Son Dakika! Tarih 8 Mart 2022! Rusya Ukrayna savaşının 13. günü! Rus ordusunun yüzde 100'ü Ukrayna topraklarında! Dakika dakika yeni gelişmeler

Gündem haberleri son dakika Ukrayna Rusya Rusya Ukrayna Savaşı

Rusya-Ukrayna savaşının 13. gününde de bombardıman devam ediyor. Rus ordusunun yüzde 100'ü artık Ukrayna topraklarında. Kiev, Mariupol, Harkiv ve Sumi kentlerinde insani koridor oluşturuldu, tahliyeler gerçekleştiriliyor. İşte dakika dakika yeni gelişmeler

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları 13. gününde. Barış görüşmelerinin 3. turundan da sonuç çıkmadı. Savaşın başından bu yana ilk kez başkanlık ofisinden halka seslenen Zelenski "müzakerelere devam" mesajı verdi. Rusya, sivillerin tahliyesi için başkent Kiev dahil 5 kentte geçici ateşkes ilan etti. İşte dakika dakika canlı olarak yeni gelişmeler...

*Haberimiz yeni gelişmelerle ilgili anlık güncellenmektedir. Son dakika gelişmelerinden haberdar olmak için lütfen sayfayı yenileyin... 

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞINI 13. GÜNÜNDE DAKİKA DAKİKA YENİ GELİŞMELER

STARBUCKS, RUSYA'DAKİ FAALİYETLERİNİ DURDURDU

 

Kahve devi Starbucks, Rusya'daki tüm ticari faaliyetlerini askıya aldığını duyurdu.

ABD: POLONYA KARARI KENDİSİ ALDI

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland: Polonya MİG-29 uçaklarını ABD'nin kontrolüne bırakma kararını Washington'a danışmadan aldı.

RUSYA'DAN ATEŞKES AÇIKLAMASI

 Reuters'ın, Rus haber ajansı TASS'a dayandırdığı haberine göre, Rusya, yarın sabah 10'dan itibaren ateşkes uygulayarak Kiev, Harkov ve diğer kentlerden insani koridor oluşturacak. Kiev, Çernigov, Sumi, Harkov ve Mariupol'de oluşturulacak insani koridorlara ait bilgiler Ukrayna Başbakan yardımcısına gönderilecek.

POLONYA: BUGÜN 100 BİNDEN FAZLA KİŞİ UKRAYNA'DAN POLONYA'YA GİRİŞ YAPTI

 Polonya: Bugün saat 19.00'a kadar 100.000'den fazla insan Ukrayna'dan Polonya'ya geçti. 24 Şubat tarihinden beri Ukrayna'dan Polonya'ya geçenlerin sayısı 1.27 milyona ulaştı. Bu insanların %92'si Ukrayna vatandaşı, yaklaşık %90'ı çocuklu kadınlar. Erkekler ailelerini sınır kapılarına getirirler ve Ukrayna için savaşmak için geri dönerler.

POLONYA DIŞİŞLERİNDEN FLAŞ AÇIKLAMA

Polonya Dışişlerinden, "Polonya envanterindeki tüm Mig-29 savaş uçaklarını Rammstein hava üssüne konuşlandırmaya ve ücretsiz olarak ABD'nin kullanımına sunmaya hazırdır. Bunun karşılığında ABD'den Polonya'ya benzer operasyonel kapasiteye sahip 2. el savaş uçağı sağlamasını talep ediyoruz. Mig-29 savaş uçaklarına sahip diğer NATO üyeleri de aynı şekilde davranmalı" açıklaması yapıldı.

PUTİN, ÖZEL EKONOMİK TEDBİRLERİ İÇEREN KARARNAMEYİ İMZALADI

 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın güvenliğini korumak için ithalat ve ihracatı kısıtlayan özel ekonomik tedbirleri içeren kararnameyi imzaladı.

BİDEN, ENERJİ İTHALATINI YASAKLAYAN KARARNAMEYİ İMZALADI

 Biden, Rusya'dan petrol, LNG ve kömür ithalatını yasaklayan kararnameyi imzaladı. Kararnameyle, Rusya'nın enerji sektörüne yönelik yeni ABD yatırımları da yasaklandı.

SUMİ KENTİNDEN TAHLİYE EDİLENLERLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Sumi Valisi: Vilayet merkezinden yaklaşık 3 bin 500 kişi tahliye edildi. Alınan son habere göre,Ukrayna Başbakan Yardımcısı, Sumi bölgesinden 5 bin sivil tahliye edildiğini duyurdu. 

HARKOV'DA 1 GÜNDE 24 SİVİL ÖLDÜ

 Ukrayna polisi, Harkov'un doğusunda son 24 saatte 27 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. 

