Söylentiler başladı... Yeni NATO Genel Sekreteri kim olacak?

NATO Hollanda Kanada Norveç Birleşik Krallık
Söylentiler başladı... Yeni NATO Genel Sekreteri kim olacak?
Soldan sağa: Mark Rutte, Chrystia Freeland ve Ben Wallece. Kolaj: Haberglobal.com.tr

Görev süresi 3 kere uzatılan Jens Stoltenberg, NATO Genel Sekreterliğini yakında devredecek. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında göreve gelecek yeni isim bir hayli önemli. ABD First Leydisi Jill Biden'ın da meseleye dahil olduğu yönünde söylentiler başladı bile.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, geçen sene görevini teslim etmeye hazırlanıyordu. Norveç'e dönüp ülkesinin merkez bankasının başına geçecek, faiz oranlarıyla meşgul olacak ve enerji zengini Norveç'in devasa varlığını yönetecekti. Ama olmadı... Tam bu hazırlıklar sürerken Rusya, Ukrayna'yı işgal etti ve Stoltenberg'in NATO Genel Sekreterliği görevi 3. kez uzatıldı. Çünkü, Ukrayna'ya işgal başlatmış ve Batı'yı tehdit eden Rusya karşısında istikrarlı duruş sergileyecek bir NATO'ya ihtiyaç vardı.

Stoltenberg'in görevi sonbaharda sona eriyor ve yerine kimin geleceğine dair söylentiler başladı bile. Hatta ABD First Leydisi Jill Biden'ın kendi adayını yeni NATO Genel Sekreteri yaptırmak istediği dedikoduları dahi dönüyor. Şimdi bu çerçevede üç soru mevcut:

-NATO Genel Sekreteri nasıl seçiliyor?

-NATO'nun başına bir kadın geçmesi ihtimali var mı?

-Muhtemel adaylar kimler?

NATO'nun 30 üyesi mevcut. Örgütün Brüksel'deki genel merkezinde ise 15'e yakın ismin spekülasyonu dönüyor. İsmini gizli tutmayı tercih eden bir Avrupalı diplomat, NATO Genel Sekreterliği seçiminin “en az şeffaf olan” seçim olduğunu belirtmekte. Genel sekreterin NATO'daki güçlü ülkeler arasında yürütülen istişareler sonucu seçildiği biliniyor. Bu istişarelerde genelde ABD, Almanya, Fransa ve Birleşik Krallık'ın ismi geçtiği ifade ediliyor ancak Türkiye'nin de NATO'nun en büyük ikinci ordusu olduğunu belirtmekte fayda var.

Söylentiler başladı... Yeni NATO Genel Sekreteri kim olacak? - Resim : 1
Stoltenberg, 1990'lı yılların başından 2013'e kadar Norveç'te aktif siyasette yer aldı. Fotoğraf: Reuters

Bazı kesimler Baltık ülkelerinden bir ismin NATO'nun başına geçmesinin Putin'e örgütün bölgenin arkasında durduğuna dair net bir mesaj olacağı kanaatinde. Fakat bir kesim de bunun çok şahin bir tutum olacağını ve çatışmalar geçtiğinde Putin'le barış görüşmesinin önüne geçebileceğini belirtiyor. NATO gözlemcilerinin bir kısmı da coğrafi mesafenin diplomatik bir kazanım olacağını belirterek, Kanada'ya işaret ediyor. Buna katılmayanlar ise, NATO'nun 30 üyesinden 21'inin AB üyesi olduğunu hatırlatarak, genel sekreterin bir Avrupa ülkesinden seçilmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

İsmi geçenlerden biri İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da Wallace'ın uluslararası arenada mevkidaşları arasında çok saygı gören bir isim olduğunu belirterek, Wallace'nın arkasında olduğunu dile getirdi. Wallace, Alman medyasına verdiği demeçte, şu an yapmakta olduğu işi sevdiğini, NATO Genel Sekreteri olmaktan da memnuniyet duyacağını söyledi ve ekledi:

"NATO hepimizin güvenliğinin çok önemli bir parçası fakat kararı ben değil, diğer müttefikler verecek.”

Bu pozisyon için Hollanda Başbakanı Mark Rutte de anılmakta. Rutte, yakın zamanda politikayı bırakabileceğini belirtiyor. Kanada Başbakan Yardımcısı Chrystia Freeland'in de Washington tarafından desteklendiği ileri sürülüyor. Öte yandan Estonya Başbakanı Kaja Kallas da NATO Genel Sekreterliği'ne önerilen diğer isimler.

Söylentiler başladı... Yeni NATO Genel Sekreteri kim olacak? - Resim : 2
Mark Rutte, Mayıs başında Zelenski ile bir araya geldi. Fotoğraf: Reuters

Kaja Kallas'ın ismi haberlerde ABD Başkanı Jill Biden ile geçiyor. Söylentiler, Jill Biden'ın NATO'nun başına bir kadın geçmesinden yana olduğu yönünde. Fakat bu süreçte Jill Biden'ın ne kadar söz sahibi olduğu bir tartışma konusu.

FREELAND'IN DEDESİ UKRAYNA GÖÇMENİ AMA...

Kanada Başbakan Yardımcısı Chrystia Freeland'in dedesi Ukraynalı bir mülteci. Freeland, 2015'te Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinin ardından kaleme aldığı “Ukrayna'm” başlıklı yazıda, dedesi ve anneannesinin “bağımsız Ukrayna düşüncesini hayatta tutmak sorumluluğuyla politik sürgün olarak” Kanada'ya göçtüklerini yazmıştı. Aslında dışarıdan bakıldığında hem coğrafi olarak uzak ama Ukrayna kökenli bir lider, NATO için uygun olabilir gibi görünüyor.

Fakat Kanada basınında çıkan haberler madalyonun bir başka yüzü olduğunu ileri sürüyor. Haberlerde, Freeland'in dedesinin Ukrayna milliyetçi hareketine katıldığı ve Krakivski Visti dergisini yayımladığı yazıyor. Haberlerde bu derginin de aşırı derecede Yahudi düşmanı olduğu ve Nazi propagandası yaptığı iddia ediliyor. Bunun da Putin'in eline büyük bir koz vereceği gündeme geliyor.

Söylentiler başladı... Yeni NATO Genel Sekreteri kim olacak? - Resim : 3
ABD Başkanı Joe Biden ve First Leydi Jill Biden. Fotoğraf: Reuters

Kanada Başbakanı Justin Trudeau ise Freeland'in arkasında. Trudeau, yardımcısının “ismini ve halk nezdindeki prestijini lekeledikleri” gerekçesiyle 4 Rus diplomatı sınır dışı etti. Trudeu, bahse konu diplomatları “Freeland hakkında kaba hikayeler yayan Rus propagandacılar” olarak nitelemişti.

Öte yandan yeni dönemde NATO Genel Sekreteri Yardımcısı olarak Türkiye'nin eski BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu'nun da adı geçmekte.

Kaynaklar: The Guardian, Foreign Policy, The Spectator, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

NATO NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Kanada Jill Biden Hollanda