Trump satın almak istemişti... ABD'den Grönland açıklaması geldi

donald trump Danimarka
Trump satın almak istemişti... ABD'den Grönland açıklaması geldi

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Grönland'ı satın almak istediği haberleri bir dönem tartışma konusu olmuş, "Stratejik olarak ilgi çekici" demişti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington'ın Danimarka Krallığı'na bağlı özerk bölgesi Grönland'i satın almak istemediğini açıkladı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Arktik ülkeleri dışişleri bakanları toplantısı kapsamında yaptığı İzlanda ziyaretinin ardından Grönland’e geçti. Blinken, ABD’nin Grönland’i satın almak istemediğini dile açıkladı.

Blinken, bir gazetecinin 'ABD’nin Grönland’i satın almak istemediği iddialarına ilişkin, "Bunun doğru olduğunu söyleyebilirim" ifadesini kullandı.

ABD’de eski Başkan Donald Trump, 2019’da Grönland’i satın almak istediğini duyurmuş, Washington ile Kopenhag arasında diplomatik kriz oluşmuştu. 

ABD Başkanı Donald Trump, Danimarka'ya bağlı özerk bir bölge olan Grönland adalarını satın alarak ABD'ye bağlamayı istemesi birçok tartışmayı beraberinde getirmiş,  Başkan Trump, sosyal medya hesabından konuya mizahla yaklaşarak, adanın ortasına fotomontajla dikilmiş parıltılı bir Trump Tower fotoğrafı paylaşarak, "Grönland'a bunu yapmayacağıma söz veriyorum" demişti.

Danimarka'ya ait özerk statüdeki Grönland Adası'nı satın alma niyetini olduğunu söyleyen ABD Başkanı Donald Trump, "Stratejik olarak ilgi çekici" demişti. Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, ise duruma tepki göstererek "absürt" diye nitelendirmişti. 

Grönland Dışişleri Bakanlığı ise, "Grönland, mineraller, saf su ve buz, balık stokları, deniz ürünleri, yenilenebilir enerji gibi değerli kaynaklar açısından zengin ve macera turizmi için yeni bir mecra. İş yapmaya açığız ancak satılık değiliz." ifadesi kullanmış, eski Danimarka Başbakanı Lars Lokke Rasmussen "Bu bir 1 Nisan şakası olmalı ancak hiç zamanı değil." yorumunu yapmıştı.

Eski ABD Başkanı Harry Truman, 1946 yılında Kuzey Kutbu'nda Danimarka'ya bağlı özerk bölge olan Grönland'i satın almak için Danimarka'ya 100 milyon dolarlık altın teklif etmişti. 

 

Kaynak: DHA

Donald Trump Grönland Antony Blinken