakerelerine başlamamız önemli. Gelişmeler gösteriyor ki biz kendi aramızdaki tedarik zincirlerini hiçbir engel olmadan tesis etmeliyiz. 

Ülkelerin toprak bütünlüğünün güç kullanılarak değiştirilmesine karşıyız. Haksız saldırının bir an önce son bulmasını istiyoruz. Savaş başladı, bu savaşın durdurulması için çabalarımızı sürdüreceğiz. Tahliyeler konusunda da işbirliğimizi Ceyhun kardeşim güzel bir şekilde anlattı. Azerbaycanlı ve Türkiyeli ayrımı yapmaksızın emektaşlığımız devam edecek.

Karabağ zaferinden sonra Azerbaycan'ın Ermenistan'a kapsamlı barış anlaşması teklifini biz yineliyoruz. Umuyoruz Ermenistan da buna olumlu karşılık verir. Vermesi de gerekiyor. Bizim Ermenistan'la da attığımız bazı adımlar var. Bu konuda can Azerbaycan ile eşgüdüm içinde hareket ediyoruz. 

Bayramov'un açıklamaları:

(Karabağ zaferi) Türkiye'nin siyasi ve manevi desteği oldukça önemli oldu. Bu destek bize ilave güç verdi. Şuşa Beyannamesi birçok konuda ilişkilerin güçlenmesi için önemli. 

 

Kaynak: Haber Global TV

Azerbaycan Rusya Ukrayna Rusya Ukrayna savaşı Ceyhun Bayramov Mevlüt Çavuşoğlu