Tek doz Sputnik V aşısının yaşlılarda hastaneye yatış ve ölümlere karşı etkili olduğu anlaşıldı

Rusya koronavirüs
Tek doz Sputnik V aşısının yaşlılarda hastaneye yatış ve ölümlere karşı etkili olduğu anlaşıldı

Arjantin'de yapılan bir araştırma, yeni tip koronavirüse karşı ilk geliştirilen Rus aşısı Sputnik V'nin tek dozunun özellikle yaşlılar için diğer aşılara göre daha iyi koruma sağladığını ortaya koydu.

Arjantin'de yapılan bu araştırma, İngiliz hakemli tıp dergisi The Lancet E Clinical Medicine'de yayımlandı. Arjantin'deki araştırma ekibi, 29 Aralık 2020 ile 21 Mart 2021 tarihleri arasında Buenos Aires eyaletinde aşılama için kayıt olan vatandaşların verilerini analiz etti. Genel olarak, ilk doz aşı alan yaklaşık 416 bin kişi araştırılırken, aşılanmamış 39 bin Arjantinli ile karşılaştırılan 60-79 yaşları arasındaki yaklaşık 40 bin 400 kişinin Sputnik V aşısı oldukları anlaşıldı.

Araştırmaya göre, aşının Covid-19 enfeksiyonlarını önlemede yüzde 78.6, hastaneye yatışları azaltmada yüzde 87.6 ve 60-79 yaş arası ölümleri önlemede  yüzde 84.8 etkili olduğu ortaya konuldu. Araştırma ekibi, aşının etkinliğinin diğer tüm gruplarda tutarlı olduğunu ifade etti.

Karşılaştırmayı içeren araştırmada için bilim insanları, bir doz alan kişileri içeren Pfizer-BioNTech, AstraZeneca/Oxford, Moderna ve Johnson & Johnson aşıları üzerinde sekiz farklı çalışmayı özetledi. Bu dört aşının semptomatik enfeksiyon, hastaneye yatış ve ölümleri önlemede etkinliğinin sırasıyla yüzde 51-76, yüzde 66.9-91 ve yüzde 85-91 arasında değiştiği sonucuna vardılar.

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) tarafından yapılan açıklamada, Sputnik Light'ın Covid-19'a karşı yüzde 79,4 etkili olduğu ve aşının birçok çift doz olarak uygulanan aşıdan daha etkili olduğu ifade edilmişti.

 Sputnik V ile aşılanan gönüllülerin tamamında, uygulamadan sonra onuncu günde virüsün S proteinine karşı hücresel bağışıklığın geliştiği bilgisi verilmişti.

 

 

Kaynak: Haber Global TV

Arjantin koronavirüs Rusya Sputnik V aşısı