Zelenski'den tahıl sevkiyatıyla ilgili Türkiye açıklaması

son dakika Rusya Ukrayna Savaşı Rusya Ukrayna Türkiye
Zelenski'den tahıl sevkiyatıyla ilgili Türkiye açıklaması

Ukrayna lideri Zelenski tahıl sevkiyatıyla ilgili "Ukrayna tahıl sevkiyatına hazır, başlamak için Türkiye ve BM'den sinyal bekliyoruz" ifadelerini kullandı. Ukrayna Altyapı Bakanı da sürece dair önemli bilgiler verdi.

Ukrayna lideri Volodimir Zelenski tahıl ihracatının başlayacağı Çornomorsk limanını ziyaret etti. G7 ülkelerinin büyükelçileri de bölgedeydi. Tahıl sevkiyatlarıyla ilgili son durumu değerlendiren Zelenski "Biz tüm hazırlıklarımızı yaptık. Türkiye ve BM'den sinyal bekliyoruz" dedi.

Zelenski, tahıl sevkiyatına başlamak için İstanbul'daki müşterek koordinasyon merkezinden onay beklediklerini de söyleyerek "O sinyal verilince tahıl yüklü ilk gemi, Ukrayna'dan yola çıkacak" dedi.

Zelenski sözlerine şöyle devam etti:

"Küresel gıda güvenliğinin garantörü olmaya devam etmek bizim için önemlidir. Birileri (Rusya) Karadeniz'i bloke ederek başka devletlerin canını alırken bizse onların yaşamasına izin veriyoruz."

UKRAYNALI BAKANDAN ÖNEMLİ BİLGİLER

Ukrayna Altyapı Bakanı Kubrakov'dan da sürece dair önemli açıklamalar geldi. Kubrakov, "Çornomorsk ve Odessa limanlarında gemiler hazır, Yujni limanının da hafta sonuna kadar hazır olmasının umuyoruz. Ukrayna tahılını taşıyan ilk gemilerin bu hafta sonuna kadar ayrılmasını umuyoruz. 17 gemi halihazırda tahılla yüklendi. Ukrayna tahıl tahliyesine hazır ancak ilk sevkiyat için henüz tarih belirlenmedi. Eğer anlaşma işe yararsa tahıl fiyatlarını düşeceğine eminiz" dedi. 

TAHIL GEMİSİ HAZIR

Tahıl koridoru anlaşması kapsamında Ukrayna'dan Türkiye'ye tahıl taşıyacak ilk geminin yükleme işlemlerinin hafta sonunda tamamlanarak Türkiye'ye doğru yola çıkması bekleniyor.

Ukrayna'nın Chornomorsk limanında demirli olan Polarnet adlı kuru yük gemisinin kaptanı Ahmet Yücel Alibeyler Reuters'a yaptığı açıklamada, gemiye mısır yüklemesinin bugün başladığını ifade ederek, "(Yarın) yüklemeyi bitirmeyi planlıyorlar. Ondan sonra biz konvoy başı gemi olarak diğer gemilerle belirlenen tahıl koridorundan Türkiye'ye doğru intikale geçeceğiz" dedi.

Yola çıkması halinde gemi, geçen hafta imzalanan tahıl koridoru anlaşması kapsamında Ukrayna'dan uluslararası pazarlara tahıl taşıyan ilk gemi olarak.

Rusya'nın 24 Şubat'ta başlayan işgali sonucu dünyanın başlıca hububat üreticilerinden Ukrayna'nın ihracatı durma noktasına gelmişti. Arzdaki daralma sonucu yükselen tahıl fiyatları yoksul ülkeler başta olmak üzere dünya genelinde sorun yarattı.

Türkiye'nin arabuluculuğu ile Birleşmiş Milletler tarafından sağlanan tahıl koridoru anlaşması ile Ukrayna'dan buğday, arpa, ayçiçeği başta olmak üzere ziraat ürünleri ihracatı tekrar başlayacak.

Ticaret gemilerinin güvenli koridorlarla Türkiye'ye ulaşmasına ve sonrasında uluslararası pazarlara ilerlemesine imkan veren anlaşmanın uygulamaya alınması için müşterek harekat merkezi hafta içinde faaliyete geçti.

Ukraynalı makamların verdiği bilgiye göre Chornomorsk limanında yaklaşık 580 bin ton Ukrayna tahıl yüklü 16 gemi hareket etmeyi bekliyor.

Anlaşma Ukrayna'nın Chornomorsk, Odesa ve Pivdennyi limanlarını kapsıyor.

 

 

Kaynak: Reuters

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski BM Güvenlik Konseyi Rusya ukrayna Dünya haberleri tahıl sevkiyatı