Trump'ın 'Ölülere, kedi, köpeklere gidecek' dediği başkanlık seçimlerinde posta yoluyla oy kullanma tartışmaları sürüyor

Trump'ın 'Ölülere, kedi, köpeklere gidecek' dediği başkanlık seçimlerinde posta yoluyla oy kullanma tartışmaları sürüyor

ABD Posta Servisi (USPS) Başkanı Louis DeJoy, ülkede 3 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerinde postayla oy kullanılabilmesi için seçmenlere gönderilecek pusulaların muhataplarına zamanında ulaşacağını taahhüt etti

ABD'de 3 Kasım'da yapılacak seçimlerde, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle posta yoluyla oy kullanılması tartışmalarının odağında yer alan USPS'nin Başkanı DeJoy, Senato İç Güvenlik Komitesinde ifade verdi.

Posta yoluyla oy kullanma işlemlerinin aksamaması için ellerinden geleni yapacaklarını dile getiren DeJoy, "Amerikan halkı bence postayla oy kullanabilmeli ve USPS buna destek verecek." dedi.

Aldıkları reform kararlarının, kurumun düzenli işleyişi için gerekli olduğunu belirten DeJoy, "Seçim dönemi yaklaştıkça bu komiteyi ve Amerikan halkını, USPS'nin seçim gönderilerini zamanında ve güvenli bir şekilde ulaştıracağı konusunda temin ederim." diye konuştu.

DeJoy, USPS'nin çalışma saatleri ve hizmetleri konusunda yapmayı planladığı değişikliklere yönelik eleştirilere de "Bizim seçimlere etki edeceğimizi düşünmek çirkin bir iddia." karşılığını verdi.

FONLAR TARTIŞMA KONUSU OLMUŞTU

ABD Başkanı Donald Trump, 3 Kasım'daki başkanlık seçimlerinde posta yoluyla oy kullanılması durumunda seçimlere "şaibe karışacağı" yönündeki görüşünde ısrar ederken, USPS'ye sağlanan fonlar tartışma konusu olmuştu.

Trump, 12 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, USPS'ye verilmesi planlanan 25 milyar dolarlık acil durum fonunu ve Kovid-19'a karşı yeni teşvik paketinde talep edilen 3 milyar dolarlık fonu sağlamayacaklarını söylemiş ancak hafta sonu yaptığı açıklamalarda Demokratların teşvik paketindeki bazı noktalarda kendileriyle mutabık kalması durumunda bu fonu verebileceklerini kaydetmişti.

Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ise dün yaptığı açıklamada, USPS'ye yönelik bir bütçe teklifini gündeme aldığını belirterek, tatil süreleri eylülde sona erecek Temsilciler Meclisi üyelerini Washington DC'ye çağırmıştı.

UZAKTAN OYLAMA SEÇENEĞİ NEDİR?

ABD'de halihazırda bazı durumlarda seçmenler, sandık başına gitmek yerine uzaktan oylama sistemiyle oylarını kullanabiliyor. Kimlerin, hangi durumlarda uzaktan oy kullanıp kullanamayacağı ise ilgili eyaletin yasasına göre belirleniyor. Trump'ın başkanlık koltuğuna oturduğu 2016 seçimlerinde, ülkedeki seçmenlerin dörtte birine tekabül eden 33 milyon kişinin uzaktan oy kullandığı kayıtlara geçti.

İngilizcede "mail-in ballot" olarak adlandırılan sistem, kendi içinde "all-mail elections" ve "absentee ballot" olmak üzere iki gruba ayrılıyor.

ALL MAIL VE ABSENTEE BALLOT ARASINDAKİ FARK NE?

Bazı eyaletler, "all-mail-elections" sistemiyle oy pusulalarını kayıtlı tüm seçmelerin adreslerine yolluyor ve isteyen kişiler, oy kullanma merkezlerine gitmeden seçim gününden önce oy pusulalarını seçmen merkezlerine iletiyor. Bu sistem, Colorado, Hawaii, Oregon, Washington ve Utah eyaletlerinde kullanılıyor. Ayrıca California, Nebraska ve Kuzey Dakota eyaletlerinde de bazı bölgelerin seçimleri "all-mail" ile yapma hakkı bulunuyor.

