Savaşta 12. gün! İsrail ordusunun Gazze'deki hastaneyi hedef almasının ardından bölgede çatışmalar şiddetlendi!

Gazze Dünya haberleri İsrail son dakika Filistin

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalar 12. gününde devam ederken, İsrail güçleri, Gazze'de bir hastaneyi hedef aldı. Çok sayıda sivil hayatını kaybetti. Dünyadan açıklamalar peş peşe geliyor.

Son Dakika Haberi.. İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalar 12. gününde devam ederken, İsrail güçleri, akşam saatlerinde Gazze'de bir hastaneyi hedef aldı. Gazze Sağlık Bakanlığı, hava saldırısında 471 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıyı "savaş suçu" olarak nitelendirdi. Hamas ise "Bu bir soykırımdır" ifadesini kullandı. Saldırının ardından Filistin'de 3 günlük yas ilan edildi.

18 EKİM İSRAİL-HAMAS SAVAŞINDA DAKİKA DAKİKA YENİ GELİŞMELER

BIDEN: HAMAS'IN HASTANEYİ KASTEN BOMBALADIĞINI SÖYLEMİYORUM

ABD Başkanı Biden: Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Refah sınır kapısının 20 tırın geçişi için açılmasını onayladı. Hamas'ın hastaneyi kasten bombaladığını söylemiyorum.

PENTAGON: HASTANE SALDIRISINA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME AÇIK KAYNAKLARA DAYANIYOR

 ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Başkan Joe Biden'ın, Gazze'de el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yapılan saldırıda "İsrail'in sorumlu olmadığı" yönündeki açıklamasının "açık kaynaklara" dayandığını bildirdi.

Pentagon'dan AA'ya yapılan yazılı açıklamada, "Bilgi toplamaya devam ederken, havadan görüntülerin, müdahalelerin ve açık kaynak bilgilerin analizine dayanan mevcut değerlendirmemiz, dün Gazze'deki hastanede meydana gelen patlamadan İsrail'in sorumlu olmadığı yönündedir." ifadesi paylaşıldı. Açıklamanın sonunda, "Şu anda verebileceğimiz başka bir bilgi yok." denildi.

HİZBULLAH İSRAİL'DE YERLEŞİM BİRİMİNİ HEDEF ALDIĞINI DUYURDU

Hizbullah, Lübnan'ın güney sınırındaki İsrail yerleşim birimi Metula'ya saldırı düzenlediğini duyurdu. Hizbullah'tan yapılan açıklama İsrail’e ait Metula yerleşim birime uygun silahlarla saldırı düzenlendiği ifade edildi. Açıklamada başka detay paylaşılmadı.

İsrail-Filistin çatışması abluka altındaki Gazze Şeridi’nde şiddetli savaş halini alırken İsrail-Lübnan sınırı da yeniden ısındı. Bölge son günlerde İsrail ordusu ile Lübnan Hizbullahı arasında karşılıklı saldırılara sahne oluyor. Sınırdaki çatışmalarda 8 Ekim’den bu yana 10 Hizbullah mensubu öldü.

İSRAİL ORDUSU: LÜBNAN SINIRINDA 1 SAATTE 3 ÇATIŞMA YAŞANDI

 İsrail ordusu, Lübnan sınırında 1 saatte, 3 çatışmanın yaşandığını açıkladı.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail ordusunun Lübnan sınırındaki 3 mevzisine bir saat içinde hafif silahlarla ateş açıldı." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, İsrail ordusunun, Lübnan'dan ateş açılan bölgelere karşılık verdiği kaydedildi.

İSRAİL: MISIR'DAN GAZZE'YE İNSANİ YARDIM ULAŞTIRILMASINA ENGEL OLMAYACAĞIZ

İsrail, Mısır üzerinden abluka altındaki Gazze Şeridi’nin güneyine insani yardım ulaştırılmasına engel olmayacaklarını duyurdu.

İsrail Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail hükümetinin Genişletilmiş Güvenlik Kabinesinin, “ABD Başkanı Joe Biden'ın temel insani yardım talebi ışığında” oybirliğiyle aldığı kararlara yer verildi.

