'Tedavisi var' dedi, maske zorunluluğunu kaldırdı!

Cumhuriyetçiler koronavirüs Joe Biden
'Tedavisi var' dedi, maske zorunluluğunu kaldırdı!

Teksas Valisi Greg Abbott, eyalet genelinde maske takma zorunluluğunu kaldırdı. Cumhuriyetçi Vali, "Zorunluluklara gerek kalmadı çünkü ileri tedavi yöntemleri gelişti" dedi. Peki bilimi hayrete düşüren bu açıklamaların ardından Teksas halkı nasıl maskeyi çıkarıp atacak?

Koronavirüs ile geçen bir yılda en çok kaybı veren ülke olan ABD'de Teksas Valisi Greg Abbott'ın aldığı karar gündeme oturdu. Vali Abbott, eyalet genelinde maske zorunluluğunu kaldırırken gelecek hafta tüm özel işyerlerinin açılabileceğini söyledi.

Abbott, Twitter'da yaptığı paylaşımda “İlan ediyorum; Teksas yüzde 100 AÇIK! HER ŞEY! Ayrıca eyalet genelindeki maske zorunluluğunu da bitirdim” dedi. Büyük bir hevesle bu kararını duyuran Vali, maske takmayanlara ceza vermeyi de yasakladı.

Türkiye'de ve Avrupa'da normalleşmenin yolları aranırken ve bu yönde adımlar temkinli bir şekilde atılırken varyantlar nedeniyle üçüncü dalga endişesi de yaşanıyor. Peki tablo böyleyken Teksas neden ve nasıl böyle bir adım atabildi?

'TEDAVİSİ VAR' DEDİ!

Vali Abbott, gerekçe olarak şunları söyledi: “Açıkçası Covid, bir anda ortadan kaybolmuş falan değil. Covid, Teksas'ta da ABD'de, yerkürenin tamamında da hâlâ varlığını sürdürüyor. Ancak zorunluluklara gerek kalmadı çünkü ileri tedavi yöntemleri gelişti, eyalet genelinde her gün çok sayıda insana test yapabiliyoruz ve 5.7 milyon vatandaşımız aşı oldu.”

'Tedavisi var' dedi, maske zorunluluğunu kaldırdı! - Resim : 1

Teksas'ta son dönemde vaka, ölüm ve hastanede tedavi gören vaka sayılarında ciddi bir düşüş görüldü.

KESKİN DÜŞÜŞ YAŞANDI

ABD'nin en kalabalık 3. eyaleti olan Teksas'ın nüfusu 29 milyon. Vali Abbott'ın kararını destekleyen ölçütler de yok değil. Reuters'ın derlediği verilere göre yeni vaka, ölüm ve hastanede tedavi gören vaka sayılarında son dönemde keskin bir düşüş yaşandı. ABD'nin genelinde rastlanan bu düşüş Teksas'ta daha çarpıcı bir şekilde göze çarpıyor. Eyalette aşılanma oranları ise yükselişte. En az bir doz aşı oranların oranı yüzde 13.4.

Öte yandan yüzde 13.4 oranı ABD içinde en yüksek oran değil. İkinci dozu olanların oranı ise yüzde 7.1 ve bu oran da eyaletler arasında zirveden çok uzak. Teksas, ABD eyaletleri arasında ilk dozda sondan 5. sırada. İkinci dozda ise sondan 11. sırada yer alıyor. Vali Abbott'un bu açıklaması Başkan Joe Biden'ın sözleriyle ters düşmekte.

'Tedavisi var' dedi, maske zorunluluğunu kaldırdı! - Resim : 2

Başkan Biden, ABD vatandaşlarına seslenirken aşı ile kitle bağışıklığı elde edilene ve virüs kontrol altına alınana kadar önlemlere uyulması, maske takılması gerektiğinin altını çizmişti. Cumhuriyetçi Vali, virüsün pik döneminde alınan tedbir ve getirilen kısıtlamaların büyük bir çoğunluğunun kaldırılacağını söylerken, hangi kısıtlamalara devam edileceğini belirtmedi. Vali herhangi bir bölgede hastaneler tehlikeli bir biçimde dolarsa bölgenin seçilmiş yetkililerin yerel önlemler alabileceğinin de altını çizdi ancak önlemlere uymadığı için kimseye ceza verilemeyeceğini de vurguladı.

