Süleymani'nin ölüm yıl dönümünde Cevad Zarif'ten şoke eden ABD paylaşımı!

ABD İran
Süleymani'nin ölüm yıl dönümünde Cevad Zarif'ten şoke eden ABD paylaşımı!

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, suikast sonucu öldürülen Kasım Süleymani'nin birinci ölüm yıl dönümünde ilginç bir paylaşımda bulunarak, ABD'ye saldırı planlandığına yönelik istihbarat edindiklerini iddia etti

Zarif, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Irak'tan gelen yeni istihbarat, İsrailli provokatörlerin Amerikalılara yönelik saldırılar planladığını gösteriyor." derken, söz konusu provokatif eylemin amacının ABD Başkanı Donald Trump'a görevden ayrılmadan önce 'savaş sebebi sayabileceği' bir koz vermek olduğunu kaydetti. ABD Başkanı Donald Trump'ı etiketleyen Zarif, "Bu tuzağa dikkat et Trump. Yapacağın herhangi bir saldırı, özellikle 'en iyi arkadaşlarınıza karşı' misliyle karşılık bulacaktır" dedi.

ABD'nin düzenlediği saldırıda öldürülen İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, memleketi Kirman kentinde mezarı başında anıldı. 

Irak'ın başkenti Bağdat'ta 3 Ocak 2020'de ABD'nin düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybeden İranlı general Kasım Süleymani'nin ölüm yıl dönümü münasebetiyle ülkenin güneydoğusundaki Kirman kentinde anma töreni düzenlendi. Süleymani'nin mezarı başında düzenlenen törende, İranlı generalin ailesi ile üst düzey askeri ve sivil yetkililer de hazır bulundu. Törene, birçoğu Kasım Süleymani'nin posterlerini taşıyan binlerce İranlı katıldı.  

İKİ ÜLKE ARASINDA SAVAŞ İHTİMALİ

İran için suikastın ardından savaş endişeleriyle başlayan 2020 yılı savaş tehditleriyle sona erdi. Tahran'ın veya bölgedeki milis güçlerin Süleymani suikastının yıl dönümünde ABD güçlerine yönelik saldırılar düzenleyeceğine dair istihbarat üzerine Washington yönetimi bölgeye ağır bombardıman uçakları ve donanma güçlerini sevketti. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise ABD yönetimini "savaş bahanesi üretmek için komplolar kurmakla" suçladı. 

ABD'de başkanlık seçimlerini kazanan Joe Biden döneminde İran ile ABD arasındaki gerginliğin azalması bekleniyor ancak 20 Ocak'ta Beyaz Saray'dan ayrılacak olan ABD Başkanı Trump'ın görev süresi sona ermeden İran'ın nükleer ve askeri tesislerine saldırı düzenleyebileceğine dair endişeler İran'da ve uluslararası medyada yer buluyor. 

"BİRKAÇ SAAT İÇİNDE YOK EDEBİLİRİZ"

İran Dini Liderinin Yüksek Askeri Danışmanı Tümgeneral Yahya Rahim Safevi, İran’ın ABD’ye ait savaş gemilerini Basra Körfezi’nde birkaç saat içerisinde yok edebileceğini ifade etti.

İran Dini Liderinin Yüksek Askeri Danışmanı Yahya Rahim Safevi devlet televizyonuna yaptığı konuşmada, Irak’ta devam eden askeri hareketliliğe değinerek, "Askeri anlamda her türlü senaryoya hazırız. Savaş peşinde değiliz ve savaşı başlatan taraf biz olmayacağız. Eğer İran’a bir saldırı olursa bunun cevabını kesinlikle veririz" dedi.

Bölgede ABD üslerini ve askeri hareketliliği izlediklerini belirten Safevi, "Birliklerimiz Körfezden Hint Okyanusu’na ve Umman Denizine kadar tüm askeri hareketliliği takip etmekteler. Bölgedeki ABD üsleri radarımızda ve ABD kuvvetlerinin tüm zayıf noktalarını tespit ediyoruz" ifadelerini kullandı.

İran Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri Komutanı General Emir Ali Hacı Zade Lübnan medyasına verdiği demeçte, bölge ülkelerini ABD ve İsrail ile işbirliği konusunda uyararak, "ABD ve İsrail ile olası bir savaş durumda hiç bir ABD üssünü ayırt etmeden hedef alırız. Bu durumdan en çok zarar gören Arap ülkeleri olur" dedi.

 

Kaynak: Haber Global TV

Cevad Zarif