ERDOĞAN: ATEŞKES İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından İsrail-Filistin meselesine ilişkin yaptığı açıklamada, ateşkes için çaba sarf edileceğini belirterek, "Katliamdan failler kadar açıklamasıyla ateşe benzin dökenler de sorumludur" dedi.

İSRAİL GAZZE ŞERİDİ'NDE CAMİYE SALDIRDI: ÖLÜ VE YARALILAR VAR

 İsrail güçlerinin, Gazze Şeridi'nde bir camiye saldırı düzenlediği, olayda ölen ve yaralananların olduğu bildirildi. Gazze'deki İçişleri Bakanlığının Telegram hesabından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin orta kesimlerindeki Nuseyrat Mülteci Kampı'nda Ayn Calut Kuleleri yakınında bir camiyi hedef aldığı duyuruldu. Açıklamada, İsrail ordusunun saldırısı sonucu ölenlerin ve yaralananların olduğu kaydedildi.

BIDEN, İSRAİL SAVAŞ KABİNESİNİN TOPLANTISINA KATILDI

ABD Başkanı Joe Biden, Tel Aviv'de Binyamin Netanyahu başkanlığındaki İsrail savaş kabinesi üyeleriyle bir araya geldi.

İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, Biden'ın katıldığı toplantıda konuşan Netanyahu, Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin "bunun farklı türde bir savaş olacağını çünkü Hamas'ın farklı türde bir düşman olduğunu" söyledi.

"REHİNELER BIRAKILMADAN GAZZE'YE İNSANİ YARDIM OLMAYACAK"

İsrail Başbakanlık Ofisi: Rehineler serbest bırakılmadan İsrail'den Gazze'ye insani yardım olmayacak.

ABD'DEN VETO

ABD'nin BM temsilciliği, BM Güvenlik Konseyi'ne Brezilya'nın sunduğu İsrail ve Hamas arasında insani duraksama öngören karar tasarısını reddetti. Misyondan yapılan açıklamada "tasarıda İsrail’in meşru müdafaa hakkında atıf yapılmaması bizi hayal kırıklığına uğrattı" denildi.

FLAŞ AÇIKLAMA: İSRAİL BİR CAMİYE SALDIRI GERÇEKLEŞTİRDİ

Gazze’deki Nuseyrat mülteci kampında bir caminin vurulduğu ve saldırıda hayatını kaybedenler olduğu açıklandı. 

BIDEN: İSRAİL'E TEK BİR MESAJLA GELDİM, YALNIZ DEĞİLSİNİZ

ABD Başkanı Joe Biden, "İsrail’e tek bir mesajla geldim. Yalnız değilsiniz. Hamas’ın saldırılarının hiçbir mazereti yok. Hamas’ın saldırıları İsraillilerde derin yara bıraktı" dedi. 

7 Ekim sonrası yaşananlar için "İsrail’in 11 Eylül’ü" diyen Biden, "Diğer uluslar, düşman aktörler İsrail’e saldırmayı düşünmemeli" ifadelerini kullandı. 

Biden, gelecek hafta Kongre'den İsrail için benzeri görülmemiş bir destek paketi isteyeceğini söyledi.

BM'DEN "ORTA DOĞU'DA ACİL İNSANİ ATEŞKES" ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, sosyal medya hesabından bir mesaj paylaştı. Tüm bölgenin kaderi ve insanların hayatının tehlikede olduğu uyarısında bulunan Genel Sekreter, "Orta Doğu'da insanların çektiği korkunç acının azaltılması için acil insani ateşkes çağrısında bulunuyorum." ifadelerini kullandı.

BIDEN: ZOR SORULAR SORDUM

ABD Başkanı Joe Biden: Görüşmemiz sırasında Netanyahu'ya zor sorular sordum.

İSRAİL'İN HAN YUNUS'A DÜZENLEDİĞİ SALDIRIDA 12 FİLİSTİNLİ ÖLDÜ

  İsrail'in Gazze'nin Han Yunus bölgesine düzenlediği saldırıda 12 Filistinli öldürüldü.