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da toplam 2 bin 581 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini bildirdi.

DIŞİŞLERİ'NDEN TÜRK VATANDAŞLARININ TAHLİYESİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Bugün Herson, Sumi, Zaporijya, Çaplinka, Odessa, Lviv ve Kiev’den 699 kardeşimiz daha yola çıktı. Yolunuz açık olsun. Tahliye ettiğimiz vatandaşlarımızın sayısı 13 bin 120 oldu. Vatandaşlarımızın güvenli tahliyesi için planlamalarımız devam ediyor.

İNGİLTERE'DEN RUS ENERJİSİ KARARI

 İngiltere Çalışma, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanı Kwarteng: "İngiltere, 2022 sonuna kadar Rus petrol ve petrol ürünlerinin ithalatını aşamalı olarak durduracak."

 

CIA: BİRKAÇ HAFTA ÇOK AĞIR GEÇECEK

CIA Direktörü Burns, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna planlarında yanıldığını, bu ülkedeki saldırılarını artıracağını ve gelecek birkaç haftanın "çok ağır" geçeceğini söyledi.

PUTİN İLE BENNETT GÖRÜŞTÜ

Kremlin: Rusya Devlet Başkanı Putin ve İsrail Başbakanı Naftali Bennett telefonda görüştü. 

2 İLA 4 BİN ARASINDA RUS ASKERİ ZAYİATI OLDUĞUNU TAHMİN EDİYORUZ

ABD Savunma İstihbarat Ajansı Direktörü Berrier: Ukrayna'da 2 ila 4 bin arasında Rus askeri zayiatının olduğunu tahmin ediyoruz.

STOLTENBERG'TEN AÇIKLAMA

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, yaptığı açıklamada, Putin'in NATO'yu ve Ukrayna'yı ciddiye almadığını söyledi. 

UKRAYNA SAĞLIK BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

 Ukrayna Sağlık Bakanı: Rus saldırıları nedeniyle 61 hastane faaliyet gösteremiyor.

CIA'DEN AÇIKLAMA

 CIA Direktörü: Savaşta bugüne kadar 2 bin ile 4 bin arasında Rus askeri öldürüldü. Ukrayna'da gelecek bir kaç hafta çok kötü geçecek.

RUS HALKI ENDİŞELİ

 Rus halkı, yaptırımların yanı sıra ülkeden ayrılma kararı alan çok sayıda şirketin ülkede sorunlar yaratacağını düşünürken, yaşanabilecek sıkıntılardan ötürü endişe duyuyor. Batılı ülkelerin Rus ekonomisine yönelik uyguladığı kapsamlı yaptırımların yanı sıra, çok sayıda uluslararası şirket de ülkedeki ofis ve fabrikalarını kapatarak faaliyetlerini durdurma kararı alıyor. Rusya’da yaptırımlar nedeniyle yabancı yatırımların hızla azaldığı bu dönemde, Rus vatandaşları istihdamda ve icra ettikleri mesleklerde sorun yaşayacaklarından ötürü kaygı duyuyor.

TANKLAR İLERLİYOR

Ukrayna'da Mikolayiv bölgesindeki Snigirövka'da tankların ilerleyişi kameraya yansıdı. 

Son Dakika! Tarih 8 Mart 2022! Rusya Ukrayna savaşının 13. günü! Rus ordusunun yüzde 100'ü Ukrayna topraklarında! Dakika dakika yeni gelişmeler - Resim : 2

TANKLAR TAHLİYE SIRASINDA GİRMEYE ÇALIŞTI

Rus tankları, siviller insani koridordayken Mariupol'e girmeye çalıştı.

RUSYA'DAN TAHLİYE AÇIKLAMASI

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'dan sivillerin tahliyesi için 10 rota önerdiklerini belirterek, 'Kiev sadece Sumı-Poltova güzergahını onayladı.' dedi. Ayrıca açıklamada Sumı'dan 723 kişi tahliye edildiği, 576 kişi Hindistan uyruklu olduğu söylendi.

ABD'DEN PETROL YASAĞI AÇIKLAMASI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Rusya'dan petrol ithalatına yasak getirilmesini yönetim içinde tartışıyoruz" dedi. 

GÖZLER BIDEN'A ÇEVRİLDİ

ABD Başkanı Joe Biden, TSİ 18:45'te Rusya'ya karşı yeni yaptırımları açıklayacak. ABD basınına göre Rus petrolüne alım yasağı getirildiğini duyuracak. 

471 SİVİL ÖLDÜ, 861 KİŞİ YARALANDI

 BM İnsan Hakları Ofisi: Ukrayna'daki savaşta 474 sivil hayatını kaybetti, 861 kişi yaralandı.

BAKAN AKAR, RUS MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rus mevkidaşı Sergey Şoygu ile telefonda Ukrayna meselesini görüştü. 

