Şuşa'da Zafer Kurultayı! Aliyev: Bu Ermenistan için tek çıkış yolu

Dünya haberleri Azerbaycan

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Ermenistan'a sunulan 5 ilke temelinde müzakere istediklerini açıklayarak bu şartlar çerçevesinde bir anlaşma sağlanmazsa Ermenistan'ın toprak bütünlüğünü tanımayacaklarını söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "Bu, Ermenistan için tek çıkış yolu ve belki de son şans" sözleriyle Ermenistan'a seslendi. Aliyev, "Erivan, Bakü'nün önerdiği ana hatlarda bir barış anlaşması imzalamazsa Ermenistan'ın toprak bütünlüğünü tanımayacağız" dedi.

Şuşa'da düzenlenen 5. Dünya Azerbaycanlılar Kongresi'nde konuşan Aliyev, "Ermenistan sunduğumuz 5 ilkeyi kabul etti. Bu 5 ilke temelinde müzakere amaçlıyoruz" diye konuştu.

Aliyev, "Böylece Ermenistan, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü tanıdığını ve Azerbaycan üzerinde herhangi bir toprak iddiası bulunmadığını ve bundan sonra da olmayacağını resmen beyan etmiştir. Bunun çatışma sonrası dönem için önemli bir an olduğunu düşünüyorum ve bu beş ilke temelinde müzakere etmeyi amaçlıyoruz" dedi.

Aliyev, Ermenistan'ın müzakere teklifini kabul etmemesi halinde Ermenistan'ın toprak bütünlüğünü tanımayacaklarını ifade etti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı, "Ermenistan bunun tek çıkış yolu ve belki de son şans olduğunu bilmelidir. Kabul etmezlerse Ermenistan'ın toprak bütünlüğünü tanımayacağız. İkinci Karabağ Savaşı'nın sonuçları göz önüne alındığında, Ermeni tarafı bu adımın nelere yol açacağını anlamalıdır." diye konuştu.

ŞUŞA'DA ZAFER KURULTAYI

Karabağ'ın sembol şehri Şuşa'da Dünya Azerbaycanlıları 5. Kurultayı gerçekleştirildi. "Zafer Kurultayı" ismi verilen etkinliğin açılışına, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev katıldı.

Zaferin Azerbaycan halkına çok yakıştığını vurgulayan Aliyev, Azerbaycan halkı ve devletinin bundan sonra muzaffer halk ve devlet olarak yaşayacağını kaydetti.

Aliyev, Azerbaycan'ın ulusal lideri Haydar Aliyev'in Dünya Azerbaycanlılarının 2001'de yapılan ilk kurultayında yaptığı konuşmada işgal altındaki toprakların mutlaka kurtarılacağını belirttiğini hatırlatarak "Biz ulusal liderimizin sözlerini gerçeğe dönüştürdük. Cumhurbaşkanı olarak başlıca görevim Karabağ sorununun çözümüydü. Biz hepimiz hem Azerbaycan vatandaşları hem dünya Azerbaycanlıları tek hedef için çalıştık. Azerbaycan halkı kendi gücünü gösterdi, adaleti sağladı. Azerbaycan halkı tüm dünyaya büyük halk olduğunu kanıtladı." dedi.

"TOPRAK İDDİALARINI ORTADAN KALDIRACAĞIZ"

Yurt dışında yaşayan milyonlarca Azerbaycanlının savaşı yakından takip ettiğini, Azerbaycan'ın haklı davasını yaşadıkları ülkelerin kamuoyuna aktardığını belirten Aliyev, "Bugün hala buna ihtiyaç var. Savaş sona erse de Ermenistan'ın bize karşı toprak iddiaları henüz bitmedi. Fakat bu bitecek. Çabalarımız sayesinde Ermenistan'ın ve dünya Ermenilerinin Azerbaycan'a yönelik toprak iddialarını ortadan kaldıracağımızdan eminim." diye konuştu.

Şuşa'da Zafer Kurultayı! Aliyev: Bu Ermenistan için tek çıkış yolu - Resim : 1

Aliyev, yurt dışındaki diaspora kuruluşlarının Azerbaycan'la sıkı temas halinde olduğunu belirterek "Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın vatanlarıyla bağlarını koparmamalarını istiyoruz. En azından yılda bir kez aileleriyle Azerbaycan'a gelseler, özellikle işgalden kurtarılan toprakları ziyaret etseler çok iyi olur." tavsiyesinde bulundu.

