Türkiye 2012'den bu yana katılmıyor | Semiha Yankı'dan Sertap Erener'e Eurovision...

Eurovision Türkiye
Türkiye 2012'den bu yana katılmıyor | Semiha Yankı'dan Sertap Erener'e Eurovision...
Sertap Erener, 2003'te 'Everyway That I Can' şarkısı ile Türkiye'ye Eurovision'da birincilik kazandırmıştı. Fotoğraf: İHA

Bir zamanlar Türkiye'nin milli meselelerinden biri olan Eurovision şarkı yarışması finali İngiltere'nin Liverpool kentinde 13 Mayıs'ta yapılıyor. Ancak Türkiye yarışmanın politikleştiği gerekçesiyle 2012 yılından bu yana Eurovision'a katılmıyor.

Geçen yıl Eurovision'u Ukraynalı Kalush Orchestra isimli grup 'Stefania' şarkısı ile kazanmıştı. Ancak devam eden Ukrayna-Rusya Savaşı'nın yarattığı güvenlik sorunları nedeniyle yarışmanın İngiltere'nin Liverpool kentinde yapılması kararlaştırıldı. Bu yıl yarı finalleri 9 ve 11 Mayıs'ta, finali se 13 Mayıs'ta İngiltere'nin Liverpool kentinde düzenlenen Eurovision şarkı yarışması bir zamanlar Türkiye'de de ilgi ile takip ediliyordu. 

Türkiye, toplamda 34 kez katıldığı yarışmaya 2012'de son kez katılmış, daha sonra ani bir kararla katılmama kararı almıştı. Türkiye'nin Eurovision'a katılmama nedeni olarak yarışmanın giderek politikleşmesi gösterildi. O dönem TRT’den sorumlu devlet bakanı olan Bülent Arınç, “Biz bu yarışmaya hangi güçlü grupla gidersek gidelim, istediğimiz sonuçları alamıyoruz. Türkiye’nin tanıtımı konusunda da çok fazla bir etkinlik olmuyor” demişti.

Türkiye katıldığı dönemlerde özellikle bazı ülkelerden düşük puanlar alıyordu. İskandinav ülkeleri, Türkiye’ye verdikleri kıt notlar ile tanınırken TRT aracılığı ile bizlere Eurovision’u aktaran Bülent Özveren’in de eleştiri oklarının hedefi olmuşlardı. İzleyici oylarının etkisinin yarı yarıya düşürülmesi de TRT’ye göre yarışmayı protesto etme sebeplerinden biri. Türkiye Avrupa Yayıncılar Birliği’nin kıdemli bir üyesi olduğu için istediği zaman Eurovision’a dönebilir.

Türkiye 2012'den bu yana katılmıyor | Semiha Yankı'dan Sertap Erener'e Eurovision... - Resim : 1
2003'te Eurovision Letonya'nın başkenti Riga'da yapılmıştı. Fotoğraf: İHA

2003'TE GELEN BİRİNCİLİK

Türkiye, 1997 yılında Şebnem Paker’in ‘Dinle’ isimli şarkısı ile 3'üncülük kazanmış, bu sonuç ile 20. yüzyıldaki en yüksek başarısını elde etmişti. 2003 yılında ise Sertab Erener'in 'Everyway That I Can' şarkısı ile gelen birincilik olmak üzere, başarılı yarışmalar ortaya koymuştuk. 2010 yılında ise Manga grubu 'We Could Be The Same' şarkısı ile 2. olma başarısını göstermişti.

İLK KEZ İSVİÇRE'DE DÜZENLENDİ

Peki Avrupa çapında bir müzik yarışması yapma fikri nasıl ortaya çıktı? II. Dünya Savaşı’ndan sonra, birbiriyle savaşmış kıta ülkelerini yakınlaştıracak kültürel etkinlikler yaratma fikri ortaya çıkmıştı. Bu sebeple 24 Mayıs 1956 tarihinde İsviçre’nin Lugano kentinde ilk kez Eurovision isimli bir şarkı yarışması düzenlendi.

Bu yarışmada şarkı söylemek için illa ki Avrupalı olmak gerekmiyor. Örneğin, Kanadalı Celine Dion 1988 yılında 'Ne partez pas sans moi' isimli şarkısıyla İsviçre adına birinci olmuştu. 1980 yılında Fas da yarışmada temsil edilmişti. 2015 yılından bu yana Avustralya da müsabakada temsil ediliyor. 

Türkiye'ye 2003 yılında tek birinciliğini kazandıran Sertab Erener, 'Everyway That I Can' şarkısı ile Türkiye’ye büyük gurur yaşattıktan sonra Here I am isimli eseri ile Avrupa’ya yeniden açılmıştı. Yarışmada yakaladığı başarı ile dünyaya açılanlar arasında İtalyan Maneskin grubu, İspanyol sanatçı Julio Iglesias ve İsveçli ABBA da bulunuyor.

SEMİHA YANKI İLE İLK KATILIM

Türkiye 1975'te Eurovision’a ilk kez Semiha Yankı’nın "Seninle Bir Dakika" isimli eseri ile katılmıştı. Burada aldığımız üç puan ile yarışmayı 19’uncu olarak tamamlamıştık. Bugüne kadar 34 yarışmaya katılan Türkiye’de yıllarca "Türkçe mi, İngilizce mi şarkı ile temsil edilmek gerek?" sorusu tartışılmıştı.

Türkiye 2012'den bu yana katılmıyor | Semiha Yankı'dan Sertap Erener'e Eurovision... - Resim : 2
Semiha Yankı 1975 yılında 'Seninle Bir Dakika' şarkısı ile Eurovision'da Türkiye'yi temsil etmişti. Fotoğraf: Youtube

Ülkemizi Eurovision’da son kez Can Bonomo, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de temsil etmiş ve yedinci olmuştu. Ell & Nikki, Running Scared isimli şarkıları ile 2011 yılında Almanya’nın Düsseldorf kentinde düzenlenen yarışmada Azerbaycan'a birinciliği getirmiş, bu sebeple yarışma bir sonraki yıl Bakü’de düzenlenmişti.

RUSYA YARIŞMADA YOK

Ukrayna’yı işgali sebebiyle Rusya son iki yıldır yarışmadan çıkarılmış durumda. Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği Eurovision’a alternatif olarak "Intervision" isimli bir şarkı yarışması düzenlemeyi de düşünmüştü.

Bu haber ilk kez "Türkiye'nin katılmadığı Eurovision'a günler kaldı... | Seninle Bir Dakika'dan, Everyway That I Can'e..." başlığıyla 07.05.2022 tarihinde Haberglobal.com.tr'de yayımlandı. 

Kaynaklar: El Pais, TRT, Euronews, BBC

Kaynak: Web Özel

Eurovision Sertab Erener Liverpool Semiha Yankı şarkı yarışma