Trump ulusal güvenlik harcamasını artırırken, sağlığı azalttı

Trump ulusal güvenlik harcamasını artırırken, sağlığı azalttı

ABD Başkanı Trump, "Amerika'nın Geleceği" başlıklı 2021 mali yılı bütçe teklifini Kongre'ye gönderdi.

"Amerika'nın Geleceği" başlıklı 132 sayfalık bütçe teklifinde, ulusal güvenlik harcamalarına ayrılan kaynağın artırılması planlanırken, sağlık ve sosyal güvenlik alanlarına yönelik hükümetin zorunlu harcama programlarında kesintiye gidilmesi dikkati çekiyor.

Trump'ın 4,8 trilyon dolarlık bütçe teklifinde hükümet harcamalarının 10 yılı aşkın sürede 4,4 trilyon dolar azaltılması hedefleniyor. 

Bütçe açığının aynı dönemde 4,6 trilyon azaltılması amaçlanırken, ülkenin ekonomik büyümesinin gelecek yıl yüzde 3 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

SAVUNMA HARCAMALARINA 636 MİLYAR DOLAR AYRILACAK 

Trump'ın bütçe teklifinde temel savunma harcamaları için 636,4 milyar dolar, gazilere yönelik harcamalar için 105 milyar dolar, sağlık hizmetleri için 96,4 milyar dolar ve eğitime 66,6 milyar dolar kaynak ayrılması planlanıyor.

ABD'nin ulusal güvenlik harcamalarının yüzde 3 artırılması, askeri harcamaların ise yüzde 0,3 artışla 740,5 milyar doları bulması öngörülüyor. 

Gelecek yıla ilişkin bütçe teklifinde savunma dışı harcamalar için ayrılan kaynağın yüzde 5,1 azalışla 590 milyar dolara düşürülmesi öngörülüyor. 

PENTAGON'DAN 740, 1 MİLYAR DOLARLIK BÜTÇE TALEBİ

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 2021 mali yılı bütçesi talebine ilişkin raporu yayımladı. Yayımlanan bütçe raporunda, temel savunma harcamaları için 636,4 milyar dolar talep edildi. 2020 mali yılı için bu rakam 633,3 iken; geçen yıl 614,4 milyar dolar ve 2018'de ise 599,6 milyar dolardı.

SAVAŞ FONUNA 69 MİLYAR DOLAR

Diğer taraftan, savaş fonu olarak bilinen Denizaşırı Muhtemel Operasyonlar için 69 milyar dolar ayrıldı.

Raporda, miktarın ise 16 milyar dolarının temel bütçeye konulan üst sınırdan dolayı Denizaşırı Muhtemel Operasyonlar bütçesine eklendiği belirtildi. 

Savaş fonunda 13,4 milyar doları operasyon ve kuvvet koruma harcamaları için ayrılırken; bölgesel destek harcamaları için 16,2 milyar dolar, dış operasyonlar için ekipman ve harbe hazırlık için 7,6 milyar dolar, "Tehdit Ağlarını Caydırma ve Karşı Koyma" için ise 300 milyon dolar fon talep edildi. 

Bölgesel destek harcamaları kaleminde talep edilen 16,2 milyar doların Irak, Afganistan ve Suriye'de görev yapan Amerikan kuvvetlerine "kritik çatışma desteği" dahil diğer desteklerin sağlanmasında kullanılacağı ifade edildi. 

Tehdit ağlarını caydırma ve karşı koyma için talep edilen 300 milyon doların ise Çin, Rusya, Kuzey Kore ve diğer hasım devletlerin bölgelerde ABD kuvvetlerine yönelik tehditlerinin bertaraf edilmesi için harcanacağına dikkati çekildi. 

Bunların dışında ise dış operasyonlar kapsamından "gizli programlar" için 5,1 milyar dolar talep edildiği görüldü. 

Bu yıl, "gizli programlar" için 10,3 milyar dolar ayrılırken; 2019'da 9,9 milyar dolar ayrılmıştı. Buna göre, 2021'de gizli programlar için ayrılan miktar önceki yıllara göre yarı yarıya düşmüş olacak. 

Afgan güvenlik güçlerine destek fonu için 4 milyar dolar talep edilirken, Afganistan'da görev yapan koalisyon kuvvetlerini desteklemek için 400 milyon dolar istendi. 

Uluslararası güvenlik iş birliği için savaş fonundan 600 milyon dolar fon talep edilen bütçede, eski Başkan Barack Obama döneminde Rusya'ya karşı başlatılan Avrupa Caydırıcılık İnisiyatifi için 4,5 milyar dolar talep edildi.

YPG/PKK DAHİL SURİYE'DE ABD'NİN DESTEKLEDİĞİ GÜÇLER İÇİN 200 MİLYON DOLAR

Bütçede, Suriye ve Irak'ta DEAŞ ile mücadele kapsamında eğit-donat programı için 845 milyon dolar talep edildi. Bu kalem için 2020 bütçesinde 1,2 milyar dolar ayrılırken; 2019 bütçesinde ise 1,4 milyar dolar ayrılmıştı.

DEAŞ ile mücadele fonuna ilişkin kısımda, söz konusu 845 milyon doların 645 milyon dolarının Irak güvenlik güçlerinin eğitilmesi ve desteklenmesi kapsamında harcanacağı ifade edildi. 

Diğer taraftan 200 milyon doların ise terör örgütü YPG/PKK'nın da aralarında bulunduğu ABD'nin desteklediği "Taramadan Geçirilmiş Suriye Muhalefeti" için kullanılacağı belirtildi. 

