Suudi Arabistan'da yılbaşı ağacı nasıl bulunur?

Suudi Arabistan ÖZEL HABERLER
Suudi Arabistan'da yılbaşı ağacı nasıl bulunur?
Suudi Arabistan'da İslam dini dışındaki, dini sembollerin sergilenmesi yasak. Fotoğraf: Shutterstock

Suudi Arabistan'da yeni yıl kutlamalarına ilişkin semboller yıllarca yasaktı. Bu yasak gittikçe esniyor. Depolarda satılan yılbaşı ağaçları artık vitrinlere çıkmış. Noel baba ise hala kırmızı çizgi...

Suudi Arabistan’da 20 sene önce hayal edilemeyecek şeyler oluyor. Ülke hala Cemal Kaşıkçı cinayetinin diplomatik yükü ile uğraşırken bir yandan kadınların tek başlarına otomobil kullanması, restoranlara ve sinemalara gidebilmeleri gibi ülke için devrimsel sayılabilecek gelişmelerle gündeme geliyorlar.

Son bir yenilik de yılbaşı kutlamalarında gerçekleşiyor. Yapma çam ağaçları marketleri süslemeye başladı. İlgi de büyük. Suudi Arabistan’da başka bir dinin sembollerinin kamuya açık alanlarda sergilenmesi kanunlarca yasak ama Noel ile özdeşleşen yılbaşı ağaçları artık daha rahat satılabiliyor. Büyük yılbaşı ağaçlarının fiyatı 3 bin dolara kadar çıkıyor.

Aslında pek çok Orta Doğu ülkesinde yılbaşı kutlanıyor. Suudi Arabistan’ın kutlamaları yasaklamasının sebebi, kutlamanın ‘batı adeti’ olarak nitelenmesi. Suudi Arabistan’ın yılbaşı ağacı gibi uygulamalara izin vermesinin temel sebebi ise kimilerine göre turizm sektörünün canlandırılmak istenmesi.

FİLMLERE İZİN VERİLMİŞTİ

2018 yılında Noel temalı filmlerin de sinema salonlarında gösterilmesine izin verilmişti. Geçen ekim ayında da Cadılar Bayramı kıyafetlerinin hediyelik eşya noktalarında satılması ülkede gündem olmuştu. Birkaç yıl önce Sevgililer Günü için kırmızı güller de ülkede boy göstermişti. Suudi Arabistan hala hicri takvimi kullandığı için bu özel günlerin tarihleri miladi takvimden farklı.

Suudi Arabistan’da yıllarca ülkede yılbaşını kutlamak isteyen yabancı çalışanlara, yılbaşı ağacı veya yeni yılı yansıtan çeşitli ürünler karaborsada satılıyordu. Ülkede uzun süre çalışmış olan bir İngiliz, çam ağacı bulmak için bir AVM’nin deposuna girdiğini anlatıyor.

'POLİS DERSE KALDIRIN'

Muhammed Abdullah isimli bir hediyelik eşya satıcısı önceden kırmızı vazo sattığı için bile şeriat polisi tarafından uyarıldığını anlatıyor. Abdullah önceden yılbaşı ağacı siparişi aldığında bu siparişleri farklı depolardan müşterilerine ulaştırdığını anlatıyor. Abdullah şimdilik mağazanın bağlı bulunduğu yönetimden yılbaşı ürünlerini kaldırması talimatını almadıklarını ancak mağaza yönetiminin eğer polis gelip ürünlerin kaldırılmasını isterse hemen kaldırmalarını söylediğini aktardı.

30 yaşındaki May Amin, Miami’de öğrenci olduğu yıllarda Noel partilerine katılmaya başlamış. Cidde’deki evine döndüğünde de son beş yıldır bu alışkanlığını devam ettiriyor. Yeni yıl ruhunu sevdiğini anlatan Amin geçen yıl, yılbaşı keki siparişi verdiği bir fırıncının inancına aykırı olduğu için bu ürünü pişirmediğini anlattı.

Riyad’da yeni yıl ağacı satan bir çiçekçi, polisin sadece Noel Baba hakkında hassas olduğunu diğer ürünlere karışmadığını söyledi. Noel babalı çoğu ürün ise gümrükte haftalarca bekleyebiliyor. Geçen hafta seramikten yapılan ve sergileme amaçlı kullanılan bir noel ağacı vatandaşların şikayeti üzerine kaldırılmış.

 FİLMLER İÇİN CAZİBE MERKEZİ OLMAK İSTİYOR

Öte yandan Suudi Arabistan uzun yıllardır ekonomisini çeşitlendirmeye çalışıyor. Dünyanın en büyük petrol üreticilerinden olan ülke, bu sebepten eğlence sektörüne de hatırı sayılır bir yatırım içerisinde. 2018 yılına kadar sinemanın yasak olduğu krallıkta eğlence ve medya sektörünü ayağa kaldırmak için 64 milyar dolar gibi bir kaynak ayrıldı.

Bu çabalar zaman zaman meyvesini de veriyor. Örneğin Anthony Mackie’nin başrolünü oynayacağı Çöl Savaşçısı filmi Suudi Arabistan’da çekilecek. Gerard Butler’ın, Afganistan’ı konu alan Kandahar filminin de çekimleri Suudi Arabistan’da UNESCO korumasında olan Alula bölgesinde yapılacak.

Sinema sektöründeki Stephen Strachan, Suudi Arabistan coğrafyasının sinema sektörüne nasıl kazandırılabileceği üzerine kafa yoruyor. Strachan, “Alula’yı uluslararası bir film merkezi yapmak istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Birkaç yıl öncesine kadar kadınların otomobil kullanmasına izin verilmeyen, restoranların haremlik selamlık olarak ayrıldığı ülkede, konserler ve sinema gösterimi yasaktı. Veliaht Prens Muhammed 2017 yılından bu yana ülkenin günlük idaresini eline aldığından beri sosyal hayatı hareketlendirmek için çaba içinde.

Kaynaklar: The Wall Street Journal, Bloomberg

Kaynak: Web Özel

Suudi Arabistan özel haberler