Rusya Savunma Bakanı açıkladı: Mariupol alındı

Rusya Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı Volodimir Zelenski

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Mariupol’un alındığını iletti. Başarılı operasyon için Şoygu’yu tebrik eden Putin, Azovstal çelik fabrikasına taarruz planının iptal edilmesini emretti. Ukrayna lideri Zelenski'den de bir açıklama geldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu,  Kremlin Sarayı'nda bir araya geldi. Şoygu, Ukrayna'daki operasyonun gidişatı hakkında Putin'e bilgi verdi.

Putin'e Mariupol'un ele geçirildiğini ileten Şoygu, 142 binden fazla sivilin tahliye edildiği bilgisini Putin ile paylaştı.

Mariupol’deki başarılı operasyondan dolayı Şoygu’yu tebrik eden Putin, Mariupol'de teslim olan herkesin can güvenliğinin korunacağını söyledi.

FABRİKAYA BASKIN PLANI İPTAL EDİLDİ

Mariupol'deki Azovstal'da hala savaşan Ukraynalılar olduğunu söyleyen Şoygu, 2 binden fazla Ukraynalı savaşçının Azovstal'da saklandığını belirtti.

Azovstal tesisinin güvenli şekilde bloke edildiğini aktaran Şoygu, "Azovstal fabrikasındaki operasyonun tamamlanması 3-4 gün sürecek" dedi. 

Putin, Mariupol'deki Azovstal çelik fabrikasına taarruz planını uygunsuz olarak nitelendirdi ve iptal edilmesini emretti. İptal kararının hayat kurtarmak amacıyla alındığını açıkladı.

ZELENSKİ'DEN AÇIKLAMA

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'den de bir açıklama geldi: Zelenski, "Mariupol'ün çoğunu Rusya kontrol ediyor, ama bazı bölgelerde Ukrayna kuvvetleri kaldı" dedi. 

UKRAYNA BAŞBAKAN YARDIMCISI VEREŞUK’TAN ‘AZOVSTAL’ AÇIKLAMASI

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, Azovstal demir çelik fabrikasındaki sivillerin acilen bölgeden tahliye edilmesi gerektiğini belirtti.

Telegram hesabından açıklama yapan Vereşuk, “Ruslardan Mariupol’daki Azovstal demir çelik fabrikasından acil bir insani koridor talep ediyoruz. Şu anda orada yaklaşık 1000 sivil ve 500 yaralı asker var. Hepsinin Azovstal’dan bugün çıkarılması gerekiyor. Dünya liderlerini ve uluslararası toplumu şimdi Azovstal üzerinde yoğunlaşmaya çağırıyorum. Bu, insani çaba için kilit bir nokta ve kilit bir an” dedi.

Rusya Savunma Bakanı açıkladı: Mariupol alındı - Resim : 2

Vereşuk, dün Mariupol’dan açılan insani koridorun planlandığı gibi çalışmadığını belirterek, “Ne yazık ki, Mariupol'daki insani koridor planlandığı gibi çalışmadı. Sahada kendi orduları üzerinde kontrol eksikliği nedeniyle, işgalciler uygun bir ateşkesi sağlayamadı. Mariupol yönündeki çabalarımıza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

PODOLYAK: MARİUPOL’A YÖNELİK KOŞULSUZ MÜZAKEREYE HAZIRIZ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin danışmanı Mihaylo Podolyak Mariupol’daki duruma yönelik koşulsuz olarak Rus tarafıyla müzakereye hazır olduklarını belirtti. Podolyak gece saatlerinde sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Evet, Herhangi bir koşul olmadan, Mariupol’da ‘özel bir müzakere turu’ düzenlemeye hazırız. Bire bir ya da 2’ye 2 formatında. Adamlarımızı, Azak’ı, orduyu, sivilleri, çocukları, hayatta olanları, yaralıları, herkesi kurtarmak için” ifadelerini kullandı.

MARİUPOL NEDEN ÖNEMLİ?

Mariupol, coğrafi konum itibarıyla stratejik ve ekonomik önem taşıyor. Donetsk bölgesinin en büyük şehirlerinden biri olan Mariupol’de Azak Denizi’nin en büyük ve donanımlı limanı bulunuyor.

Limandaki derin rıhtımlar nakliyecilik açısından önemli imkanlar sağlıyor. Rusya’nın Azak Denizi’ndeki diğer limanlarının kapasitesi, bu liman ile kıyaslandığında sınırlı kalıyor.

Kaynak: Haber Global TV

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu Vladimir Putin Mariupol ukrayna