ABD şu anda Suriye'de YPG/PKK'nın yanı sıra Suriye'nin güneydoğusunda yer alan El Tanıf üssünde "Muğavir et-Tavra" adlı muhalif gruba eğitim ve silah desteği veriyor. 

ULUSAL SAVUNMA STRATEJİ BELGESİNE 49,2 MİLYAR DOLAR YATIRIM 

Bütçe raporunda, Pentagon'un 2018'de yayımladığı ve Rusya ile Çin kastedilerek "büyük güç rekabetinin" ABD için en öncelikli tehdit olduğuna vurgu yapan Ulusal Savunma Strateji Belgesinde ön görülen modernizasyonlar kapsamında, 2021'de 49,2 milyar dolar harcama ön görüldüğü belirtildi.

Buna göre, karada konuşlu nükleer caydırıcılık sistemleri, B-21 tipi hayalet bombardıman uçakları, uzun menzilli silahlar ve Colombia sınıfı Denizaltılar için füze uyarı sistemleri için 21,9 milyon dolar talep edildi. 

Nükleer Komuta, Kontrol ve İletişim sistemlerinin modernizasyonu için ise 7 milyar dolar istendi. 

Ayrıca ABD'nin füze savunma sistemlerinin modernizasyonu için 20,3 milyar dolarlık fon; yeni kurulan Uzay Kuvvetleri için 18 milyar dolar, siber güvenlik ve siber faaliyetler için 9,8 milyar dolar talep edildi. 

GELİŞMİŞ KAPASİTE SİSTEMLERİ İÇİN 7.2 MİLYAR DOLAR 

Bütçe raporunda, "ileri seviye destekleyicileri" başlığı altında hava, kara ve deniz unsurları için "hipersonik mühimmatlara" harcanmak üzere 3,2 milyar dolar talep edilirken; mikro elektronik sistemler kapsamında 5G iletişim sistemleri için 1,5 milyar dolar, otomasyon sistemleri için 1,7 milyar, Yapay Zeka sistemleri için ise 800 milyon dolar istendi.

DIŞ YARDIMLARDA YÜZDE 21'LİK KESİNTİ

Söz konusu bütçe teklifinde ABD'nin yaptığı dış yardımların ise yüzde 21 oranında azaltılması hedefleniyor.

Bütçede zorunlu harcama programlarından yapılacak kesintilerle 2 trilyon dolarlık tasarruf sağlanması öngörülüyor. 

Trump'ın 2021 mali yılı bütçe teklifinin Demokratların çoğunluğu elinde tuttuğu Temsilciler Meclisi'nde reddedilmesi bekleniyor.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI İÇİN 41 MİLYAR DOLARLIK BÜTÇE TALEBİ

ABD yönetimi, Kongreye gönderdiği 4,8 trilyon dolarlık 2021 yılı bütçe teklifinde, Dışişleri Bakanlığı ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı için 41 milyar dolar talep etti. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yurt içi ve dışı masraflara yönelik hazırlanan 2021 mali yılı bütçe teklifine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanlığı ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) için talep edilen bütçenin diplomatik faaliyetler, denizaşırı ülkelere yardım, terörle mücadele ve doğal afetlere karşı insani yardım şeklinde kullanılacağını belirten Pompeo, bütçenin "ABD'nin özgürlük ve demokrasi anlayışını paylaşmayan uluslarla rekabet" için de kullanılacağını vurguladı. 

Pompeo, söz konusu bütçenin, ABD çıkarlarını ve güvenliğini korumak amacıyla denizaşırı ülkelerde yeni yatırımlar yapmak için kullanılacağına işaret ederek, şunları kaydetti: 

"Bu bütçeyle ABD'nin ulusal güvenlik ve ekonomik çıkarlarına öncelik vererek, Amerikan vergi mükelleflerine sonuç sunmak için gerektiğinde stratejik takaslar yapacağız. Ayrıca Amerikan çıkarlarını ve değerleriyle güvenliğini, ticaret ve bilgi alanlarında savunmak için yeni yatırımlar yapacağız." 

Söz konusu teklif, martta ABD Kongresine sunulacak ve Kongre ile yönetim arasındaki görüşmeler sonrasında 2021 Mali Yılı Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası olarak nihai halini alacak. 

ABD Başkanı Donald Trump, göreve geldikten sonra özellikle Dışişleri Bakanlığına yönelik bütçe kesintisi yapmıştı. Bakanlığın 2019 ve 2020 yılı bütçesinde, 2017'ye göre yüzde 39 civarında bir düşüş dikkati çekiyor.

BÜTÇE SÜRECİ NASIL İŞLİYOR? 

Söz konusu bütçe, yasalaştırılmak üzere Kongreye sunulacak.

Temsilciler Meclisi ve Senatodaki Silahlı Hizmetler Komiteleri, bu talep üzerinde çalışıp "Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası" başlığı ile 2 ayrı tasarı hazırlayacak. 

Bu tasarılar, komitelerden ve Temsilciler Meclisi ile Senato Genel Kurullarından geçtikten sonra kongrenin iki kanadının oluşturduğu Konferans Komitesinde tek metin haline getirilerek, ekleme yapılmamak üzere, iki kanadın genel kurulunda oylanacak. 

Temsilciler Meclisi ve Senatoda onaylandıktan sonra yasalaşmak üzere imza için Başkan'a gönderilecek. 

Başkanın onayıyla yasalaşan bütçenin bakanlığa tahsil edilmesi ise Senato Tahsisatlar Komitesinin geçireceği tasarının onaylanıp yasalaşması ile mümkün olacak. Bu nedenle, Pentagon'un sunduğu bu bütçe talebi yasalaşma sürecinde birçok değişikliğe uğruyor.

Donald Trump