Sputnik V aşısının koronavirüsün tüm varyantlarına karşı etkili olduğu bildirildi
Yapılan yeni araştırmalara göre, Rusya'nın koronavirüse karşı geliştirdiği Sputnik V aşısının bilinen yeni koronavirüs varyantlarına karşı etkili olduğu kanıtlandı. Aşıya daha dirençli varyantlar arasında bile, aşının diğer alternatiflerine karşı daha iyi sonuç verdiği öne sürüldü.
Moskova'daki Gamaleya Enstitüsü tarafından geliştirilen Sputnik V aşısı, tüm dünyanın mücadele ettiği koronavirüse karşı dünyanın ilk onaylı aşısıydı ve onay almasından bu yana geçtğimiz Ağustos ayından beri dünya çapında 67 ülkede onaylandı.
Aşı, yoğun incelemeye tabi tutulurken, 'Aşılar' bilim dergisinde yayınlanan son bulgulara göre, aşının yüksek oranda bulaşıcı Delta varyantı da dahil olmak üzere koronavirüsün birden fazla varyantına karşı "güçlü sonuçlar" elde ettiği ortaya konuldu.
Gamaleya Enstitüsü araştırmacıları, Meksika, Arjantin, Sırbistan, Bahreyn, Macaristan ve diğer bazı ülkelerden gelen verilerden yararlanarak, Sputnik V'nin Alfa (ilk olarak Birleşik Krallık'ta tanımlandı), Beta (ilk olarak Güney Afrika'da tanımlanmıştır), Gama (ilk olarak Brezilya'da tanımlanmıştır), ve Delta (ilk olarak Hindistan'da tanımlanmıştır) üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaştıklarını açıkladılar.
Araştırma makalesinde, Sputnik'in Beta ve Delta varyantlarına karşı etkinliğinin diğer türlere göre daha düşük, ancak yine de diğer aşılara göre daha yüksek olduğu belirtildi. Ancak makalede, kesin olarak kanıtlamak için 'doğrudan bir karşılaştırmanın' gerekli olacağına işaret ederek, doğrudan enfeksiyon, hastaneye yatış veya ölüme karşı etkinliğe dönüşmediğinden bahsedildi.
'Aşıların Delta varyanta karşı ne kadar etkili?' olduğu sorusuna Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) açıklama geldi. Aşı olanların da Delya'ya yakalandığının altını çizen DSÖ, aşıların bu kişilerin hastalığı hafif atlatmasına yardımcı olduğunu açıkladı. DSÖ, aşı olanlarda hastaneye kaldırılma oranının da düşük olduğunun altını çizdi.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan DSÖ şef bilim insanı Dr. Soumya Swaminathan 'aşı olup koronavirüse yakalananların büyük bir bölümü asemptomatik vakalar' dedi.
HANGİ AŞI NE KADAR ETKİLİ?
Pfizer'in İsrail'deki tıbbi direktörü Alon Rappaport, BioNTech ile birlikte ürettikleri aşının Delta varyantına karşı yüzde 90 etkili olduğunu açıklamıştı. Bu oran yeni çalışmalar sonrası azaldı. Reuters'ta yer alan bilgiye göre, İsrail, yeni enfeksiyonları ve semptomatik vakaları önlemede Pfizer-BioNTech Kovid-19 aşısının etkinliğinin azaldığını ancak ağır vakaları önlemede hâlâ olduk.a etkili olduğunu açıkladı.
Sinovac sözcüsü Liu Peicheng, Kovid-19 aşısının Delta varyantına karşı etkili olduğunu duyurdu. Peicheng, Reuters'a yaptığı açıklamada aşılananlardan alınan kan örneklerine dayanan ön sonuçların, Delta varyantına karşı nötralize edici etkide üç kat azalma gözlemlendiği bilgisine yer verdi. Peicheng, üçüncü doz aşı ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Peicheng, üçüncü doz uygulamasının, Delta varyantına karşı daha güçlü ve daha dayanıklı antikor reaksiyonunun ortaya çıkmasına yardımcı olacağını belirtti.
Moderna, Kovid-19 aşısının laboratuvar testlerini tamamladı. Şirket ikinci aşı dozunu aldıktan bir hafta sonra sekiz hastadan kan örnekleri aldı ve onları birden fazla varyanta maruz bıraktı. Aşı, Delta varyantı da dahil olmak üzere test edilen tüm varyantlara karşı yüksek düzeyde nötralize edici antikor üretti. Yapılan resmi açıklamaya göre, antikor seviyeleri Delta varyantına karşı sadece 2,1 kat düştü.
DSÖ: KISA SÜRE İÇİNDE BASKIN HALE GELECEK
Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Delta varyantı halihazırda 104'ten fazla ülkede görüldü. Kısa süre içinde dünyada baskın varyant olmasını bekliyoruz" dedi.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus delta varyantının 104'ten fazla ülkede görüldüğünü duyurdu. Delta varyantının kısa süre içinde dünya genelinde baskın olarak görülmesini beklediklerini açıkladı.
Genel Direktör Ghebreyesus, çoğunluğu aşı olmuş toplumlarda delta varyantı ile enfekte olanların görüldüğünü ancak çoğunun hafif belirtiler gösterdiğini ifade etti.
Tedros, ilk kez Hindistan’da tespit edilen Delta varyantının şu anda 104’ten fazla ülkede görüldüğünü belirterek, "Delta varyantı dünyayı hızla kasıp kavuruyor ve koronavirüs vakalarıyla ölümlerin yeniden artmasına yol açıyor. Koronavirüs aşılarının küresel tedarik açığı çok dengesiz ve adaletsiz. Diğer ülkeler sağlık çalışanlarını ve en savunmasız kişileri aşılamaya yetecek kadar doz temin etmeden önce bazı ülkeler ve bölgeler milyonlarca takviye dozu sipariş ediyor" dedi.
DSÖ'DEN EURO 2020 TEPKİSİ: GÖZ GÖRE GÖRE BULAŞTIRDILAR
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), COVID-19 teknik lideri Epidemiyolog Maria Van Kerkhove, önceki gün İngiltere’nin başkenti Londra’daki Wembley Stadyumu’nda gerçekleşen EURO 2020 finalini sert bir dille eleştirdi. Kerkhove, İngiltere ile İtalya arasında gerçekleşen maçta stadyumda bulunan yaklaşık 60 bin taraftarın ‘göz göre göre’ koronavirüsü birbirine bulaştırdığını söyledi. Kerkhove açıklamasında, “Gözlerimin önünde koronavirüsün yayılışını izlerken keyif almalı mıyım?” ifadesini kullandı.
COVID-19 pandemisinin maç gününde ara vermediğini belirten Kerkhove, “SARS-CoV-2 ve Delta varyantı kalabalık ortamlarda, aşısız, maskesiz, çığlık atan, bağıran, şarkı söyleyen insanlardan faydalanacak. Yıkıcı” dedi.
Kaynak: Haber Global TV