Son dakika! Ukrayna'dan barış anlaşması ve referandum açıklaması

Dünya haberleri Rusya Ukrayna Savaşı
Son dakika! Ukrayna'dan barış anlaşması ve referandum açıklaması

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, barış anlaşması ve referanduma dair açıklama yaptı. Podolyak, iki kritik konu için işgalin başladığı 23 Şubat öncesine dönüşe işaret etti. Rusya ise, Donbas ve Kırım konusunda tutumlarının aynı olduğunu duyurdu.

Ukrayna'nın müzakere heyetinde yer alan Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, "Rusya ile varılacak barış anlaşması, Rus askerlerinin 23 Şubat'taki pozisyonlarına çekilmesinden sonra ulusal referanduma sunulacak" dedi.

Öte yandan, Ukrayna heyetinin bugün Türk yetkililerle askeri teknik konularla ilgili bir işbirliği görüşmesi yapacakları aktarıldı.

MEDİNSKİY: DONBAS VE KIRIM TUTUMUMUZ AYNI

Ukrayna heyeti ile görüşmelerdeki Rus heyetinin başkanı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Müşaviri Vladimir Medinskiy, İstanbul’da yapılan müzakerelerde, Ukrayna'nın ilk kez Rusya ile gelecekte normal ilişkiler kurmak için bazı koşulları yerine getirmeye hazır olduğunu gösterdiğini söyledi.

Medinskiy, yaptığı videolu açıklamada, Rusya ve Ukrayna arasında ateşkesin sağlanması için İstanbul’da gerçekleştirilen müzakerelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Dün yapılan müzakerelerde yıllardan sonra Kiev yetkililerinin ilk kez Rusya ile anlaşmaya hazır olduklarını ifade ettiklerini belirten Medinskiy, "Bize gelecekteki olası bir anlaşmanın, kağıt üzerinde yazılı olduğu anlaşmanın ilkelerini teslim ettiler. Bu kağıtta NATO’ya katılmayı reddetme, Ukrayna’nın tarafsız statüsünü sabitleme, nükleer silahlar ve diğer kitle imha silahlardan vazgeçme yer alıyor.” ifadelerini kullandı.

Medinskiy, Ukrayna’nın teklifleri arasında yabancı askeri birlikler ve üslerin ülkeye konuşlandırılmasının reddedilmesi ve Rusya da dahil olmak üzere garantör devletlerin rızasıyla Ukrayna'da askeri tatbikatlar yapma zorunluluğunun da bulunduğunu söyledi.

Ukrayna’nın gelecekte Rusya ile normal ilişkiler kurmak istediğini aktaran Medinskiy, "Dün Ukrayna tarafı, Rusya ile gelecekte normalleşme ve iyi komşuluk ilişkileri kurmak için bir dizi önemli koşulu yerine getirmeye hazır olduğunu ilk kez yazılı olarak kaydetti.” dedi.

Rusya’nın Kırım ve Donbas ile ilgili "ilkeli tutumunun" değişmediğini vurgulayan Medinskiy, Ukrayna'nın tekliflerde belirtilen tüm yükümlülükleri yerine getirmesi halinde ülkede NATO askeri alanı oluşma tehdidinin ortadan kalkacağını dile getirdi.

Dün, Türkiye’nin Rusya ile Ukrayna arasındaki ara buluculuk girişimleriyle İstanbul’da iki ülke heyetleri arasında ateşkesin sağlanması amacıyla yüz yüze müzakerelerin 4'üncüsü düzenlenmişti.

Yüz yüze müzakereler, İstanbul’dan önce 3 defa Belarus’ta gerçekleşmişti.

"RUS GÜÇLERİ SALDIRILARA YENİDEN BAŞLAMAYA HAZIRLANIYOR"

Öte yandan, Ukrayna Savunma Bakanlığı Sözcüsü, "Rus güçleri saldırılara yeniden başlamaya hazırlanıyor. Rusya'nın ana amacı Ukrayna'nın doğusundaki Ukrayna güçlerini kuşatmak. Rus güçleri hala Mariupol'ü ve diğer kentlerle kasabaları ele geçirmeye çalışıyor. Rus güçlerinin Kiev ve Çernigov çevresinden geniş çaplı olarak çekildiğini göremiyoruz" açıklamasında bulundu. 

Tarafların açıklamalarından özetle, İstanbul'daki Rusya-Ukrayna müzakerelerinden çıkanlar şöyleydi:

UZLAŞILAN NOKTALAR

- Ukrayna NATO'ya üye olmayacak.

- Ukrayna nükleer silah sahibi olmayacak.

- Ukrayna'nın AB'ye katılımına karşı çıkılmayacak.

- Ukrayna'ya güvenlik garantileri sağlanacak.

- Rusya Kiev ve Çernigov'da saldırılarını azaltacak.

UKRAYNA'NIN GÜVENLİK GARANTİSİ TEKLİFİ

- Hedef Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve güvenliğini diplomatik yolla sağlamak.

- Türkiye, ABD, İngiltere, Çin, Fransa, Almanya, Polonya, İsrail ve Kanada garantör olacak.

- Ukrayna saldırıya maruz kalırsa 3 gün içinde acil istişare talep edecek.

- İstişareler diplomatik çözüm getirmezse garantör ülkeler Ukrayna'ya askeri yardım, silah sağlayacak.

- Garantör ülkeler Ukrayna'nın AB üyeliğine de destek verecek.

BARIŞ ANLAŞMASI NASIL UYGULANACAK?

- Ukrayna'ya göre imzalanması için önce ateşkes sağlanmalı.

- Anlaşma Ukrayna'da referanduma sunulacak.

- Garantör ülkeler ve Ukrayna parlamentolarında da onaylanacak.

Kaynak: Reuters

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak Rusya Ukrayna müzakereleri