PETROL YASAĞI İDDİASI

Bloomberg'in bir muhabiri attığı bir tweet'te, ABD'nin Rusya'dan petrol ithalatını yasaklayacağını ve bu açıklamanın bugün yapılabileceğini belirtti.

Son Dakika! Tarih 8 Mart 2022! Rusya Ukrayna savaşının 13. günü! Rus ordusunun yüzde 100'ü Ukrayna topraklarında! Dakika dakika yeni gelişmeler - Resim : 4

HOLLANDA'DAN NATO'NUN DOĞU KANADINA ASKERİ SEVKİYAT

Hollanda hükümeti, NATO'nun doğu kanadını güçlendirmek adına Slovakya'ya Patriot hava savunma sistemi ve 150 asker göndereceğini duyurdu.

MÜLTECİLERİN SAYISI 2 MİLYONA YAKLAŞTI

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Ukrayna'dan komşu ülkelere geçen mülteci sayısının 2 milyona ulaştığını duyurdu.

NATO'DAN YENİ AÇIKLAMA: PUTIN BÜYÜK BEDEL ÖDÜYOR

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Putin'e büyük bedel ödeteceğimiz söyledik ve şimdi bu bedeli ödüyor. Rusya dünya arenasından tam olarak tecrit edildi" dedi.

SUMI'DA ÇATIŞMALAR DURDU

 Ukrayna'nın Sumı kentinde çatışmaların durmasıyla tahliye konvoyu yeniden yola koyuldu.

Son Dakika! Tarih 8 Mart 2022! Rusya Ukrayna savaşının 13. günü! Rus ordusunun yüzde 100'ü Ukrayna topraklarında! Dakika dakika yeni gelişmeler - Resim : 7

"RUS GÜÇLERİ ATEŞ AÇIYOR"

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Rus güçleri Mariupol'den tahliye rotasına ateş açıyor" denildi. 

Son Dakika! Tarih 8 Mart 2022! Rusya Ukrayna savaşının 13. günü! Rus ordusunun yüzde 100'ü Ukrayna topraklarında! Dakika dakika yeni gelişmeler - Resim : 8

AB'NİN YAPTIRIMLAR LİSTESİ GENİŞLEYECEK

Avrupa Komisyonu, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden dolayı bazı Rus oligarklarına, siyasetçilerine ve Belarus'taki bazı bankalara yeni yaptırım hazırladı.

RUS SABOTAJCILAR SİVİLLERİN ARASINA KARIŞIYOR

İrpin'de tahliyeler sürerken Ukrayna güçleri, “Rus sabotajcıların” sivillerin arasına karışıp Kiev tarafına geçmesini önlemek için tahliye edilenlere kimlik veya pasaport kontrolü yapıyor. Zorlu yolculuğun ardından yolun karşısına geçirilen siviller, burada bekleyen ambulanslarla otobüslerin olduğu bölgeye getiriliyor. Oradan da güvenli bölgelere yolculuk başlıyor.

TÜRKİYE'NİN KİEV BÜYÜKELÇİLİĞİ'NDEN TAHLİYE AÇIKLAMASI

Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, "Sumy’deki kıymetli vatandaşlarımızın dikkatine, Tahliyeler Sumy’de “Zamostianskaya 5” (Замостянская улица 5) adresinden yapılacaktır. Sumy’deki tüm vatandaşlarımızın bu adrese ivedilikle intikal etmeleri önemle rica olunur" denildi. 

ZELENSKİ'DEN BARİKAT ÖNÜNDE MESAJ

 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Kiev'de bir barikat önünde video ile mesaj verdi. 

MARIUPOL-ZAPORIJYA'DAKİ İNSANİ KORİDOR FAALİYETTE

Ukrayna Başbakanlığı: Mariupol-Zaporijya istikametindeki insani koridor faaliyete geçti

KOMŞU ÜLKELERE GEÇENLERİN SAYISI 2 MİLYONA ULAŞTI

 BM, Ukrayna'dan komşu ülkelere geçen mülteci sayısının 2 milyona ulaştığını duyurdu.

Son Dakika! Tarih 8 Mart 2022! Rusya Ukrayna savaşının 13. günü! Rus ordusunun yüzde 100'ü Ukrayna topraklarında! Dakika dakika yeni gelişmeler - Resim : 10

RUSYA'DAN ABD'YE YÖNELİK AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "ABD, soğuk savaş dönemindeki gibi barış içinde birlikte yaşam ilkesine geri dönmeli" denildi. 

ZELENSKİ'DEN DONBAS VE KIRIM AÇIKLAMASI

 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Kırım ve Donbass cumhuriyetlerinin tanınma olasılığıyla ilgili bir soruya "Bunu tartışabilir ve oradaki insanların nasıl yaşayacakları konusunda bir uzlaşma bulabiliriz" yanıtını verdi.