VALİ 'YASAK KALKTI' DEDİ AMA...

“İnsanlar ve işletmeler, devletin nasıl iş yapmaları gerektiğini söylemesine ihtiyaçları yok” diyen Vali'nin sözleri dikkat çekerken ülkenin büyük zincir perakendecilerinden Target ve Macy's Reuters'ın haberine göre müşterilerinin ve çalışanlarının maske takmalarını zorunlu tutmaya devam edecek. General Motors ve Toyota da Teksas'taki çalışanlarını işyerinde maske takmaya zorunlu tutacak.

Beyaz Saray'da aşı üretimini artırma çabaları üzerine bir konuşma yapan Biden, Teksas'tan söz etmedi ancak Amerikalılara “maske takmaya devam” çağrısında bulunduğu sırada Abbott'ın sözlerine atıfta bulunuyor gibi görünüyordu: “Şimdi durma zamanı değil. Ülkeden görevdeki ilk 100 günümde maske takmaya devam etmelerini istedim. Şimdi korumayı bırakmanın zamanı değil. İnsanların hayatları tehlikede.”

'SADECE BİR BEZ PARÇASI!'

Abbott'a direkt olarak seslenen isim ise Beyaz Saray Covid-19 Danışmanı Andy Slavitt oldu. Slavitt, “Umarım Vali bu kararını yeniden gözden geçirir. Gerekli olan sadece küçük bir bez parçası, o kadar. Eyaletin ekonomisini etkilediğini sanmıyorum” dedi.

Şu an ABD'deki 35 eyalette, aynı zamanda DC ve Porto Riko'da da kamuya açık alanlarda maske takmak zorunlu. En son Mississippi maske zorunluluğunu kaldırma kararı almıştı. Toplam ABD nüfusunun %15'i en az bir doz aşı olmuş durumda.

ABD'de 28 milyon 681 bin 793 insan Covid-19'a yakalanırken 513 bin 721 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. ABD, hem toplam vaka sayılarında hem de ölüm sayılarında tüm dünya ülkeleri arasında zirvede yer alıyor.

'Tedavisi var' dedi, maske zorunluluğunu kaldırdı! - Resim : 5

Başkan Biden, toplum bağışıklığı elde edilene kadar maske takılması gerektiğinin altını çizdi ve vatandaşlarını tedbiri elden bırakmamaları konusunda uyardı. (Fotoğraf: Reuters)

NORMALLEŞME ADIMLARI ÜLKEYE YAYILIYOR...

Chicago'da hafta başında öğrenciler okullara dönerken Massachusetts'te restoranlar sınırlamalar olmaksızın çalışabilecek. Güney Carolina'da ise toplanmalarda üst limit kaldırıldı. Biden hükümeti vatandaşları fazla rahatlamamaları yönünde uyarırken Dr. Rochelle Walensky, Beyaz Saray'da yaptığı bilgilendirme toplantısında “Bu zorluklar içinde elde ettiğimiz kazanımlarımızı kaybetmeyelim” diye konuştu.

'DÜŞÜŞ' AMA NASIL?

ABD hala günlük 50-60 bin civarında günlük vaka açıklıyor. 100 ve 200 binlerden bu noktaya gelen ülke bu düşüşü normalleşme adımlarıyla değerlendiriyor. Ülkede aktif vaka sayısı 9 Ocak'tan bu yana ilk kez 9 milyon barajının altına inerken günlük ölüm sayıları da Ocak ayında görülen 4 bin civarından binlere inmiş durumda.

İlk dalgada da normalleşme adımlarını ilk atan eyaletlerden biri olan Teksas her 100 bin kişide 27 vaka ortalaması ile yayılım sıralamasında ilk 10'da yer alıyor. Maskeleri atma kararı alan eyalet, geçen hafta California'nın ardından en çok günlük ölüm açıklayan eyalet oldu.

KAYNAKLAR: Wall Street Journal, The New York Times, Reuters.

Kaynak: Web Özel

Teksas ABD Joe Biden maske koronavirüs corona Covid-19 Cumhuriyetçiler Pandemi Beyaz Saray