"Absentee balloting" sisteminde ise sandık başına gidemeyecek seçmenlerin oy pusulalarının adreslerine gönderilmesi için öncelikle başvuruda bulunması gerekiyor. Bu sistem de bazı eyaletlerde uygulama bakımından iki çeşide ayrılıyor. Bazı eyaletler uzaktan oylama talebinde bulunan seçmenlerden, "hastalık ya da eyalet dışında olma" gibi gerekçeler talep ediyor. Herhangi bir gerekçe talep etmeyen eyaletlerdeki "absentee balloting" sistemine ise "No-Excuse Absentee balloting" ismi veriliyor.

Ülkede aralarında Florida ve Pensilvanya'nın da bulunduğu 34 eyaletin yanı sıra başkent Washington DC'de de "no-excuse absentee voting" sistemine izin veriliyor.

New York ve Teksas'ın da aralarında bulunduğu 17 eyalette de herhangi bir gerekçe göstererek başvuran seçmenler, "absentee balloting" oylarını uzaktan kullanabilirken, ne tür gerekçelerin kabul edileceği eyalet seçim kurulunca belirleniyor.

UZAKTAN OYLAMA KİME YARAYACAK?

Uzaktan oylama tartışmalarının en çok konuşulan konularından birisi de sistemin Demokrat mı yoksa Cumhuriyetçi seçmenlere mi daha çok kolaylık sağlayacağı oldu.

Siyasi analistler, daha çok Demokrat kanatta olan ve daha az sandık başına giden genç ve düşük gelirli seçmen grubuna kolaylık sağlayacağını ve böylece Demokrat Partinin avantaj yakalayacağını belirtiyor. "Uzaktan oylama" sisteminin, yine sandık başına gitme şansı düşük olan ve Cumhuriyetçi Partiyi destekleyen belirli bir yaşın üstündeki seçmenler için de kolaylık sağlayabileceği belirtiliyor.

3 Kasım'da "uzaktan oylama" sisteminin yaygınlaşması durumunda akla gelen ilk soru "bu seçimlere hile karışır mı?" oluyor. Birçok uzman ve analist, bu sistemin hilelere karşı geleneksel sistemden "daha savunmasız" olduğunu kabul etse de New York Üniversitesi Brennan Center for Justice tarafından yapılan bir araştırmada, uzaktan oylamada hilenin arttığına dair bir kanıt bulunmadığı belirtildi.

TRUMP UZAKTAN OYLAMAYA KARŞI: OY PUSULALARI ÖLÜLERE, KEDİLERE VE KÖPEKLERE GİDECEK

Uzaktan oylama yoluyla yapılma ihtimali olan seçimler için "Hileli 2020 seçimleri" ifadesini kullanan Trump, "Milyonlarca uzaktan oy pusulası, yabancı ülkeler ve başkaları tarafından basılacak. Bu çağımızın skandalı olacak. Birinci ve İkinci Dünya Savaşları döneminde hiçbir sorun olmadan oy kullandık, şimdi uzaktan oylama ile seçimlere hile karıştırmak için Kovid'i kullanıyorlar. İnsanlar, protesto, isyan, mağazaları yağmalamak ve her türlü zarar ziyanı oluşturmak için dışarı çıkabiliyorsa, oy vermeye de gidebilir. Seçimlerimizin güvenilirliğini koruyalım. Milyonlarca uzaktan oy pusulası gönderilecek, bunların nereye ya da kime gittiğini kim bilecek? Ben seçim tarihinde değişiklik istiyor muyum? Hayır ama şaibeli bir seçim de görmek istemiyorum. Bu seçimler yapılırsa tarihteki en şaibeli seçim olacak" sözleriyle karşı çıktığını savunurken, son olarak "Birçok oy pusulası ölü insanlara gönderiliyor. Hatta bence bazı pusulalar da kedi ve köpeklere gidiyor." diye konuşmuştu.

Kaynak: AA

ABD Başkanlık seçimleri Trump Biden oy pusulası