Torununu ihbar etti, birçok hayatı kurtardı | 'Kahraman değil, öfkeliyim'

Web Özel ÖZEL HABERLER ABD
Torununu ihbar etti, birçok hayatı kurtardı | 'Kahraman değil, öfkeliyim'
18 yaşından büyükler ABD'de çok rahat silah satın alabiliyor. Fotoğraf: Shutterstock

Amerika Birleşik Devletleri'nde her yıl onlarca çocuk okulu basan arkadaşları tarafından katlediliyor. Katliamlar gerçekleşmeden önceki vakalarda ise ailelerin sorumsuzluğu dehşete düşürecek cinsten. Fakat bir büyükanne var ki polisi aramasıyla onlarca çocuğun hayatını kurtardı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük toplumsal sorunlarından biri liselerde yaşanan toplu katliamlar. Psikolojik olarak uçlarda yaşayan büyük sorunları olan, nefret dolu, sık sık ailelerinin ihmal ettiği gençler silaha ulaşmanın kolay olduğu bu ülkede masum akranlarının yaşamlarına son veriyor. Peki bir çocuk böylesine katliam yapmaya hazır bir psikolojide ise aynı evde yaşadığı ailesi bunu nasıl görmüyor?

18 yaşındaki Joshua O’Connor’ın büyük annesi Catherine O’Connor bir süredir torununda tuhaf davranışlar olduğunu fark etti. Bir gün odasına girerek not defterini karıştırdı ve gördükleri karşısında şoke oldu. İlk sayfanın başlığı ‘okul saldırıları’ idi. Bu sayfanın altında 13 kişinin öldürüldüğü başka bir okul saldırısının detayları yer alıyordu.

DEHŞETE DÜŞÜREN İFADELER

İlerleyen sayfalarda kendi saldırısını nasıl yapabileceğini planlamıştı. İhtiyacı olan, pompalı tüfek, silah ve bombaları listelemişti. Kapıları nasıl kapalı tutacağını not alırken ‘kaltaklar kaçamasın diye’ not düşmüştü.

2018’in başına not aldığı defterine, “Bu saldırıyı yapmak zorundayım, bombalamak… Kötü şöhret.” ifadelerini kullanmıştı. Sayfadaki son not ise büyükanneye yetti: “Öldürebildiğim kadar insanı öldürmeliyim.”

Geçmişte şartlı salıverme memuru olarak çalışan büyükanne bu defteri kocasına gösterdi. İkisi de ürktü. Ertesi gün Joshua’nın odasında yarı otomatik bir tüfeği gitar kabına saklanmış buldular. Daha sonra büyükanne O’Connor çoğu insanın yapmayacağı şeyi yaptı: Polisi aradı.

Torununu ihbar etti, birçok hayatı kurtardı | 'Kahraman değil, öfkeliyim' - Resim : 1
Torununu ihbar eden büyükanne Catherine O’Connor/Fotoğraf: Reuters

1999 yılından bu yana ABD’de 175 okul baskını yaşandı. 114 olayda bu baskınlarda kullanılan silahlar polis tarafından tanımlandı. Silahların yüzde 77’si çocukların evinden veya bir akrabası-arkadaşından aldıkları silahlar olduğu gözlendi.

Jennifer ve James Crumbley’nin 15 yaşındaki çocuklarının katliamından sonra polis tarafından suçlandılar. Savcı çifti gönüllü olmadan katliama katılmak ile suçladı.

175 okul baskını suçunun sadece 5’inde çocukların anne babaları adli makamlar tarafından suçlandı. Michigan Oakland Bölge Savcısı Karen McDonald’ın verdiği bilgilere göre; salgından dört gün önce James Crumbley 9mm Sig Sauer marka bir tabanca aldı. Oğlu Ethan bu tabanca ile yaptığı Instagram paylaşımında, “Yeni güzelliğimi şimdi aldım” ifadelerini kullandı. Ethan’ın annesi Jennifer Crumbley ise bir sonraki gün oğlu ateş ederken görüntüler paylaşarak, “Yeni yılbaşı hediyesini deniyor” ifadelerini kullandı.

Torununu ihbar etti, birçok hayatı kurtardı | 'Kahraman değil, öfkeliyim' - Resim : 2
Jennifer ve James Crumbley

Ethan’ın okulunu kana bulamasından bir gün önce öğretmeni internette mermi araması yaptığını tespit edip ailesine haber verdiğinde annesi oğluna şu mesajı attı: Sana kızgın değilim. Sadece yakalanmamayı öğrenmek zorundasın.

Ethan’ın saldırıyı gerçekleştirdiği gün, bir öğretmeni masasında başından vurulan bir insanın olduğu bir çizim gördü. Bu çizimde etrafta kanlar da vardı. Çizimin üzerinde, “Düşünceler durmayacak. Bana yardım et.” yazıyordu.

Bu not üzerine ailesi okula çağrıldığında oğullarını eve götürmeyi kabul etmediler ve üç saat sonra katliam başladı. Savcının talebine rağmen mahkeme aileyi tutuklamadı, cinayet silahının evlerindeki çekmecede kilitli olduğunu söylediler. ABD Gizli Servisi’nin rakamlarına göre; 2006-2018 yılları arasında engellenen 67 okul saldırısında ailelerin veya okul görevlilerinin çocukların davranışlarını iyi gözlemediğine karar verildi. Engellenen vakaların 9’da 1’inde aile üyelerinin müdahalesi söz konusuydu.

Catherine O’Connor torunu Joshua O’Connor’ı ihbar ettikten saatler sonra polis eve gelerek Joshua’nın odasında bomba parçaları, silah ve ünlü not defterini buldu. 18 yaşındaki genç hızla gözaltına alındı.

Torununu ihbar etti, birçok hayatı kurtardı | 'Kahraman değil, öfkeliyim' - Resim : 3
Joshua O'Connor daha önce de bir silahlı soyguna karışmıştı.

Saldırı gerçekleşmemiş olmasına rağmen mahkeme Joshua O’Connor’ı 22 yıl hapse mahkum etti. Duruşmada jüri büyükanneye dönerek ‘siz kahramansınız’ dedi. Büyük anne O’Connor bundan hiç hoşlanmadı. “Davranışı çok sorumsuzcaydı, inançlarımın ötesindeydi. Bu beni çok öfkelendirdi” dedi.

Joshua O’Connor tutuklanmasından sonra büyükannesini ilk gördüğünde, “Silah satın almak çok kolay” diyecekti.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin tamamı The Washington Post’ta John Woodrow Cox, Mark Berman ve Steven Rich imzası ile yayımlanan, ‘Many parents of school shooters ignore glaring warning signs. This one didn’t.’ isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel