Rusya'nın Ukrayna işgali 16. günde de sürüyor!

Dünya haberleri son dakika Ukrayna Rusya Rusya Ukrayna Savaşı

24 Şubat'ta Putin'in talimatıyla başlatılan işgal, 16. günde. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasındaki çatışma ve bombardımanlar yaşanıyor. Rusya sahada istediği hızda ilerleyemezken, Batı dünyasından yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor. İşte dakika dakika yeni gelişmeler...

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı işgal 16. gününe girdi. Küresel sonuçları olan savaşın yakın zamanda sona ereceğine dair işaret yok. Rusya Devlet Başkanı Putin, yıkıcı yaptırımlara rağmen "operasyona devam" sinyali verdi.

Rusya başkent Kiev'i ele geçirmek için son hazırlıklarını yapıyor. Uydu fotoğraflarına göre Kiev'in kuzeybatısında görülen Rus askeri konvoyu büyük ölçüde dağıldı. Birlikler ayrı gruplar halinde Kiev yakınındaki bölgelere konuşlandı. Yeni bir saldırı için mevzi aldıkları sanılıyor.

*Haberimiz yeni gelişmelerle ilgili anlık güncellenmektedir. Son dakika gelişmelerinden haberdar olmak için lütfen sayfayı yenileyin... 

RUSYA UKRAYNA SAVAŞININ 16. GÜNÜNDE DAKİKA DAKİKA YENİ GELİŞMELER

PUTİN VE LUKAŞENKO ANLAŞTI

 Belarus Devlet Ajansından aktarılan habere göre, Putin ve Lukaşenko, Rusya'nın Belarus'a modern silahlar temin etmesi konusunda anlaştı.

UKRAYNA'DAN TAHLİYE AÇIKLAMASI

 Ukrayna kaynaklarından alınan bilgiye göre, Rus güçleri cuma günü ateşkesi ihlal etti ve tahliyelere mani oldu. Mariupol'den kimse tahliye edilemedi.

UKRAYNA: BELARUS ASKERİ SINIRI GEÇERSE KARŞILIK VERİRİZ

Ukrayna: İtidal gösteriyoruz ama 1 Belarus askeri bile sınırı geçerse karşılık veririz.

BAKAN AKAR, UKRAYNALI MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile görüştü. 

Görüşmede AKAR tarafından can kayıplarının artmaması için bir an evvel ateşkes ilan edilmesinin ve sivillerin tahliyesi için insani koridorların açık tutulmasının önemi vurgulandı.

Ayrıca AKAR tarafından Türkiye’nin Ukrayna’ya insani yardımın ulaştırılması ve barışın tesisi için üzerine düşeni yapmaya devam edeceği bir kez daha ifade edildi.

HARKOV VALİSİ: RUSYA, TAHLİYELERİ ENGELLEDİ

 Harkov Valisi: Rusya, İzyum kentinden tahliyeleri yine engelledi.

YOUTUBE'DAN 'RUSYA' KARARI

 Youtube, Rusya devleti tarafından desteklenen medya kanallarının yayınlarını engelleme kararı aldı.

UKRAYNA'NIN 56 SAVAŞ UÇAĞI KALDI

 ABD'li yetkili: Ukrayna'nın 56 savaş uçağı kaldı. 

UKRAYNA: RUS SALDIRILARINDA BİN 582 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

 Mariupol Şehir Konseyi'nden alınan bilgiye göre, Rusya'nın bombardımanı ve ablukasında 1.582 sivil öldürüldüğünü açıkladı. 

ZELENSKİ, POLONYA MECLİSİNE SESLENDİ

 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Polonya Meclisine seslendi. Zelenski, açıklamalarında, "Avrupa'yı bu saldırılardan korumalıyız" dedi.

BİDEN, RUSYA'YA YENİ YAPTIRIMLARI AÇIKLADI

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'ya yeni yaptırımları açıkladı. Biden, Rusya'nın ABD, AB ve G7 ülkeleri tarafından ticarette en çok tercih edilen ulus statüsünün iptal edileceğini söyledi.

ZELENSKİ VE BIDEN TELEFON GÖRÜŞMESİ YAPTI

 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile ABD Başkanı Joe Biden bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Zelenski, "Biden'a savaş alanındaki durumun değerlendirmesini anlattım. Rusya'nın sivil halka karşı işlediği suçlar hakkında bilgi verdim. Ukrayna'nın savunmasını desteklemek ve Rusya'ya karşı yaptırımları artırmak için ek adımlar üzerinde anlaştık" dedi. 