BIDEN: AMERİKALILAR İSRAİL İLE YAS TUTUYOR

İsrail'de Başbakan Netanyahu ile görüşen ABD Başkanı Biden şu açıklamalarda bulundu:

"İsrail halkının cesareti ve yiğitliğini onurlandırmak için İsrail'de bulunmaktan gurur duyuyorum. Geçen hafta düzenlenen terör saldırılarının ardından Amerikalılar İsrail ile birlikte yas tutuyor. Pentagon'da bana gösterilen verilere dayanarak hastane patlamasını diğer ekibin işi olduğunu söyledim."

UCM'DEN 'FİLİSTİN' AÇIKLAMASI

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Filistin'deki durumla ilgili soruşturma yürüttüğünü belirterek, bu kapsamda İsrail ve Filistin'deki güncel olaylarla ilgili bilgi sahibi olanların UCM Savcılık Ofisi'ne (OTP) bildirimde bulunabileceği belirtti.

BLINKEN'DAN MAHMUD ABBAS'A TAZİYE TELEFONU

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Gazze Şehri'ndeki hastanede meydana gelen patlamada hayatını kaybeden sivil Filistinliler için ABD'nin derin taziyelerini iletmek üzere Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile konuştum" dedi. 

HASTANE SALDIRISINDA ÖLÜ SAYISI 471 OLARAK AÇIKLANDI

Gazze Sağlık Bakanı, El Ehli Arap Hastanesindeki İsrail katliamında 471 Filistinli öldürüldü açıklamasında bulundu.

GAZZE'DE ÖLÜ SAYISI 3478'E YÜKSELDİ

İsrail'in saldırıları sonucu Gazze'de hayatını kaybeden Filistinli sayısı 3478'e yükseldi.

GAZZE'NİN GÜNEYİNE YÖNELİK SALDIRIDA 12 ÖLÜ

İsrail güçlerinin, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentine düzenlediği hava saldırısında 12 Filistinli hayatını kaybetti.

Sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail, Han Yunus kentinde Filistinli "Ebu İshak" ailesinin yaşadığı eve hava saldırısı düzenledi. Saldırıda en az 12 Filistinli yaşamını yitirdi.

NETANYAHU'DAN YENİ AÇIKLAMA

 İsrail Başbakanı Netanyahu: Gazze'deki savaş farklı olacak, çünkü Hamas farklı bir düşman. İsrail sivilleri korumak için her şeyi yapacak

PUTİN'DEN GAZZE AÇIKLAMASI

 Rusya Devlet Başkanı Putin: "(İsrail’in hastane saldırısı) trajedi, korkunç bir olay ve felakettir."

İRAN'DAN İSRAİL'E KARŞI PETROL AMBARGOSU DAHİL "TAM AMBARGO" ÇAĞRISI

 İran Dışişleri Bakanlığının açıklamasına göre, İİT'nin Gazze'deki durumla ilgili olağanüstü toplantısına katılmak üzere Suudi Arabistan'ın Cidde kentine giden Abdullahiyan, burada İİT Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha ile bir araya geldi.

Abdullahiyan görüşmede, İsrail'in hastane saldırısı başta olmak üzere Gazze'de işlediği savaş suçlarını belgelemek ve bu suçların faili İsrailli yetkililerin uluslararası mahkemelerde yargılanmasına zemin hazırlamak için İİT bünyesinde bu konuyla ilgili hukuk ekibi oluşturulması gerektiğini kaydetti.

İranlı Bakan, İİT üyesi ülkeler tarafından İsrail'e karşı petrol ambargosu dahil "tam ambargo" uygulanması ve İsrail'in büyükelçilerinin sınır dışı edilmesi çağrısında bulundu.

İİT Genel Sekreteri Taha ise İsrail'in saldırılarına son vermek için İİT tarafından ortak tavır alınması gerektiğini belirtti.

İSLAMİ CİHAD'DAN YALANLAMA

Hareketten yapılan yazılı açıklamada, "İslami Cihad, Gazze'deki diğer direniş güçleri gibi ibadet yerlerini veya kamu tesislerini, özellikle de hastaneleri askeri merkezler, silah depoları veya roket fırlatmak için kullanmamaktadır."ifadelerine yer verildi.