"RUS BİRLİKLERİ KİEV YAKINLARINDA"

Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Vadim Denisenko: Rus birlikleri Kiev yakınlarına yığınak yapıyor. Ukrayna ordusu teyakkuzda, Kiev'e saldırı girişimleri önleniyor. Rus askerleri sadece yağma yapmıyor, sivillere de ateş açıyor. Bu tarih boyunca Rus ordusunun kendi ölülerini almayı reddettiği ilk savaş oldu.

KİEV YÖNETİMİNDEN AÇIKLAMA

Kiev Yönetimi: Gece Kiev'de sessizce geçti. dükkanlar, eczaneler, tüm iletişim altyapısı çalışıyor.
Kara ve metro ulaşımı, yalnızca belirli güzergahlarda azaltılmış şekilde 8:00 - 19:00 saatleri arasında çalışıyor. Kamu sektörü çalışanları, ısıtma şebekeleri ve kanalizasyonların işletilmesini destekliyor. Şehirde elektrik ve iletişim var. Tüm hastaneler savaş modunda çalışıyor.

RUSYA'DAN TÜRKİYE AÇIKLAMASI

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova: Ukrayna ile Türkiye'de müzakerelere hazırız, tek sorun Ukrayna'nın buna ne kadar yetkin olacağı

2 BİN 482 ASKERİ ALTYAPI İMHA EDİLDİ

 Rusya Savunma Bakanlığı, operasyon sırasında Ukrayna'nın 2.482 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini ayrıca Ukrayna Hava Kuvvetlerine ait iki adet MiG-29 tipi helikopter ve bir Su-27 uçağı vuruldu. Jitomir yakınlarındaki Ozernoye havaalanını yüksek hassasiyetli silahlarla devre dışı bırakılğını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya şöyle devam edildi:

7 Mart'ta Ukrayna topraklarında 158 askeri tesis imha edildi. Rusya saat 10:00'dan itibaren sessizlik rejimine (ateşkes) geçti. Kiev, Çernigov, Sumı, Harkov ve Mariupol'dan insani koridorlar açıldı.

"SİVİLLER 11'DE TAHLİYE EDİLECEK"

Ukrayna Başbakanlığı: Sumi şehrinde bugün insani koridor açılmalı. Siviller TSİ 11:00'den itibaren otobüslerle tahliye edilecek

"HİÇBİR ROTA KABUL EDİLMEDİ"

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irına Vereşuk: Bugün Sumı bölgesinde insani yardım koridoru uygulamaya geçmeli. Sumı - Golubovka - Lohvitsa - Lubnı - Poltava rotasından bahsediyoruz. Başka hiçbir rota kabul edilmedi.

SUMI'DAKİ YIKIM KAMERALARA YANSIDI

Rusya ve Ukrayna savaşı 13. gününe girerken, Ukrayna'nın Sumı kenti gece boyunca bombaların hedefi oldu. Sumı'de yaşanan yıkım ise kameralara yansıdı.

BM'DEN DENIS KIREEV'İN ÖLDÜRÜLMESİYLE İLGİLİ SORUŞTURMA ÇAĞRISI

 BM , Rusya ile müzakerelerde bulunan ilk Ukrayna heyetinin bir parçası olan Denis Kireev'in öldürülmesiyle ilgili soruşturma açılması çağrısında bulundu .

DENİS KİREEV

1,7 MİLYON KİŞİ UKRAYNA'DAN AYRILDI

 BM: 8 Mart itibariyle 1,7 milyon kişi Ukrayna'dan ayrıldı. 1 milyondan fazla insan Polonya'ya, 180.000 kişi Macaristan'a ve 128.000'den fazla kişi Slovakya'ya gitti

SUMI'DA BOMBARDIMAN

 Ukrayna Basını: Sumı'ya düzenlenen bombardımanda ilk verilere göre 2'si çocuk 9 kişi öldü. Harkov'da ise 4 çocuk saldırılar nedeniyle hayatını kaybetti. Mikolayiv'de Rus ordusunun saldırıları sonucu 4 sivil öldü 

RUS GENERAL GERASİMOV ÖLDÜRÜLDÜ İDDİASI

 Ukrayna Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Müdürlüğü, Rus Ordusu Tümgenerali Vitaly Gerasimov'un Harkov yakınlarında öldürüldüğünü iddia etti.

ZELENSKİ: KİMSEDEN KORKMUYORUM

 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de kaldığını ve kaçmadığını belirterek, "Kimseden korkmuyorum" dedi.

 

Kaynak: Haber Global TV

Rusya ukrayna son dakika Gündem haberleri Rusya Ukrayna savaşı