BATILI YETKİLİLER, UKRAYNA'DA 3'ÜNCÜ ÜST DÜZEY RUS KOMUTANIN ÖLDÜRÜLDÜĞÜNÜ DOĞRULADI

Guardian gazetesinden aktarılan habere göre, Ukrayna'da üçüncü üst düzey Rus komutanın öldürüldüğü Batılı yetkililer tarafından teyit edildi.

RUSYA, INSTAGRAM'A ERİŞİMİ KISITLADI

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu, Meta şirketine ait Instagram uygulamasının kısıtlandığını açıkladı.

MACRON İLE SCHOLZ PUTİN İLE GÖRÜŞECEK

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Almanya Başbakanı Scholz önümüzdeki saatlerde Putin ile yeniden görüşecek.

RUSYA: UKRAYNA 10 İNSANİ KORİDORDAN SADECE 2'SİNİ ONAYLADI

Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna teklif ettiğimiz 10 insani koridordan sadece 2'sini onayladı.

AKAR VE ŞOYGU ARASINDA KRİTİK GÖRÜŞME

Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu telefonda görüştü. İki bakan, Ukrayna'da bulunan Türklerin insani koridorlar üzerinden tahliyesini istişare etti.

Ukrayna’daki son gelişmelerin ele alındığı görüşmede, Bakan Akar tarafından; Rus limanlarında bekleyen sivil gemilerin Türkiye’ye emniyetle gelmesi için verilen desteğin ve tahliyeler için insani koridor açılmasının önemi belirtildi. Daha fazla can kaybının yaşanmaması için acilen ateşkes ilan edilmesine olan ihtiyaç vurgulandı. İnsani yardım konusunda her türlü desteği sağlamaya çalışan Türkiye’nin bölgede barışın temini için bundan önce olduğu gibi bundan sonra da üzerine düşeni yapmaya hazır olduğu bir kez daha ifade edildi.

TÜRK BÜYÜKELÇİLİK PERSONELİ KİEV'DEN AYRILDI

Yoğun bombardıman altında olan Kiev'de bulunan Türkiye Büyükelçiliği'nin güvenlik nedeniyle başka bir şehre taşınması kararı alındı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, büyükelçiliğin, Ukrayna'nın Çernivtsi şehrine taşınmakta olduğunu bildirdi. Türk elçilik personeli de Kiev'den ayrıldı.

564 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Ukrayna'da 24 Şubat'tan bu yana 41'i çocuk 564 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

KİEV BELEDİYE BAŞKANI: KENTTE EN AZ İKİ MİLYON SİVİL VAR

 Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, kentteki son duruma ilişkin Reuters haber ajansına demeç verdi. Kliçko, Rusya ordusunun birkaç cepheden kent merkezine girmeye çalıştığını belirterek "Şehirde hala en az 2 milyon sivilin kaldığına inanıyoruz" dedi. Kiev'in normalde yaklaşık 3,5 milyon nüfuslu bir kent olduğunu söyleyen Kliçko, "Başkente birkaç hafta daha yetecek temel gıdaya sahibiyiz. Şu anda elektriğimiz, gazımız, suyumuz var" diye ekledi. 

ZELENSKİ: STRATEJİK BİR DÖNÜM NOKTASINA ULAŞTIK

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna'nın savaşta stratejik noktaya ulaştığı fakat savaşın ne kadar daha süreceğini söylemenin mümkün olmayacağını belirtti.

Rusya'nın Ukrayna'ya Suriyeli paralı askerleri konuşlandırdığını belirten Zelenski, şunları ifade etti: 

"Özgürlüğümüzü savunurken her birimiz tam teşekküllü bir ordu olmalıyız. Hepimizin hak ettiği sonucu elde etmek ve kazanmak için elinizden gelen her şeyi yapmalıyız. Şimdiden stratejik bir dönüm noktasına ulaştık. Zafere ilerliyoruz. Rusya Ukrayna'da Suriyeli paralı asker konuşlandırılıyor. Avrupa Birliği'nin Rusya'ya karşı daha güçlü adımlar atması gerekiyor. Rusya insani koridorlara ateş açtığı için cezalandırılmalıdır."

UKRAYNA: RUSYA, UKRAYNA'YA DEAŞ'LI TERÖRİSTLERİ GETİRECEK

 Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Rusya'nın DEAŞ'lı teröristleri Ukrayna'ya getirerek bu ülkede "Suriye senaryosu"nu hayata geçirmeyi amaçladığını ileri sürdü.