İsrailli yetkililerin, Hareketin Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ni hedef aldığı yönündeki iddialarını "asılsız ve gerçek dışı" olduğu kaydedilen açıklamada, "Birkaç İsrailli yetkilinin günlerdir bu tehditleri medya aracılığıyla tekrarladığına" da işaret edildi.

HAMAS: HASTANE KATLİAMININ SORUMLULUĞU DOĞRUDAN İSRAİL'E AİTTİR

Hamas'tan, El-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırıyla ilgili yazılı bir açıklama paylaşıldı.

İsrail'in "yalan hikayeler uydurarak yaptığı katliamın gerçeğini saptırmaya çalıştığı" kaydedilen açıklamada, "Hastaneyi bombalamakla tehdit eden faşist işgal güçleri, 23 ambulansı vurdu; aileleriyle 25'ten fazla doktoru, 3 binin üzerinde Filistinli sivili öldürdü. Bu kişilerin yüzde 70'i çocuk ve kadındı." ifadesi kullanıldı.

İsrail'in şu ana kadar 120 bin konutu, içinde yaşayanların başına yıktığı aktarılan açıklamada, "hastane katliamının sorumluluğunun doğrudan İsrail'e ait olduğu" vurgulandı

Saldırının ABD'nin verdiği ve İsrail'den başkasının da sahip olmadığı silah gücü desteğiyle gerçekleştiği aktarılan açıklamada, Birleşmiş Milletler ve dünyadaki tüm ülkelere, İsrail ordusunun işlediği "bu suçu kınama" ve İsrail yönetiminin "kararlarıyla gerçekleştirilen saldırıları durdurma" çağrısında bulunuldu.

FİLİSTİN'DE CAN KAYBI 3300'E YÜKSELDİ

Filistin Sağlık Bakanlığı: İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 3 bin 300 kişi öldü, en az 13 bin kişi yaralandı.

SİSİ'DEN 'GAZZELİLER NECEF ÇÖLÜ'NE GÖNDERİLSİN' ÇAĞRISI

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi: İsrail isterse Gazze'deki Filistinlileri İsrail'deki Necef Çölü'ne gönderebilir ve savaş bitince yeniden Gazze' ye dönmelerini sağlayabilir.

BIDEN İSRAİL'DE

Pentagon'un İsrail'e destek açıklamasının ardından ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'e gitti.
Biden yoğun güvenlik önlemleri altında Tel Aviv'e iniş yaptı. Biden'ı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu karşıladı. İkilinin yakın teması dikkatlerden kaçmadı.

Savaşta 12. gün! İsrail ordusunun Gazze'deki hastaneyi hedef almasının ardından bölgede çatışmalar şiddetlendi! - Resim : 9

ALMANYA BAŞBAKANI: HASTANE SALDIRISI KAPSAMLI SORUŞTURULSUN

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşmek üzere Mısır'da bulunan Alman Başbakan Scholz, Gazze'deki hastane saldırısına ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Olayın kapsamlı şekilde soruşturulması şarttır." ifadesini kullandı.

Şansölye Gazze'deki hastanede meydana gelen patlamanın görüntülerinin kendisini dehşete düşürdüğünü de vurgulayarak "Masum siviller yaralandı ve öldürüldü. Düşüncelerimiz hayatını kaybedenlerin aileleriyle." ifadesine yer verdi.

Almanya Dışişleri Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Sivil hedefler, özellikle de hastalar ve sağlık personelinin bulunduğu tam teşekküllü bir hastane, hiçbir koşul altında hiç kimse tarafından saldırıya uğramamalıdır. Çatışmalarda siviller korunmalıdır." değerlendirmesinde bulunulmuştu.

RUSYA'DAN HASTANE SALDIRISIYLA İLGİL AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanlığı konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Gazze’deki hastaneye yapılan saldırı suçtur ve insanlığa aykırı bir eylemdir. İsrail saldırının arkasında olmadığını kanıtlamak için uydu görüntülerini paylaşmalı" ifadelerini kullandı.

