Türkiye-Hollanda arasında üst düzey görüşme: Bakan Fidan ve mevkidaşı telefonda konuştu

Gazze Hakan Fidan Dışişleri Bakanlığı Hollanda Rusya Ukrayna Savaşı Dünya haberleri Gündem haberleri
Türkiye-Hollanda arasında üst düzey görüşme: Bakan Fidan ve mevkidaşı telefonda konuştu

Dışişleri Bakanı Fidan ve Hollandalı mevkidaşı Slot arasında Gazze ve Ukrayna'daki tahıl koridoru konularının konuşulduğu bir telefon görüşmesi gerçekleşti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Hollanda Dışişleri Bakanı Hanke Bruins Slot arasında telefon görüşmesi gerçekleşti.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Fidan ve Slot, telefon görüşmesinde Gazze’deki gelişmeleri ele aldı.

Bakan Fidan, Hollandalı mevkidaşına bir an önce tam ateşkes ilan edilmesi ve insani yardımların Gazze’ye acilen ulaştırılması gerektiğini vurguladı.

Görüşmede Fidan, Gazze’de giderek tırmanan gerilimin bölgesel bir krize dönüşmemesi için ortak çaba harcanması gerektiğini de belirtti.

Ukrayna’daki son durumun da değerlendirildiği görüşmede Fidan’ın, Karadeniz Tahıl Girişimi'nin yeniden canlandırılmasının önemine de değindiği kaydedildi.

TÜRKİYE-ÇEKYA GÖRÜŞMESİ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Çekya Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky ile telefonda görüştü.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Bakan Fidan ve Çekyalı mevkidaşı Lipavsky, telefon görüşmesinde Gazze'deki gelişmeleri ele aldı.

Görüşmede Fidan, İsrail'in Gazzeli sivillere karşı işlediği suçların "kabul edilemez" olduğunu vurguladı.

Ayrıca Fidan, tam ateşkesin bir an önce sağlanması ve insani yardımın Gazze'ye ulaştırılması gerektiğini belirtti.

BAKAN FİDAN, BLİNKEN'I KABUL ETTİ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Ankara'da bir araya geldi. Fidan ve Blinken, Dışişleri Bakanlığındaki görüşmeden önce basına görüntü verdi.

Ardından iki bakanın görüşmesi başladı. İki bakanın görüşmesi 2.5 saatten uzun sürdü. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre görüşmede başta Gazze olmak üzere bölgesel gelişmeler ve ikili ilişkiler ele alındı.

Dışişleri Bakanı Fidan, görüşmede ABD’li mevkidaşı Blinken’a, İsrail’in Gazze’de sivilleri hedef almasının ve insanları yerlerinden etmesinin önlenmesi, acilen tam ateşkes ilan edilmesi gerektiğini vurguladı. Gazze konusunda görüş teatisinde bulunulan görüşmede, sivillerin zarar görmemesi, insani yardımların sürekli ve kesintisiz biçimde ulaştırılmasının temini konusunda her iki taraf da görüş birliği içinde olduklarını teyit etti.

Görüşme hakkında bilgi veren diplomatik kaynak, “Türkiye ve ABD, Gazze’de sivillerin zarar görmemesi, insani yardım ulaştırılmasının gerekliliği ve iki devletli çözüm konusunda mutabık. Bugünkü görüşmede iki devletli çözüm için birlikte çalışmanın gereği de vurgulandı” dedi.

Kaynak: AA