Podolyak, Twitter hesabından, "(Savunma Bakanı Sergey) Şoygu da dahil Rus yetkililer, Ukraynalı sivillere karşı kullanılmak üzere 16 bin eski DEAŞ militanının aceleyle kiralandığını duyurdu. DEAŞ'ın olaya dahil edilmesi ve kimyasal silahlarla ilgili Rus propagandası, Ukrayna'da 'Suriye senaryosu'nu uygulama girişiminin göstergesidir" iddiasında bulundu.

RUSYA'DAN FACEBOOK'UN KARARINA TEPKİ

 Rus savcılar, mahkemeden Facebook'un ana kuruluşu Meta Platforms'u "aşırılıkçı bir kuruluş" olarak nitelendirmesini talep etti. Haber Interfax haber ajansında yer aldı.

Rus savcı ayrıca Rusya'nın iletişim denetleme kurumundan Meta'nın Instagram ağına erişimi kısıtlamasını istedi. Reuters, Meta'nın bazı ülkelerde, Facebook ve Instagram kullanıcılarına, Ukrayna'daki durum bağlamında Ruslara ve Rus askerlerine karşı şiddet çağrısı yapmasına izin vereceğini bildirmişti.

AB, UKRAYNA'YA 500 MİLYON EUROLUK DAHA ASKERİ YARDIM YAPACAK

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Borrell, Fransa'da düzenlenen gayriresmi AB Liderler Zirvesi'nin ikinci gün oturumlarının girişinde yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya yapılan askeri desteğe ek 500 milyon euro daha sağlamayı önerdiğini söyledi.

Liderlerin "Ukrayna'ya askeri desteğin artırılması, Rusya'ya baskı yapmaya devam edilmesi konusunda" hemfikir olduğunu belirten Borrell, ek desteğin kısa süre içinde kararlaştırılmasını beklediğini ifade etti. Borrell, 27 Şubat'ta da AB'nin Ukrayna ordusuna 450 milyon euro değerinde silah, 50 milyon euro değerinde koruyucu ekipmanlar gibi askeri malzeme yardımı yapmaya karar verdiğini ve bunun AB tarihinde bir ilk olacağını bildirmişti.

386 RUS MİLLETVEKİLİNE YAPTIRIM KARARI

İngiltere hükümeti, Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı Donetsk ve Lugansk yönetimlerinin bağımsızlığının tanınması yönünde oy kullanan milletvekillerine yaptırım kararı aldı. Buna göre, Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'nın 386 milletvekilinin İngiltere'de mal varlıkları dondurulacak ve seyahat yasağı uygulanacak.

PUTİN-LUKAŞENKO GÖRÜŞMESİ

Rus lider Putin, Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko ile görüştü. Görüşmede Putin "Ukrayna müzakeresinde pozitif değişimler var" dedi. Lukaşenko ise "Batı'nın yaptırımları bizim için fırsatlar zamanı" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE RUSYA'YA YAPTIRIM UYGULAYACAK MI?

 Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Antalya'da düzenlenen Rusya-Ukrayna zirvesini, ABD merkezli haber kanalı CNN International'a değerlendirdi. Kalın Türkiye Rusya'ya yaptırım uygulayacak mı? sorusuna yaptırım uygulamayı düşünmediklerini belirtti.

ZELENSKI, ANTALYA FORMUNA KATILIYOR

 Ukrayna lideri Zelenski, Antalya Diplomasi Formuna zoom bağlantısı ile katılacak

Rusya'nın Ukrayna işgali 16. günde de sürüyor! - Resim : 5

"BU GÜNLERDE RUS OLMAKTAN UTANAN VARSA BİZDEN DEĞİLDİR"

 Kremlin'den yapılan açıklamada "Eğer bu günlerde Rus kimliği yüzünden utanan varsa bizden değildir" denildi.

HARKOV'DA HASTANE VURULDU

Harkov Bölge Valisi Oleh Synegubov, Rusya ordusunun kentte Izyum kasabası yakınlarındaki bir psikiyatri hastanesine hava saldırısı düzenlediğini söyledi. Synegubov, 330 kişinin hastanede olduğunu belirtirken 73 kişinin tahliye edildiğini ifade etti. "Sivillere yönelik acımasız bir saldırı" diyen ve çok sayıda yaralı olduğunu belirten Synegubov, can kaybı olup olmadığına ilişkin bilgi vermedi. 

