Sudan'da 24 saatlik ateşkes! Açıklamalar peş peşe geldi

Sudan Birleşmiş Milletler ABD
Sudan'da 24 saatlik ateşkes! Açıklamalar peş peşe geldi

Çatışmaların dördüncü gününde Sudan ordusu, uluslararası tarafların önerdiği 24 saatlik ateşkes çağrısına bugün 18.00'den itibaren uyacaklarını açıkladı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise ülkedeki Türk vatandaşlarına önemli uyarılara bulundu.

Kuzey Afrika ülkesi Sudan'da ordu ve paramiliter Hızlı Destek Güçleri (HDG) arasındaki çatışmaların dördüncü gününde taraflar 24 saatlik ateşkes konusunda anlaşmaya vardı.

HDG lideri General Mohamed Hamdan Dagalo'nun 'sivillerin güvenli geçişi ve yaralıların tahliyesini sağlamak için 24 saatlik ateşkesi' onayladığını açıklamasının ardından Sudan ordusu da uluslararası tarafların önerdiği 24 saatlik ateşkes çağrısına bugün yerel saatle 18.00'den itibaren uyacaklarını açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Sudan Özel Temsilcisi Volker Perthes'in açıklamasına göre, çatışmalarda 185 kişi hayatını kaybetti, bin 800'den fazla sivil ve asker yaralandı.

TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 15 Nisan 2023 tarihinden bu yana devam eden şiddetli çatışmaların kaygıyla takip edildiği belirtildi. "Mukaddes Ramazan Bayramı’na yaklaştığımız bu günlerde kardeş kanının daha fazla akmaması ve sivillerin zarar görmemesi için her iki tarafı da sükûnete davet ediyoruz"  ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, şöyle denildi: 

"Mevcut sorunların kalıcı şekilde çözüme ulaştırılmasının yegane yolunun diyalog ve uzlaşıdan geçtiğine inanıyoruz. Çatışmalardan etkilenen sivillere yardım elinin uzatılmasını teminen acilen insani ateşkes ilan edilmesinin ve ateşkese uyulmasının öneminin altını çiziyoruz. Bu hususta, Türkiye olarak her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu vurguluyoruz.

Sudan’daki vatandaşlarımızın durumunu yakından takip ediyoruz. Ülkedeki mevcut güvenlik koşulları, seyahat etmeye uygun olmayıp, vatandaşlarımızın bu aşamada kapalı mekanlarda kalmayı sürdürmeleri büyük önem taşımaktadır. Uygun güvenlik ve lojistik koşullar oluştuğu takdirde, arzu eden vatandaşlarımızın Sudan’dan ayrılmalarını teminen, gerekli yönlendirme yapılacaktır.

Büyükelçiliğimiz ve Konsolosluk Çağrı Merkezimiz, vatandaşlarımızla yakın temas halindedir. Çağrı Merkezimiz, vatandaşlarımıza telefonla ulaşarak gerekli bilgilendirmeyi yapmaktadır.

Vatandaşlarımızın Bakanlığımız ve Büyükelçiliğimizin duyuruları ile sosyal medya hesaplarını yakından takip etmeleri, henüz Büyükelçiliğimize kayıt yaptırmamış vatandaşlarımızın, aşağıdaki telefon numaralarını arayarak, bilgilerini olabilecek talepleriyle birlikte iletmesi yararlı olacaktır.

T.C. Hartum Büyükelçiliği: +249 90 094 27 38, +249 91 273 41 02, +249 90 028 54 58

Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Çağrı Merkezi: +90 312 292 29 29"

AB: BÜYÜKELÇİMİZ KONUTUNDA SALDIRIYA UĞRADI

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, sosyal medya hesabından çatışmalara ilişkin açıklama yaparak Sudan'daki AB Büyükelçisi'nin konutunda saldırıya uğradığını duyurdu. 

"Birkaç saat önce Sudan'daki AB Büyükelçisi kendi konutunda saldırıya uğradı" diyen Borrell, bunun Viyana Sözleşmesi'nin ağır bir ihlali olduğunu belirtti. Borrell, "Diplomatik tesislerin ve personelin güvenliği, Sudan makamlarının birincil sorumluluğu ve uluslararası hukuk uyarınca bir yükümlülüktür" dedi.

ABD: DİPLOMATİK KONVOYUMUZA ATEŞ AÇILDI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da ordu ile Hızlı Destek Güçleri arasındaki çatışmaların devam ettiği Sudan'da dün ABD diplomatik konvoyuna ateş açıldığını açıkladı. Blinken, başkent Hartum'daki olayda ölen ya da yaralanan olmadığını ancak saldırının kabul edilemeyeceğini taraflara ilettiğini söyledi.

AB yetkilileri, Hartum'daki AB diplomatik misyonunun güvenlik durumunun değerlendirildiğini, şu aşamada tahliye kararı olmadığını, büyükelçinin görevinin başında olduğunu bildirdi.

Kaynak: Ajanslar

Sudan ordusu Hızlı Destek Güçleri Birleşmiş Milletler