İSRAİL HAVADAN VE DENİZDEN SALDIRIYOR

İsrail güçleri Gazze Şeridi'ndeki Cibalya bölgesi ve Nusayrat Mülteci Kampı ile Yermük ve Zeytun mahallelerine havadan ve denizden saldırılar düzenledi. Gazze'nin kuzeyindeki evlere düzenlenen hava saldırılarında yaklaşık 30 kişi yaşamını yitirdi.

Nusayrat Mülteci Kampı’nda bir ekmek fırınının hedef alındığı, saldırıda en az 2 Filistinlinin hayatını kaybettiği aktarıldı. Vurulan fırında, diğer bölgelerden kampa sığınan Filistinliler için ekmek üretildiği ifade edildi.

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'a düzenlenen saldırılarda da biri çocuk 3 Filistinli yaşamını yitirdi.

İSRAİL ORDUSUNDA ÖLEN ASKER SAYISI 304'E YÜKSELDİ

 İsrail ile Filistinli gruplar arasında çatışmaların başladığı 7 Ekim'den bu yana ölen İsrail askerlerinin sayısı 304'e yükseldi.

İsrail ordusu, Gazze çevresindeki Netiv HaAsara yerleşim bölgesinde Filistinli grup ile girilen çatışmada ölen 2 İsrail askerinin adını açıkladı.

SAĞLIK BAKANLIĞI GAZZE İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Bakan Koca, Gazze'de yaşanan insanlık dramıyla ilgili Bakanlık olarak harekete geçildiğini duyurdu.

BAKAN FİDAN: İRAN'IN DURDUĞU YERİ İYİ ANALİZ ETMEK GEREKİYOR

 İsrail-Filistin çatışmasında, İran'ın, hem askeri boyutu itibarıyla hem siyasi boyutu nedeniyle önemli bir "başlık" olduğunu belirten Fidan, "İran'ın durduğu yeri iyi analiz etmek gerekiyor." ifadesini kullandı.

BM'DEN ACİL ATEŞKES ÇAĞRISI

 BM Genel Sekreteri Antonio Guterres acil insani ateşkes çağrısında bulundu

"BAPTİST HASTANESİ KATLİAMI BENZERSİZ VE TARİF EDİLEMEZ"

 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı sosyal paylaşım sitesinde, Bakanlık Sözcüsü el-Kudra'nın el-Ehli Baptist Hastanesinde saldırı sonrasındaki duruma ilişkin yaptığı açıklamalara yer verildi.

"Baptist Hastanesi katliamı benzersiz ve tarif edilemez" değerlendirmesini yapan Kudra, hastanede saldırıya maruz kalanların durumunu şu ifadelerle aktardı:

"Yüzlerce kurban hastaneye ulaştı ve acil yardım ekipleri halen ceset parçalarını çıkarmaya çalışıyor. Kurbanların çoğu, çocuklar ve kadınlardı. Kurbanların bir kısmı kafaları kopuk, parçalanmış vücutları ve iç organları dışarı çıkmış şekilde geldi."

Kudra, kurbanların ve yaralıların sayısının, sağlık ekiplerinin ve ambulansların kapasitesini aştığına dikkati çekerek, "Doktorlar yerde ve koridorlarda anestezi olmaksızın ameliyatlar yapıyordu." dedi.

Çok sayıda kişinin halen ameliyat olmayı beklediğini aktaran Kudra, sağlık ekiplerinin yoğun bakımdaki diğer kişilerin hayatını kurtarmaya çalıştığına dikkati çekti.

Kudra, Gazze'de sağlık imkanlarının tükenmek üzere olduğunu "Tedavi imkanlarının fiilen tükendiğini ilan etmeye birkaç saat kaldı" ifadeleriyle dile getirdi.

Savaşta 12. gün! İsrail ordusunun Gazze'deki hastaneyi hedef almasının ardından bölgede çatışmalar şiddetlendi! - Resim : 14

Kaynak: AA

son dakika İsrail Hamas gazze filistin Dünya haberleri