RUSYA SAVUNMA BAKANI: ORTADOĞU'DA 16 BİN GÖNÜLLÜ UKRAYNA'DA SAVAŞMAYA HAZIR

Rusya Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Donbass bölgesindeki milislere Amerikan yapımı Javelin ve Stinger füze sistemlerinin teslim edileceğini söyledi. Şoygu, Ortadoğu'dan Ukrayna'da Rusya'yla birlikte savaşmaya hazır 16 bin gönüllü olduğunu ifade etti.

BM: 2,5 MİLYON UKRAYNALI ÜLKEYİ TERK ETTİ

 Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinden (BMMYK) yapılan açıklamada, 24 Şubat-10 Mart tarihlerinde 2 milyon 498 bin 827 Ukraynalı mültecinin komşu ülkelere geçtiği bildirildi.

Buna göre, Ukraynalı mültecilerin yarısından fazlası Polonya'ya geçti. Polonya'ya 1 milyon 524 bin 903, Macaristan'a 225 bin 46, Slovakya'ya 176 bin 92, Moldova'ya 104 bin 929, Rusya'ya 99 bin 831, Romanya'ya 84 bin 671, Belarus'a 858 ve diğer Avrupa ülkelerine 282 bin 497 mülteci geçti.

Açıklamada ayrıca Donetsk ve Luhansk bölgelerinden 96 bin kişinin de 18-23 Şubat tarihlerinde Rusya'ya geçtiği kaydedildi.

PUTİN BUGÜN LUKAŞENKO İLE GÖRÜŞECEK

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bugün yapacağı görüşme için Moskova’ya gitti.  Belarus resmi haber ajansı Belta'ya göre Lukaşenko ve Putin toplantıda ikili ilişkilerin yanı sıra Ukrayna'daki son gelişmeleri, yaptırımlar etkisindeki ekonomik ilişkileri ve bölgedeki gelişmeleri görüşecek.

Ukrayna sınırında ortak askeri tatbikatlara imza atan iki ülkenin liderleri en son 19 Şubat'ta bir araya gelmişti. Bu yılın başından itibaren Rus birlikleri Belarus’a konuşlanmaya başladı. Binlerce askerin Belarus'a gönderilmesi, Soğuk Savaş döneminden bu yana Minsk’e yapılmış en geniş kapsamlı Rus askeri sevkiyatı olarak kaydedildi.

PUTIN: BATI UKRAYNA'YA ALENEN PARALI ASKER GÖNDERİYOR

 Rusya lideri Putin'den güvenlik konseyini topladı ve burada yeni açıklamalarda bulundu. Putin , Batıyı Ukrayna'ya alenen paralı asker göndermekle suçladı.

UKRAYNA: SİVİL ÖLÜMLERİN SAYISI ASKER SAYILARINI GEÇTİ

Ukrayna Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "10 Mart İtibariyle Rusya ile savaşta öldürülen sivillerin sayısı asker sayısını geçti" denildi. 

POLONYA'YA GİDEN GÖÇMEN SAYISI 1,5 MİLYONU AŞTI

 Polonya’ya son 24 saatte 87 Bin göçmen sığındı. Toplam göçmen sayısı 1,5 milyonu aştı

POLONYA

UKRAYNA'DA BUGÜN AÇILACAK İNSANİ YARDIM KORİDORLARI

 Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk bugün açılacak insani yardım koridorlarını duyurdu:

*Mariupol'den Zaporijya

*Pologi'den Zaporijya

*Volnovaha'dan Pokrovsk

*Enerhodar'dan Zaporijya

*İzyum'dan Lozovaya

*Kiev bölgesinin tüm yerleşim yerlerinden başkent Kiev ve Jitomir'e

BMGK MOSKOVA'NIN TALEBİYLE TOPLANACAK

 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Ukrayna'da biyolojik silahlar üretildiği iddiaları üzerine konuşmak üzere Moskova'nın talebiyle bugün acil toplanacak. 

Toplantının TSİ 19.00'da başlaması planlanıyor. 

LUTSK VE İVANO-FRANKİVSK ASKERİ HAVAALANLARINI VURULDU

 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’nın Lutsk ve İvano-Frankivsk şehirlerindeki askeri havaalanlarını yüksek hassasiyetli silahlarla vurduklarını duyurdu. Konaşenkov, yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın Volnovaha şehrinin sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin kontrolüne girdiğini bildirdi. Sabah saatlerinde yüksek hassasiyetli uzun menzilli silahlar ile Lutsk ve İvano-Frankivsk şehirlerindeki askeri havaalanlarının vurularak faaliyet dışı bırakıldığını belirten Konaşenkov, Rus hava savunma füze sistemleri ve uçaklarının bir gün içerisinde Ukrayna ordusuna ait komuta kontrol merkezi, mühimmat deposu ve cephanelerden oluşan 107 yer, 3 adet Mi-24 helikopter, 8 adet insansız hava aracını vurduğunu söyledi.