"KAFKASYA'YI FAŞİZMDEN KURTARDIK"

30 yıl devam eden ve sonuç vermeyen müzakere sürecinden, AGİT Minsk Grubunun başarısız girişimlerinden bahseden Aliyev, sorunu kendi güçleri ile çözerek "faşizmi yok ettiklerini, Kafkasya'yı faşizmden kurtardıklarını" bildirdi.

Aliyev, Azerbaycan'ın artık yeni döneme adım attığını belirterek "30 yıl toprakları işgal edilmiş bir ülke olarak yaşadık. Bu bizim için çok ağırdı. Fakat bugün alnımız açık, başımız diktir ve her zaman da böyle olacaktır. Burada sağlam duruyoruz ve hiç kimse bizi bu topraklardan çıkaramaz." ifadelerini kullandı.

Dünyanın 65 ülkesinden yaklaşık 400 Azerbaycanlının katıldığı kurultay açılış toplantısının ardından panellerle devam etti.

Açılışına Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katıldığı "Zafer Kurultayı" ismi verilen etkinlik, savaş sonrası dönemde Azerbaycan diasporasının görevleri ve diasporanın Karabağ'ın imarına katkıları gibi panellerle devam etti.

Dünyanın 65 ülkesinden yaklaşık 400 Azerbaycanlının katıldığı kurultaydaki panellerde, 30 yıllık işgal döneminde Ermenilerin gerçekleştirdiği yıkımların, Azerbaycan'ın Karabağ zaferinin, Bakü yönetiminin barış çabalarının dünyaya anlatılmasının önemi üzerinde duruldu.

"ŞUŞA'DA YAPILMASININ BÜYÜK ANLAMI VAR"

Kurultaya katılan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev, yaptığı açıklamada, ilk kurultayının merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in girişimiyle 2001'de yapıldığını hatırlattı.

Hacıyev, Haydar Aliyev'in ilk kurultayda "bir gün gelecek bir kurultayımızı Şuşa'da yapacağız" şeklinde konuşma yaptığına işaret ederek "İşte kurultayımızı Şuşa'da yapıyoruz. Bunun büyük siyasi, sembolik ve stratejik anlamı var." dedi.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in açılışta yaptığı konuşmada, diaspora kuruluşlarından yaşadıkları ülkelerde Azerbaycan gerçekliklerini anlatmalarını istediğini aktaran Hacıyev, "Ermenilerin 30 yılda yaptığı kanıtlı Vandalizm'in tüm ülkelerde anlatılması önemlidir. Bu kurultaya katılanlardan başlıca beklentimiz, yaşadıkları ülkelerin yasalarına uyarak o ülkelerin onurlu vatandaşları olmaları ve Azerbaycan'la dostluk ilişkilerine, bağlantılara katkı sağlamalarıdır." ifadesini kullandı.

Şuşa'da Zafer Kurultayı! Aliyev: Bu Ermenistan için tek çıkış yolu - Resim : 2

"TÜM DÜNYAYA BARIŞ MESAJI VERİYORUZ"

Azerbaycan Diasporadan Sorumlu Devlet Komitesi Başkanı Fuat Muradov, bu günün dünyadaki tüm Azerbaycanlılar için adeta bayram olduğunu belirtti.

Azerbaycan topraklarının kurtarılmasının sadece Azerbaycan'ın değil, kardeş ülke Türkiye ve tüm Türk dünyasının da arzusu olduğunu vurgulayan Muradov, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanlarımız İlham Aliyev ve Recep Tayyip Erdoğan, her zaman Azerbaycan topraklarının sahiplerine geri dönmesi gerektiğini vurgulamıştır. Şuşa Beyannamesi'nin de burada imzalanması, stratejik konu olmanın yanı sıra hem de manevi bir konudur. Biz, bugün tüm dünyaya barış mesajı veriyoruz. Fakat Azerbaycan topraklarının da her zaman kendi sahibinde olması gerektiğini vurguluyoruz."

Kurultaya katılan Türkiye-Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım, Azerbaycan gerçeklerinin dünyaya anlatılmasında diaspora teşkilatlarına büyük görev düştüğünü belirtti.

Ayrım, 2. Karabağ Savaşı'nda Türk devleti ve halkının Azerbaycan'ın yanında durduğunu hatırlatarak "Bundan sonraki süreç de kolay değil. Uluslararası camiada bunu çok iyi anlatmamız lazım. Bu topraklarda kültür hazineleri yok edildi. Camiler ahır yapıldı. Yıkılan kültür hazinelerinin hesabının sorulması lazım. Biz de bunu yapacağız. Yeterli genç kadrolarımız var." diye konuştu.

Kurultay, yarın yapılacak panellerin ardından sona erecek.

Kaynak: AA

Karabağ şuşa Azerbaycan İlham Aliyev