Ukrayna’da 3 bin 213 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini kaydeden Konaşenkov, “Bunların arasında Ukrayna ordusuna ait 98 uçak, 118 insansız hava aracı, 1041 tank ve zırhlı araç, 113 çok namlulu roketatar, 389 obüs ve havan topu, 843 özel askeri araç bulunuyor.” ifadesini kullandı.​​​​​​​

 Rusya Ukrayna savaşı

AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN UKRAYNA AÇIKLAMASI

 Avrupa Birliği (AB) liderleri, Ukrayna'nın üyelik başvurusunun AB Komisyonunca incelenmesini istediklerini, bunu beklerken ülkenin Avrupa yolunu izlemesini desteklemeye devam edeceklerini bildirdiler.

KİEV SINIRLARINDA ÇATIŞMA

Kiev bölgesinde çatışmalar hızlandı. Ukrayna askerleri direnişini sürdürüyor

hava durumu

DNIPRO'DA İLK KEZ PATLAMA SESİ DUYULDU

Savaşın başlamasından bu yana Dnipro'da ilk kez bu sabah patlama sesleri duyuldu. Dnipro şehrinin Novokodatsky semtine üç hava saldırısı düzenlendi. Bir anaokulu ve bir apartmanın yakınına füze düştü.  İlk verilere göre 1 kişi öldü. Devlet Acil Servisi'nden 20 kişi ve 4 birlik müdahalede bulundu.

dnipro

MARIUPOL'DE TAHLİYELER BOMBA SESLERİYLE DEVAM EDİYOR

Mariupol ve banliyö köylerinden 10'dan fazla kişi tahliye edildi. Aralarında üç çocuğunda bulunduğu grup Donetsk'in güneyindeki köylere yerleştirildi.

ZELENSKİ: 100 BİNE YAKIN KİŞİYİ TAHLİYE ETTİK

 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rus ordusuyla savaşın devam ettiği kentlerinden son iki günde yaklaşık 100 bin kişinin tahliye edildiğini söyledi. Zelenski, Telegram kanalında yayınladığı video mesajında, Ukrayna'daki sivillerin güvenli bölgelere tahliye süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu. Sumi, Trostyanets, Krasnopillya, İrpin, Buça, Hostomel, İzyum kentlerinden sivillerin tahliyesi için insani yardım koridorları oluşturduklarını belirten Zelenski, "Gün içinde 40 binden fazla kişi, iki gün içinde ise 100 bine yakın kişi tahliye ettik." dedi.

RUS KUVVETLERİ KİEV'İN 15 KİLOMETRE YAKININA KADAR GELDİ

 ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) üst düzey bir yetkili, Belarus’tan Ukrayna topraklarına giren ve başkent Kiev’in kuzeyinde çeşitli nedenlerle yavaşlayan Rus güçlerinin gün içinde şehrin 15 kilometre yakınına kadar geldiğini açıkladı. Bir grup gazeteciye Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin değerlendirmelerde bulunan üst düzey Pentagon yetkilisi, "Kiev’in kuzeydoğusundan yaklaşan Rus kuvvetlerin ilerleyebildiklerini değerlendiriyoruz. Halen Gostomel yakınlarındalar ancak Kiev’e 5 kilometre daha yaklaştılar.” dedi.

RUSYA TEK TARAFLI OLARAK İNSANİ YARDIM KORİDORLARI AÇACAK

 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da sivillerin Rusya'ya tahliyesi için tek taraflı olarak her gün saat 10.00 itibarıyla insani yardım koridorları açacaklarını bildirdi. Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, başkent Moskova'da Ukrayna'daki sivillerin tahliye süreci konusunda açıklamalarda bulundu. Mizintsev, "Rusya tarafına doğru tek taraflı olarak her gün saat 10.00 itibarıyla insani yardım koridorları açılacak. Diğer yönlerdeki koridorlar ise Ukrayna tarafı ile mutabık kalındığında açılacak." dedi.

Kaynak: Haber Global TV

Rusya ukrayna Rusya Ukrayna savaşı İngiltere türkiye ABD ukraynada son durum ukraynada neler oluyor